Oldalak

2011. 09. 27.

Szegény ember tortája

Már rég szemezek ezzel a recepttel. Csak tudnám miért vártam ezzel ennyit?! Talán, mert bár kétnaponta sütök kenyeret, azért kevésbé tud megmaradni azokból egy tortára való szikkadt mennyiség. No, de péntek este sütöttem evés célból, szombat reggel pedig direkt még egy kenyér készült, hogy tudjon szikkadni. Így már jutott ehhez a finomsághoz is.



Hozzávalók:
  • 40 dkg szikkadt kenyér
  • 1 liter tej
  • 18 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 1,2 dl rum (avagy víz és eszencia)
  • 20 dkg mazsola
  • 6 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
A mazsolát beáztatjuk  a rumba. A tejet odatesszük főni. Mikor felforrt hozzáadjuk a cukrot és vajat, majd addig hagyjuk a tűzön, míg a cukor és a vaj elolvad. Természetesen kevergetjük, nehogy lekapjon a lábos alja. Közben a kenyeret apró kockákra felvágjuk, beletesszük egy tálba. Mikor a cukros tej elkészült, ráöntjük a kenyérre. Fél órát hagyjuk pihenni. Ezután hozzákeverjük a mazsolát (rumostól), citromhéjat és a felvert tojásokat (valószínű azért is jó állni hagyni a tejes kenyeret, hogy ne legyen forró, ne akkor kavarjuk bele a tojásokat, mert elképzelhető, hogy rántotta szerűség látványát kevernénk belőle). Kivajazott, 28 cm-es tortaformába tesszük, 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Miután a sütőből kivettük, 15 percet hagyjuk pihenni, azután vegyük le a tortaforma karikáját.
Hidegen, melegen egyaránt finom.

7 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Szuper! Meg fogom csinálni, vagy kiadom a főbérlőnek az asszonykámnak! Ő sütések mestere! És szereti is csinálni, hiába mondom, hogy
- Ne süss, mert az csak hizlal!
- Hát ne egyél belőle! - mondja.
De azt meg hogyan lehet megtenni, nem?

trollanyu írta...

Istenien néz ki:) Kicsit hasonlít a kenyérpudingra, az is nagy kedvencünk:)

Bianka írta...

Tök jó nagyon finom lehet

erdelyikonyha írta...

Nagyon tetszik!

Ottis írta...

Ottis voltam az előbb :)

Gesztenye receptjei írta...

Magyon jól néz ki, nálunk is marad időnként kenyér.

Roza írta...

Nagyon ötletes!:) Én is elkészítem!:)