Oldalak

2011. 09. 07.

Zabos fonat

Szeretek a kelt tésztákkal dolgozni. Mit szeretek? Egyre inkább keresem a különböző ízeket, formákat, elégedetten nyugtázom ha valami jól sikerül. Tavaly vettem egy zacskó zabkorpát, ami egész jól megbújt mostanáig. De ma már a sütőben végezte. Tegnapi vacsoránk, mai reggelink a virslis copfok voltak, úgy néz ki mostanában ilyen fonatos (oké, a virslisek nem is igazán fonottak nálam, nekem az én verzióm gyorsabbnak tűnik) korszakom van, hisz ez a zabos tészta is fonva készül. Családom sem bánja. Bár legközelebb egy csavart akármit kell kiviteleznem, az mozog egy ideje a fantáziámban.

Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 3 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1,5 ek só
  • 25 dkg zabkorpa
  • 10 dkg zabpehely
  • 45 dkg búzaliszt
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg vaj
A tetejére:
  • 1 tojás a kenéshez (nekem most épp volt maradék a virslis copfoktól)
  • zabpehely a szóráshoz
A fenti hozzávalókat, kivétel a vaj, a kenyérsütő üstjébe téve egy rugalmas tésztát dagasztatok a géppel. Dagasztás felénél hozzáadtam az időközben megolvasztott vajat. Duplájára kelesztettem. 16 egyenlő részre osztottam, kissé meggömbölygettem a darabokat, sikérszálak ismét dolgozhattak, majd mindenik darabot (szerre) 3-ba osztottam, egyforma darabokat sodortam belőlük, megfontam. Sütőpapíros tepsire tettem, ismét keltek (talán 25 percet), lekentem a tojással, megszórtam zabpehellyel, 190 fokra előmelegtett sütőben kb. 22 perc alatt megsütöttem.

Egy gondom van csak: se zabpehely, se zabkorpa nincs most itthon. Pótolni kell, mert ezt még tízóraira is lehet jövő héttől tenni.
Kicsilány a saját darabját megosztotta a közben felébredt Kiffiúval, azóta meg már mindkettő repetárért jelentkezett. Tehát rossz nem lehet.
Oldalborda is pozitívan bírálta el.

13 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Mesésen néznek ki, nagyon finomak lehetnek!

Ottis írta...

Irtó guszta!

Okki írta...

Én is nagyon szeretem a kelt tésztákat, sok finomságot lehet készíteni belőlük.

Ezt a receptet is feljegyeztem a listámra :)

Nagyon guszták!

trollanyu írta...

Irtó jól néznek ki:) Nagyon egészségesek is, többek között.

Panna írta...

Jé, én is kelt tészta mániás vagyok :)) Vittem ezt a recepted is :)) Csak nekem még előtte ezeket a zabos dolgokat be kell szereznem :))

Adél írta...

Nagyon guszták a fonataid.

Tücsök Bogár írta...

Ezért érdemes is lenne leugornom Aggtelekre! :))) De nem szeretném zavarni az esküvőt, úgyhogy inkább megsütöm. :))

Jutka írta...

Nagyon szépek a fonatjaid, na meg nagyon egészséges is :)

Gerdi írta...

De cuki kis fonatkák! Én is szeretek hasonlókkal babrálni, meg a Lányom haján is gyakorlok:-)

Viki írta...

Jaj de szép kis coppfokat csináltál. Küggyé mán egy darabot nekem, hátha megjönne az étvágyam. Félre a tréfát. Nagyon guszták lettek. Csatlakozom a kelttészta imádók táborába. Imádok vele dolgozni :)

Bianka írta...

Csodálatos, formásak lettek

Gerdi írta...

Nézz be hozzám, légy szíves, vár rád egy díj, fogadd szeretettel!

Panna írta...

Blogkóstolóra őt választottam ;)