Oldalak

2011. 11. 29.

Zakuszkás rúd

Teljesen más volt a mai napi terv. Ugyanis az valami finom, túrótöltelékes bonbon volt. Csak aztán a bonbonok úgy döntöttek, hogy ők biza itthon maradnak a családban, nem pedig némi kóstoló lesz belőlük. Ugyanis kapták magukat, s testi épségükről lemondtak. Így előkaptam egy adag zakuszkát a fagyasztóból, mellé egy kis kelt tésztát, s máris megmentve a mundér becsülete.

Hozzávalók:
  • 3 dl langyos víz
  • 30 gr olaj
  • 25 gr élesztő
  • 300 gr fehér liszt
  • 300 gr graham liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
tölteléknek kb. 500 ml zakuszka, tetejére kenéshez tojás

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe tettem, rugalmas tésztát dagasztott a gép, majd lekapcsolva duplájára kelesztettem. Ezután téglalap alakúra kinyújtottam, majd a tésztátátemeltem egy sütőpapíros tepsire. A tészta középső harmadán hosszában elosztjuk a zakuszkát, kétoldalt a maradék tésztát részútosan kb. 2 centi széles csíkokra bevágjuk, amelyeket felváltva a zakuszkás részre hajtunk. Végeit összefogjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. 20 perc kelesztés után a rúd tetejét lekenjük tojással. 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső fűtés) 28 perc alatt megsütjük.

Ezután hagytam kihűlni, egy nagyobb vágódeszkára áthúztam, majd becsomagoltam s elvittem a "tett színhelyére". Hát mit mondjak tovább? Alig volt a bandának türelme míg fel lehetett vágni eme kompozíciót. Aztán kapták magukat s szépen felfalták az egészet. Maradtam a késsel meg a vágódeszkával. Ez sem semmi.

12 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Nagyon tetszik! Miután kihevertem a zakuszka készítés fáradalmait, már nagyon szívesen fogyasztom és meg kell mondanom hihetetlenül ízlik. Nagyon örülök az ilyen recepteknek, szeretném kipróbálni minél több felhasználási módját.

Gerdi írta...

Nocsak, erre is jó a zakuszka? Eddig csak kenyérre kentem...

trollanyu írta...

Gyönyörű köntöst kapott a zakuszkád:) Igazán sokoldalúan felhasználod , nagyon tetszik ez is:)

Barbi konyhája írta...

Kár volt megvágni, úgy egyben küldhetted is volna nekem!!! :D B..mi jól néz ki! :)

Blogkonyha írta...

A fotód nagyon megfogott! Egyszerű és tökéletes kép! Persze a kenyér is tuti!!!

Chef Viki írta...

I love zakuszka! Kiváló felhasználási mód ez a cucc :-))

Gerdi: kend pizzára, mint a pizzakrémet!

Jutka írta...

Nagyon jól hangzik, szép lett a blogruhád!

4Gyerek írta...

köszi-köszi.

a megkenem pizzakrém gyanánt még hátravan.

Kriszti, irul-pirul, jelen esetben stúdiófények álltak rendelkezésünkre. mondhatni úgy könnyűűűűű....

Jutka, új blogruci? hát ez már eléggé avítt. de ha tetszik, örülök.

Mézeskalács, ugye azért azt ki kell heverni?

Gerdi, most áruljam el? Eddig mi is nagyjából csak kenyérre kentük. Vagy direkt az üvegből. Idén ideje volt kis változást eszközölni, hisz a mennyiség óriási.

Trollanyu, azért a fagyasztóban van még egy literes doboz, meg a tegnapinak a fele. Szóval el kell szórakoznom még. Utána jöhetnek az üvegesek (na persze a mézeset sajnálom utófelhasználni)

Barbi, azért az egész rúd sok lett volna ám neked ;)

Kávé és Csokoládé írta...

Szia! Nyertél a blogomon! :) Gyere írd meg nekem a címedet. A jövő héten tudom postázni Temesvárról az ajándékot. :) A zakuszkás rudat megkóstolnám. Mi is tettünk el az idén elég sokat. :) Anita, Kávé és Csokoládé

Panna írta...

Én sem gondoltam, hogy erre is lehet használni a zakuszkát, köszi a tippet ;)

Ottis írta...

Nagyon guszta, és a képek is jók!

Éva írta...

Nagyon guszta lett! Akkor volt sikerélményed? Én is tartogatok még egy fél üveggel zakuszkát amit ajándékba kaptam hogy kóstoljam meg. Addig addig tartogatom, láttam pedig már egy pár receptet nem tudom melyikre használjam fel!