Vágtatok már disznót? Készítettetek disznófősajtot? Hát döblecet?
Oldalborda legutóbb döblecre szavazott. És most készül az ismétlés, mert bejött. Egyenesen két bendőt is tölt most, egyik itthoni használatra, a másikat visszük a szilveszteri kiszállásra. Akinek lehetősége van, az a kész döblecet nyugodtan füstre is viheti, csak javít az ízvilágon (tartósságról most ne is beszéljünk, ripsz-ropsz elfogy).
Hozzávalók:
- fél disznófej,
- 1 disznónyelv,
- 2 első csülök,
- 2 fej fokhagyma,
- 15 szem feketebors,
- 4-5 babérlevél,
- só,
- 3 evőkanál pirospaprika,
- borjúbendő a töltéshez (használhatjuk a disznó hólyagját is)
A bendőt megtakarítjuk, ecettel bedörzsöljük, besózzuk, félretesszük. A disznőfejet, csülköket főni tesszük. A főző vízbe sót, borsot, fél fej fokhagymát és babérlevelet teszünk. A maradék másfél fek fokhagymát összezúzzuk, kevés sót teszünk hozzá, majd elkeverjük a pirospaprikával. Mikor a hús megfőtt, falatnyi darabokra vágjuk, összekeverjük a paprikás fokhagymával és a jól megmosott bendőbe töltjük. A bendő száját bevarrjuk. Egy fazékba vizet teszünk, s abban 80 fokon 15 perc alatt megabáljuk a döblecünket. Fazékból kivéve hagyjuk a levet lecsorogni, majd két vágódeszka közé, hideg helyre téve megnyomtatjuk. Szeletelhető.
5 megjegyzés:
Boldog karácsonyt kívánok Nektek!
Döblecet még nem ettem, azt hiszem:)
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a Családodnak!
Nagyon szép, békés, meghitt áldott karácsonyi ünnepeket kívánok sok szeretettel:-))
Áldott, békés ünnepeket kívánok
Tetszik ez a bejegyzés, két ünnep között, ha nem is vágok le egy disznót, de megpróbálom megvalósítani.
Békés, boldog ünnepeket és csodákban gazdag, áldott új évet kívánok!
Megjegyzés küldése