Oldalak

2011. 12. 07.

Narancsos-túrós-karamellkrémes torta

Egy torta. Karácsonyra
Oké, mielőtt valaki reklamátorkodni kezdene, természetesen nem csak egy évben egyszer készíthető az ilyensmi. Bármikor. Nálunk mondjuk épp szülinapomra készült (nem, nem most volt, csak épp ilyen dekor került rá). Hát mit is mondjak róla? Hogy csak azért nem fogyott el azonnal, mert csak a szűk család voltunk, s előtte jót ebédeltünk. Másképp úgy járt volna mint a másik tortám (az is érkezik hamarosan), mikor itt voltak anyósomék meg sógornőm a kislányával. Az ugyanis slussz.....elillant.

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg cukor, 4 tojás, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál feketekávé, 1 kávéskanál szódabikarbóna, fél citrom leve, 20 dkg liszt; a krémhez 6 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 15 gramm zselatin, 250 ml frissen csavart narancslé, 25 dkg tehéntúró, 1 narancs, 1 liter zsíros tej, 28+8 dkg cukor; a díszítéshez 1 dl tejszín, 1 narancs

Elkészítés: a cukrot a tojássárgával jó habosra kavarjuk. Kanalanként hozzáadjuk a vizet és a kávét, majd belekavarjuk a szódabikarbónát, a citromlevet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a liszttel váltakozva a cukros masszához keverjük. 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk (vagy olajjal kikenjük és megszórjuk liszttel), beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig (tűpróba) sütjük.
A tejet 28 dkg cukorral főni tesszük, s lassú tűzön addig hagyjuk, míg sűrű karamellkrémet kapunk. Akkor van kész, ha a fakanál kavarás közben felvillantja a fazék alját. A tejszínt a habfixálóval habbá verjük. A zselatint beáztatjuk a narancslébe, majd gőzfürdő fölött feloldjuk. A feloldott zselatint a tejszínhabba keverjük, amit két fele osztunk. Egyik felébe kavarjuk a karamellkrémet, másikba a tehéntúrót, a 8 dkg cukrot és az apróra vágott narancsot. Mindkét krémet a hűtőbe tesszük dermedni. Miután megdermedt, összeállítjuk a tortát. Alsó lapra túrókrém, második lapra karamellkrém, a tetejére túrókrém. A torta oldalát az 1 dl tejszínből vert habbal vonjuk be, majd a narancsból dekorációt készítünk. Ha van, az oldalát megszórhatjuk darált grillázzsal.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól mutat, guszta! Az ízét ellehet képzelni mennyire finom lehet a narancs-túró-karamell összetevőkkel! Jól mutat rajta a narancsfa !!

Csiperke írta...

Ez nagyon finom lehetett!

Blogkonyha írta...

Narancsból még nem láttam karácsonyfát, de nagyon ötletes! Milyen jól ki lehet rakni gerezdekből is a fát...Jó mutat a fehér tortán!

Gerdi írta...

A narancs-fenyőfa szuper ötlet! A karamellkrém a másik. Gondolom a házi tej jó hozzája. Muszáj lesz kipróbáljam.
Azért utólag kívánok Neked sok boldog szülinapot!

trollanyu írta...

Nagyon dekoratív lett:) Tobzódás az ízekben, finom lehetett nagyon:)

4Gyerek írta...

Köszi-köszi. Mikor felraktam a narancsot a tetejére.....cseppet sem voltam megelégedve az eredménnyel. Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban bejött. Most már nagyon is örülök, hogy ilyen lett.

Szülinapit meg...szintén köszi.

Gabriella írta...

Narancs? Túró? A kettő együtt?? Akkor ez nálam nagyon nyerő! A karamell plusz ráadás! :)
Nagyon szép a tortád!

Adél írta...

Nekem is nagyon tetszik az a narancsfenyőfa:))