Oldalak

2011. 12. 28.

Szilveszteri óratorta

Lehetséges már megvan a tippetek a szilveszteri desszertsorra (feltéve ha nem teljes ellátásos helyen élvezitek az életet), de ha netán besegíthetek, akkor megmutatom, hogy a mi haveri körünkben mivel járulok hozzá az édességes kategóriához.



Hozzávalók:
a tésztához: 
  • 5 tojás
  • 20 dkg culor, 
  • 20 dkg liszt, 
  •  5 evőkanál hideg víz,
  •  csipet só 
a krémhez:  
  • 650 ml tej, 
  • 4 púpozott evőkanál liszt, 
  • 27 dkg cukor, 
  • 27 dkg vaj, 
  • 20 dkg pörkölt dióbél, 
  • 2 evőkanál rum; 
a díszítéshez:
  • 5 dkg fehér fondant (vagy marcipán) 
  • 5 dkg étcsokoládé 
 
Elkészítés: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgát a cukorral fehéredésig kavarjuk, kanalanként hozzáadva a vizet is. Egy másik tálban felverjük a tojások fehérjét, majd a liszttel váltakozva a cukros tojásmasszához keverjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk (vagy olajjal kikenjük és megszórjuk liszttel), beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig (tűpróba) sütjük.
Időközben elkészítjük a krémet. Ehhez a tej felét forrni tesszük, a másik felébe elkavarjuk a lisztet majd a forró tejbe öntjük, folytonos keverés mellett sűrű péppé főzzük majd kihűtjük. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a darált diót és a rumot. Ezt összekeverjük a lisztes péppel. A tortalapot háromba vágjuk, akár kevés vaníliáscukros vízzel (esetleg világos színű szörp) meg is locsolhatjuk. Minden lapot megkenünk a krémmel, majd a maradékkal körbevonjuk a tortát.
A fondantból 25 mm átmérőjű korongokat vágunk, melyre olvasztott csokoládéból az óralap számjait festjük fel. A maradék csokoládéból óramutatókat alakítunk ki egy kis darab sütőpapírra, melyek szilárdulás után könnyen lepattinthatók. A dekorációt ráhelyezzük a tortánkra, az óra éjfél előtt pár percet mutasson.

Tipp: a tortalap masszáját ha sütés előtt háromba osztjuk, nem kell bajlódjunk a kisült tortalap felvágásával.

Lévén nem tartom valószínűnek, hogy alkalmam adódna idén még blogbejegyzést írni (sajnos egy ronda fosós-hányós vírus csapott le gyerekeim közé, Kiffiú ha nem anyamatricát játszik - Klári, bocsi, de lenyúltam a szókapcsolatod, nagyon tetszik -, akkor egész nap csak az ágyban szunyókál. Szegény bogaram, nem bír napirendre térni a diéta fölött, elképzelhetetlen számára a nap indítása és befejezése az adag tejecskéje nélkül. Ma pedig mindenáron mustárt szeretett volna reggelizni. Végül két részletben megivott másfél dl teát) ezúttal kívánok minden kedves olvasómnak 

Egészségben, békességben, eredményekben gazdag újesztendőt!

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Zseniális ez a torta!

Jobbulást a családnak, és boldog új évet kívánok!

Mesi írta...

Nagyon jó ötlet ez a torta! :) Viszem az ötletet! :) Jobbulást a Kölyköknek és az egész Családnak Boldog új évet kívánok! :)

Éva írta...

Nagyon jól mutat guszta a tortád! Finom lehet!
Gyógyulást a családodnak és neked is!Boldog új évet kívánok !

trollanyu írta...

Szuper ötlet a torta:) Sajnálom, hogy betegek vagytok, mielőbbi gyógyulást a gyerekeknek és Boldog új évet kívánok Nektek:)

Blogkonyha írta...

Ezt két éve én is megsütöttem. Tök jó lett! Majd én is felteszem az oldalamra a képét szilveszterkor!

Gerdi írta...

A torta nagyon jó, de az nem, hogy a gyerkőcök betegek... Mielőbbi gyógyulást nekik!!!
Boldog új évet Nektek is!

Tűzpadka írta...

Én is jobbulást szeretnék kívánni gyermekeidnek. És természetesen Boldog Új Évet! Ami a tortát illeti nagyszerű az ötlet, szerintem minden órában egy szeletet kellene megenni. Nagyon tetszik!

Juci írta...

Gyönyörű a tortád! Nagyon tetszenek a számok is rajta.
Sajnálom, hogy betegeskedtek...
Ha nem akarod gyógyszerrel teletömni őket ilyenkor, főzz keményre 2 tojást, pucold meg, sózd meg és mártsd bele jól ecetbe . Ezt próbáld megetetni velük, pár óra múlva már jobban lesznek, garantálom. Dédimtől tanultam...
Gyógyulást!

kikocs írta...

Hasonló jókat kívánok én is nektek! És mielőbbi jobbulást! A hányingerre, hasfájásra nekünk a mentatea a tutinyerő.
A torta pedig csudaszép, és ötletes is. Rögtön eszembe is jutott a tavalyi malac-sütid, amit még azóta sem sütöttem meg, és idén sem fogok :( Na, majd farsangra!

4Gyerek írta...

Hát lehet egyeseknél bejövős ez az ecetbe tojás, de Kiffiam alapesetben sem eszi meg a tojást. Csak ha feldolgozva van (mondjuk a rántotta már kivétel, de még a tükörtöjás is hunyó). Szóval bíttos csak rosszabb lett volna, ha tojglival próbálkozom.
Tegnap egyébként egész nap csak aludt-bóbiskolt. No meg mustárért könyörgött. Aztán mikor az esti gyogyóktól kissé megvirgoncodott, s kezdett éttelért rimánkodni, akkor először kapott 2 falat pirítóst, majd a pirítós pókhálóvékonyságban bemustározódott. Hatalmas lett a boldogság. Ezután narancsot kért. Mit kért, könyörgött érte. Kapott 2 cikket. Azóta meg eltelt bő 16 óra, input volt, output nem. Hálisten az este kérte a tejet, de majd később felkiáltással elodáztam, ma reggel pedig teát kért (és mentateát kapott). Szóval remélem jó úton haladunk
(én kevésbé, tavalyi kínjaimra kísértetiesen hasonló hasfájás kapott el).
szóval jönnön már az újesztendő.

María írta...

Ötletes a torta!
Jobbulást a Családnak, és boldog új évet Nektek :)!!

Marika írta...

Nagyon jól néz ki a torta! Ötletes!!!
Nálunk is sikere van a mustáros kenyérnek, annyi a különbség, hogy én a margarinra kenek vékony réteg mustárt! De az nem jutott eszembe, hogy esetleg jótékony hatással is bír! :)