Oldalak

2010. 10. 20.

Lestyános krumplileves

 Szeretem az olyan kajákat, amit pikk-pakk összeütök, s még elismerést is gyűjthetek be érte. Elsőszülött nem igazán díjazza a levesekben a sárgarépát. Nyersen mehet bármikor, de kanállal....harcot vívunk. Ne már amit neki adok, abból kiválogassam ami nem tetszik neki. Akkor rögtön akadna követője, ha nem ebben, valami másban. Nem egyke a szentem, hogy ezt a luxust megengedjem neki (bocsi, nem akarom sem az egykéket, sem a szüleiket ezzel bántani, ha valaki esetleg ezt rossz szándékú célzásnak vette volna).
Egyetemista koromban a szobatársnőm főzte egyszer ezt a levest, rögtön felvettem a leveslistámra. Oldalborda sem ismerte, nálam evett ilyent először. Gyerekek is szeretik, ez az alap rongyos leves. S mert krumpli, ezért elsőszülött is nagyon szereti (asszem itt üt ki belőle az örökölt csíki vér).

Hozzávalók:
  • krumpli
  • lestyán
  • tojás
Krumplit meghámozom, kockákra vágom, sós vízben odateszem főni. A fővő vízhez teszek egy adag lestyánt, tegnap épp a fagyasztottból vágtam a fazékba. Tavaly télen a szárított ment, akkor csak az volt. Mikor a krumpli megfőtt, egy kistányérba előzőleg felvert tojást gyorsan belekavarok, ettől lesz olyan rongyos.
Egy régi barátnőm (sajnos sok-sok km választ el egymástól) is nagyon megkedvelte ezt a levest az egyszerűsége miatt, ilyen receptekre volt szüksége mikor a szüleitől külön költözött, hisz előtte nem igazán gyakorlatozott a konyhában.
Oldalborda a napokban tett el magának apróra vágott ecetes, hagymás, fokhagymás csípőspaprikát. Azzal ízesítette az ő tányérjában levő adagot (mert nekem a csípős közellenség, maximum az enyhén pikáns jöhet szóba, de az is csak ha nagyon muszáj).

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Azt hiszem nagyon szeretném :)

4Gyerek írta...

ennél egyszerűbb leves fehér holló, úgy hogy javaslom készítsd el.

Andrea írta...

Kormika, hogy Te milyen jókat fözöl! En ha lehet távolmaradok a konyhától, mert azt amit szeretnek, azt úgyse tudom elkészíteni, a szimpla falatokhoz meg kár az idöért/lusta vagyok. :)
Ennél a receptnél máris szükségem volt a guglira, a mi az a lestyán miatt? :)))
Egyébként az én kedvencem a "szoptatós leves" a rántottleves. Bonyolultságát tekintve is nekem való. :)

4Gyerek írta...

És mit tetszik kiskegyed szeretni?
na persze a jó kis söröcskén kívül, amit ugyi mi sem vetünk meg. de hát ezt már ugyi kitárgyaltuk.

lestyánnal pedig...ez igazából a román vidékek fűszere, persze nem kizárólag. csak ők sokkal többet használják. gyerekkoromban anyám sem használta, lévén apám nem eszi meg. csak hát nyílik az ember szeme.
azért olvastam ám nálad rántott husiról is, azért az már fennebb van a ranglistán a szoptatós levesnél. :D

Andrea írta...

Már megint nem sikerült rövidre fognom a választ. (már olvastad ;)
Elvileg a lestyánról akartam okfejteni, de eltévedtem a fözés mezején. :)

Tegnap különben szoptatós levesre támadt kedvem és minekutána mégcsak háromezerszer föztem ilyet, érthetö, hogy a pirospaprikát kifelejtettem belöle. :))