Minap Oldalborda köretnek gombás rizset kért. Igen ám, de a család létszámát figyelve, nem tettem el csak nagyobb méretű üvegekbe gombát, ami látszik is a gomba téli eltevésre bejegyzésemnél a fotón.
Szóval megmaradt egy olyan 1/3 üvegnyi gombám. Amit hasznosítanom kellett, ellenkező esetben mehet a komposztba. A gomba nem az az étel amivel játszani lehet, nem tartható még napokig sem, nemhogy heteken keresztül. Másnapra pedig leves kellett.
Hozzávalók:
- egyharmad nagyüvegnyi gomba (kb 270 ml)
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 szál paszternák
- 1 tojás
- 1 jó diónyi gyömbér
- 1 pici, kb diónyi lilahagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- szézámolaj
- szójaszósz
- só
- rizsecet
Tehát adva volt a gomba. Benéztem a hűtőszekrénybe. Onnan kivettem a maradék petrezselyemgyökeret meg paszternákot. Kamrából sárgarépa, icike-picike lilahagyma, fokhagyma.
Nos a sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák kockákra vágódott majd kevéske olajon megpároltam. Mikor szinte kész volt, akkor az apróra vágott lilahagymát , apróra vágott gyömbért s a szintén apróra vágott fokhagymát rászórtam, párat kevertem rajta, majd hozzáadtam a szézámolajat és a szójaszószt. Végül ráöntöttem az üvegből a maradék gombát, felengedtem vízzel, kissé megsóztam. Miután a zöldségek megfőttek, a tojást egy tálban felvertem, beleöntöttem a levesbe s gyorsan kavartam is, hogy olyan rongyossá változzon a tojás. Rizsecettel ízesítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése