Oldalak

2011. 05. 15.

Elmaradt húsvéti bárány combok

Andrea kérdezte, hogy a húsvét előtt mutizott kis aranyos állatka ugye nem végezte a már említett bárány levesben. Hát biza ott lett az egyik végállomása. A másik pedig sültben végezte. És micsoda sültben.
Semmi különösebb faksznival, mennyei íze lett. Oldalborda készítette, mint már említettem, neki a párolt káposzta tabu, az sosem sikerül, azt mindig én kell elkészítsem. Így klassz munkamegosztással én káposztáztam, ő pedig a husit intézte. Ha jól emlékszem, akkor bőven rakott hagymát a tepsi aljára, a húst sózta-borsozta, betolta a sütőbe, s a többit a sütőre bízta.

Azalatt én a konyhai robotommal a káposztát vékonyra vágtam, sóztam, s egy bő fél óra (vagy több is volt?) után a sós levet kicsavartam belőle (csak úgy símán kézzel kinyomtam, minden egyes maréknyi káposztából), kevés olajat forrosítva egy dupla aljú lábosomba, s abba került a káposzta. Gyorsan fedőt tettem rá, s úgy pároltam. Közben persze belekavartam, de ha picit odasül, ez csak jót tesz a káposztával (na jó, azért ne hagyjuk szenesedni). Miután a káposzta jól megpuhul, térfogatilag jól összeesik, már közel késznek is lehet nyílvánítani. Ekkor kevés cukrot szórok rá, egy abszolút normál fej káposztához kb. 3-4 ek az adag. Ezt hagyom kissé megpirulni a káposztán, majd ecetet löttyintek rá, elkavarom, s kész is van. Fedőt vissza, mehet az asztalra a tálaláshoz. Imádjuk a vöröskáposztát ilyen formában.

Szóval párolt vöröskáposzta, krumplipüre és a bárányhusik. Csak úgy nyalogattuk az ujjainkat. Anyósomék szintén. (azt hiszem nem csalódtak még nálunk húsvéti ebédnél, mert nagyjából mindig itt vannak olyankor nálunk, kivéve az elmúlt 2 évet, mikor lakókocsis társasággal ünnepeltünk. pedig ugye van még két gyerekük, szóval oda is mehetnének. ők pedig ide jönnek. hmmm.)

Update: kimaradt azon infó, hogy mézzel kevert barna sörrel voltak a husik kenegetve sülés közben.

8 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Jaj. Ilyet még sose ettem. De nagyon-nagyon szeretnék! Mesés!!!!!

Ditta tortái írta...

Nekem is elmaradt,vagyis lemaradtam róla,vagyis én sem ettem még ,így most jó lenne nagyon,nagyon jól néz ki!:-)

Alíz, Erdélyből írta...

Biza még a lábujjaimat is megnyaltam volna utána, olyan gusztusos. :)

Bianka írta...

Nagyon guszta, még én sem ettem

LILY írta...

Egy szakkérdésem volna: semmi zsiradék nem volt alatta, fölötte, mellette???

4Gyerek írta...

nem hinném, de rákérdezek a szakembörnél. jó?

4Gyerek írta...

na, szakbarbár pontosított: a hagymakarikák azért voltak a tepsi aljába téve, hogy a hús ami levet enged magából, ne abban a lében üljön.
amiről megfeledkeztem (pedig akkor ugye láttam): sülés közben olykor kenegette mézzel kevert barna sörrel. ez eléggé bevett szokás nála.

Vali írta...

Tudom javasolni hogy a kaposztánál a cukrot az elején megkaramellizalom, erre teszem a káposztát, és az ecetet. Ezzel párolom, ezzel még finomabb. Én teszek rá són borson kívül még egy kis őrölt köményt. Próbáljátok ki, nagyon finom.