Oldalak

2011. 05. 02.

Medvehagyma avagy salama

Hát nyűgjeim eme zöld, leveleit kitűnően felhasználható növénykével kapcsolatban véget értek. Ugyanis míg ezelőtt 3-4 évvel még csak nem is hallottam róla, tavaly már odáig jutottam, hogy a húgom szerint errefele nem is tudja hol található, Csíkszereda környékén tuti nincs, nem adottak a körülmények a terméséhez, az idén itt Brassóban találtam a piacon. Gondolkodtam, hogy akkor csak eljön majd az a nap, mikor rábukkanunk mi is valahol egy lelőhelyre. S lőn. Oldalborda péntek-szombat off-road versenyen volt, s azzal állított haza, hogy a verseny egy adott pillanatban medvehagymás mellett (között) vitt el. Hát előre is bocsájtottam az elkövetkező hétvégére a hely általam is becserkészését. Ami végül tegnap meg is történt, lévén versenyautó kiadta a lelkét, vasárnapi trialra már nem volt működőképes. Így család felkerekedett, egy grillezés


majd tovább a medvehagyma helyszínre. Ott alig tudtott Oldalbordám rábeszélni, hogy az első példány megpillantásakor ne akarjak azonnal megálljt parancsolni, hanem menjünk tovább. De csak nem jutottunk el oda ahova ő mondta először. Az egész család bevetette magát a nagy zöldbe. Amerre szem ellátott, bükkbák alatti avart a medvehagyma képzete. S mi tavaly októberben 2x is arrafele kirándultunk. Milyen is az ilyen idény, gőzünk nem volt medvehagyma hagymák vannak a földben. De immáron eme titokra is fény derült.


Aztán mégiscsak a család feje rávett arra, hogy talán álljunk odébb, emlékei szerint mintha nagyobb példányok vannak a következő katlanban. S lőn. Csak épp az autó ragadt benne a sárban, pechünkre a keddi elakadás megismétlődött. Gumiabroncsok recéi igencsak kopottak, hát a csörlőre hagyatkoztunk. Csörlőkábel ismét elszakadt. Ekkora balszerencsét, 1 hét alatt 2x is. Máskor 2 év alatt egyszer sem használjuk. No, de volt direkt off-rod használatra való lánc nálunk, szegény Oldalbordám jól megkínlódott vele, de aztán sikerült feltenni, csörlőkábelt megbogozni, autót kiszedni a sárból. 


De míg az autómentés folyt, gyermekeim nem lehetett leszedni a szerről. Medvehagyma a köbön a konyhámban az eredmény. Szóval most azt sem tudom hova kapkodjam a fejem, honnan mit hasznosítsak, mit találjak ki. Bár most úúúúgy zuhog az eső, hogy inkább bemennék a hálószobába. Csak nem lehet, itthon mind a 4 haramia.
Na jó, azt hiszem elsőnek medvehagymás tepertős pogácsa lesz, majd medvehagyma főzelék, megismételjük a medvehagymából levest is. Talán a zsömiket is. Meg majd még ki tudja.
Bévé-nél valami kecskesajtos finomságot olvastam ma, hát el kellene már indulni kecskesajt beszerzésre. Csak előbb valahogy a kedvem kellene valahol megtalálni. Vagy csak nem éjfél után kellene sorozatosan lefeküdni?

8 megjegyzés:

Emoke írta...

igencsak eseménydús :)

Bianka írta...

Nagyon jó és a képek is igen mozgalmasak

Viki írta...

Hála az égnek, hogy rátaláltatok. Nagyon örülök.
Lenne egy javaslatom. Sürgősen rajkálel egy csomót fagyasztóba, s egész évben tudjátok élvezni. Mi is ezt tesszük.

Nagyon egyszerű eltenni és nem is macerás. Blogomon rajta van, ha érdekel kikeresem Neked.

off: epe probléma nem oldódott meg, halvány lila ibolyám sincs mi lesz.

Andrea írta...

Bärlauch-nak hivják errefelé, mert nem tudnak magyarul. Emlékszem Bécsben is sokszor szerepelt az étlapon amikor a szezonja kitört. Aztán úgy mint a spárga, hama el is tünik.

Az erdöbe miért nem mentek inkább villamossal? :))

Praliné Zsuzsi írta...

Micsoda kaland :))) Lényeg, hogy megvan a medvehagyma! Azért azok a grillezős képek... beindult a nyálelválasztásom rendesen :D

Gesztenye receptjei írta...

Jó nagy kalandok után lett medvehagymátok, de legalább nem felejtitek el, hol volt:-))

Ditta tortái írta...

Nem unatkoztatok,nagyon jó kalandban volt részetek:-)

Mézeskalács írta...

Hű, micsoda medvehagyma tenger! Mi is próbálkoztunk a felkutatásával a környékünkön, bár már annak gyanúsnak kellett volna lennie, hogy a törzsgyökeres falusiak azt sem tudták mi az:) Rá kellett jönnünk, hogy a mi környékünkön sajnos nem nő:( Pedig nagyon szerettük volna megkóstolni.