Oldalak

2011. 06. 12.

Fenyőszörp

Gyerekkoromban Édesapám Balánbányáról friss fenyőtobozokat is sikerült olykor beszerezzen. Édesanyám abból naaaagyon finom szörpöket készített. Aztán ama forrás eldugult, maradt a fenyőújulásból, a friss rügyekből készített. Anyukám más recept alapján készíti, az Oldalbordánál nem jön be (van egy icipici karamelles beütése, s nála a karamell kizáró tényező). Így aztán mi most már sokadik éve eme roppant egyszerű recept alapján készítjük e finomságot, ami nem utolsó sorban kiváló köhögés csillapító, Kiffiúnak már nem egyszer ez vált be. Mindig úgy osztom, hogy legalább egy fél liter szörp bevárja a következő készítést. Hátha így az ördögöt, a köhögés ördögét alvásra lehet kényszeríteni.

Mi múlt szombaton két hatalmas bevásárlószatyorral szedtünk (meg még egy csomó mentát is) kettecskén, a nagylányok a Bolonya Plébániánál minden évben megrendezett kétnapos gyermeknapi rendezvénysoroaton voltak. Kiffiú meg Kicsilány Édesapámmal hancúrozott, Anyukám maguknak szedte az újulásokat.

Hozzávalók:
  • fenyőrügyek
  • cukor

Egy nagy befőttesüvegbe rétegezni kezdjük a fenyőhajtásokat a cukorral. Egy nagy marék fenyőhajtás, rá némi cukor (én egyenesen a zacskóból töltöttem, a pasim merőkanállal adagolta - úgy szerintem kínlódás), a lényeg, hogy nem kell fehér cukorréteg legyen, de a cukor fogja a nedvesség kiválasztódását beindítani. Meg ugye a cukor fogja az egészet tartósítani télire. 
Mikor az üveg megtelik, akkor egy kistányérral lefödjük, s hagyjuk állni. Nem kell sem kimondott nap, sem árnyék, mi most a konyhaablak keleti fekvésű részébe tettük.
Másnapra már természetesen a rétegezés összébb esik, ha több üvegben/edényben rétegeztünk, akkor most nyugodtan lehet belőlük felszámolni. Mi vasárnap este egy félig rétegezett nagy fazakat számoltunk fel, hétfőn további két kisebb üveget. Így végül egy db 15 l-es, egy 12 l-es és egy 8 l-es üvegben maradtak. Mint említettem két nagy bevásárlótáskányit szedtünk, ehhez 10 kg cukrot használtam el.
A befőttesüvegekben addig kell hagyni, míg a fenyőhajtások már jól megsárgulnak, s eléggé úszkálnak a szörpben (nálam most egy egész hetet várakoztak a leszűrésre). Akkor leszűrjük, üvegekbe töltjük, kupakot teszünk rá, és ennyi. A kicsöpögött hajtásokat természetesen át lehet mosni, s adva van az azonnali használatú finom itókánk (annak függvényében mennyi vízzel mossuk át még kell a kapott szörpöt hígítani vagy sem). Nekem most 11,5 liter szörpöm lett, a "mosólevet" még nem szűrtem le. Szerintem szörp liter árának igencsak barátságos, s ha a köhögéscsillapító tulajdonságát is nézzük, akkor szinte ingyen van.
A második kép tegnap készült, abból a három üvegből került ki az említett 11,5 liternyi szörp.

9 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon jó,én boltban vettem eddig csak :)

Névtelen írta...

Ez fantasztikus! Én még nem is hallottam fenyőszörpről.

Névtelen írta...

Nagyon tetszik az új háttered! :)

Ditta tortái írta...

Én sem hallottam még soha,de jól hangzik!Nagyon szép lett az új rucid!:-)A pici fiadnak Meg nagyon Boldog születésnapot!:-)

4Gyerek írta...

köszíííí...ideje volt már a kis paprikákat lecserélnem.
no meg a fejléc....lassan újra érni fog az alma (egyenlőre ugye a nyári), mégsem várhatta be az előző évjárat. hisz az nem fenyőszörp. és lesz még szörpi. holnap is.

köszi Ditta, aranyos vagy.

Chef Viki írta...

Emlékező sóhaj :-)

Tavaly májusban a Retyezátban másztunk, és ott mesélt a túravezetőnk a fenyőszörpről, annak csodás ízéről és áldásos hatásáról! Jaj, de szép emlék!

És igen, szuper a ruci!!!

Panna írta...

Még én sem hallottam sosem a fenyőszörpről, de jól hangzik.

sedith írta...

MInden évben azt mondom, no, majd most. És azt hiszem, idén is lemaradok, mert errefelé csak az útszélen teremnek a friss fenyőhajtások, onnan meg, ugye, nem szedek.:(

Anikó írta...

De jó pofa, soha életemben nem hallottam fenyőszörpről, viszont van egy csomó fenyőnk, ha kis mértékben is, de ki fogom próbálni, mert ez nagyon érdekes, idén talán már lecsúsztam a zsenge hajtásokról, de majd megnézem a fákat, hátha van még:-))))