Oldalak

2011. 08. 27.

Bográcsban lecsó féleség


Ma délelőtt eltepertem a nagybani piacra. Még-még-még alapon paradicsomot akartam venni. Ne ijedjetek meg, azért fakír nem vagyok, a 84 kg-ból készült paradicsomlé mellé nem kell újabb adag. Na de ilyen hőségben aszalni? Na, azt igen. Piacon körbementem vagy 3x, hosszúkás paradicsomok elég gyatra minőségben voltak. Nekem pedig olyan nem kell. Már-már azon voltam, hogy talán holnap, mikor egy sarokban észrevettem egy úriembert. Na, nála volt. Sőt, volt gyönyörű sárga fajta is. Ki állt volna ellen azoknak, még ha drágábbak is? (na jó, még így is olcsóbbak voltak mint amit a héten a napi piacon vettem, pirosakat). Így aztán 9,5 kg piros mellé még vettem 3 kg sárgát is. Szépen a gasztrobloggereknél olvasottak alapján tepsikre kerültek a paradicsomok, no de a kivájt belsejével-lével valamit kezdeni kellett. Hát naná, kapóra jött, hogy ma van a II-ik Nemzeti Gulyás Nap. Persze tisztában voltam vele, elolvastam ITT (is) amit kell. Tehát nem muszáj ám gulyást főzni, jó lesz a lecsó is. Lecsóóóóó, amit rég ettem. És bár volt idő, mikor abszolút kerültem, mára már nagyon is szeretem. De ha már készítem, akkor ugye adjam is meg a módját. Bográcsban. Na persze a piacon vettem egy kis zsák szép húsos paprikát (szűk 10 kg), egy pár padlizsánt (6 kg), így természetesen adva volt, hogy tüzet kellett csinálnom azok megsütéséhez. 
A lecsó hozzávalóit jegyeztem, de nehéz lesz ezt bárkinek leutánozni. A listából kiderül:

  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy padlizsán
  • 12,5 kg paradicsom kikapart belseje
  • 6 db paprika megsütve, megtakarítva
  • 3 marék friss zöldbab
  • 3 marék rizs
  • 40 dkg sült kolbász (ami a fagyasztóban várakozott a csapatépírős hétvégén megmaradt kajából) 
  • 3 közepes fej hagyma (ennyi volt itthon)

A szalonnát nagyobb kockákra vágtam, a bográcsba tettem, majd szépen zsírjára pirítottam. Beletettem a meghámozott, felkockázott padlizsánt. Erre jött a darabolt hagyma. Utána a rizset tettem bele, kevés vízzel (kb a rizs mennyiségének megfelelőt) felöntöttem, mikor azt elfőtte, rádobtam a 2 ujjnyis darabokra tördelt (frissen, a kertből szedett) zöldabot, majd felöntöttem a paradicsombelsők levével. Mikor a rizs megfőtt, beletettem a kockákra vágott sült paprikát (előtte a paprikákat az itt leírt módon megsütöttem), majd a paradicsom húsokat. Felfőztem újból, jól összerottyant. Hozzáadtam a kis karikákra vágott kolbászokat, sóztam. Részemről semmi más fűszert nem kívántam bele. Ja, ami kimaradt, a nagy hőségben a tűz mellett 2 doboz sört legurítottam. Úgy döntöttem derék munkát végeztem, megérdemlem. Ki készített volna egymagában egymagának (gyerkők a vakáció végét élvezik falunk, Oldalborda külhonból hazafele leakadt a kolozsvári offroad bajnokságnál) ebben a hőségben bográcsos ételt?
Szabad a vásár, aki kér, nyújtsa a tányérját. Gondolhatjátok, még van. 


6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Hú de szuper lehetett, istenien néz ki:) Tényleg nehéz lenne utánozni, ritkán van otthon 12,5 kg paradicsom kikapart belseje:)

Alíz, Erdélyből írta...

Ezt megkóstoltam volna. :)

Hobbychef írta...

A hagymát kifelejtetted? Amúgy guszta!

4Gyerek írta...

igen, kifelejtettem. de nem a bográcsból, hanem a leírásból.
köszönöm az észrevételt, javítom

CsillaHúgod írta...

Hiányzik egy fél mondatos megjegyzés, miszerint az aszalásra váró (majd aszalt) paradicsomról később teszel fel fotókat :-)

4Gyerek írta...

izsé, mondá Gazsi.
szal majd ha készen lesznek, lesz róluk egy egész bejegyzés, nem csak fotyó. de előzetesnek annyit, hogy itt nem vót annyira meleg mégsem, 2 nap után irány a sütő légkeverése, mett romlottak vóna hanem.