Oldalak

2011. 08. 25.

Rakott tök

Cukkini híjján tökkel kell beérnem. Na hátha jövőre lesz cukkini is. Kiderül, mit hoz a jövő. Addig pedig adva volt némi főzőtök amit Édesapám vágott nekem a kertjükből. Hazaérkezvén, Oldalbordától elhanzott az óhaj: készíts tökfőzeléket. Igenám, de ez az egyedüli kaja, amiben nem bírunk kiegyezni. Nekem a tejjel készült variáns, míg neki sok zöldséggel készített jön be. Azt semmiképp nem akartam, hogy 2 félét készítsek, gondolkodtam most kinek kedvezzek. Aztán úgy döntöttem most nem járok senki kedvébe, legyen inkább más. No, de mi? Előző nap Édesanyám rántott tökszeleteket sütött, így az duplán kilőve, hisz amit én hoztam, igencsak túlnőttek már a zsenge korszakon. Tehát megpucol, magokat kiszed, besóz. De utána?
Hát legyen belőle rakott tök. Hűtőajtó kinyit, talál benne némi sajtot, kis főtt mellehúst, reszelt parmezánt, tejfölet. És lőn.

Hozzávalók:
  • 2 közepes méretű tököcske
  • 12 dkg főtt mellehús
  • 15 dkg sajt
  • 10 dkg tehéntúró
  • 3 dl tejföl
  • só, bors
  • reszelt parmezán a tetejére

A tököket megpucoltam, magokat eltávolítottam. Hasábokat vágtam belőlük és besóztam. Miután 15-20 percet állt, egy teflonbevonatú tepi alját kiraktam a tök darabokkal. Ezekre tettem a sajtszeleteket, majd a mellehús karikákat, a sajt kevésnek találtatott, ezért a hűtőben talált tehéntúró egy részéből is szórtam bele. Enyhén megborsoztam. Erre jött még egy réteg tökhasáb, majd tejföl, végül megszórtam a parmezánnal. Ha nem rohanok (mint szokás szerint), akkor  talán az is eszembe jut, hogy némi kaprot is szórjak a 2 réteg tök közé. Bizony előnyére vált volna. De így is finom volt, akadt repetázó is.

4 megjegyzés:

Ami írta...

Ó, én beérnék ezzel a tökkel, jobban mint a cukkinivel :)))) IGencsak guszta!

Bianka írta...

Tökkel is nagyon finom lehet

Névtelen írta...

De jól hangzik ez a verzió!!! Eddig csak darálthusis cukkíniket csináltam, de akkor ez is jön kipróbálni! Erinacea

Panna írta...

Jó kis alternatívát eszeltél ki a tökfőzelék helyett! :))