Oldalak

2011. 09. 28.

Paprika krémleves

Ezzel a recepttel sem tudom miért kellett ennyit várnom. De legalább még van paprika a piacon, lehet erre gondolva még vásárolni, lesütni, fagyasztani. Szóval meg is van a hétvégére a kötelező télire gondoskodás. Amúgy is zöldbe menős napok vannak kilátásban, persze ha az idő is úgy akarja.



Hozzávalók:
  • 5 pritaminpaprika
  • 2 húsos paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • kevés olaj
  • szűk dl almabor
  • 1,2 l víz
A paprikákat sütőpapiros tepsire téve 275 fokon kb. 20-25 percig sütöttem, egyszer megfordítottam. Ha jól emlékszem, akkor turbógrill fokozaton volt a sütőm (valószínű....csak most kapásból nehéz bíztosnak lennem, tegnap überbrutál zsúfolt napom volt, s ugye ez menetközben készült, két rohanás között). Mikor megsültek, egy fazékba kiszedtem, kissé megszórtam sóval őket, majd lefödtem, hogy a felszabaduló gőz puhítsa fel a paprikák héját. Addig a hagymát apróra vágtam, kevés olajon megfonnyasztottam, felöntöttem az almaborral, s keveset rotyogtattam, majd félrevettem. A megtakarított paprikákat apróbb darabokra vágtam, nem kimondottan igyekeztem minden magot eltávolítani. Ami jött a szárával jó, ami nem, az ott maradt. Az aprított paprikákat a hagymás löttybe tettem,  felöntöttem a vízzel, majd forrástól számított 10-15 percet kis lángon hagytam főni. Utána levettem a tűzről, a sűrűjét beleszűrtem a botmixer poharába, pépesítettem, majd hozzáadtam a mascarponet és a tejszínt. Utánasóztam.
Feltétként kenyérrúdakat pirítottam zöldfűszeres olajban (serpenyőbe némi olajba kakukkfüvet és bazsalikomot szórtam...igazából ez utóbbi helyett majorannát gondoltam, de kiderült épp nincs itthon, a zöldeket kissé elősütöttem, majd ebbe jöttek a kenyerek).
Majd bezsebeltem az összes elismerést amit a kiürült tányérok után kaptam.

7 megjegyzés:

Okki írta...

Ez nagyon finom leves lehet! Kifogom próbálni :)

Bianka írta...

Még sosem ettem. Nagyon finom

Adél írta...

Nagyon tetszik ez a leves,viszem:)

Ottis írta...

Egyik kedvenc levesem!

Jutka írta...

Finom lehet, még sosem ettem :)

Seafalcon írta...

Én ezt megcsinálta, isteni lett (most blogolom kifelé) csak annyit változtattam, hogy 8 dl vizet tettem hozzá, az 1,2-t keveselltem. Nem 1,2 litert akartál írni?

4Gyerek írta...

tied a pont. persze, hogy 1,2 literről kellett volna szó legyen.
javítottam, köszönöm.