Oldalak

2011. 10. 10.

Habos-mákos sütemény

Hétvégén ismét csapatépítős megmozdulásunk volt. Ráadásul voltam olyan elvetemült, hogy mikor Oldalborda mondta a programot, a pénteki éttermi ebéd desszertjét bevállaltam. Meg a szombati díszvacsorához a tortát is. Na persze ehhez illik tudni, hogy unokatesóm kért fel minket a cégük számára megrendezni az eseményt. Meg is tudakoltam, hogy mi a srác kedvenc sütije. Mint kiderült, Nagymamánk jól bevált diótortája a kedvenc, a krém miatt. Édesanyám is sűrűn sütött neki, akár kis sütik formájában is, míg egyetemista volt. Így történt, hogy a torta, bár fondant burkolást kapott (korábban el kellett készítenem, s ugye a fondant alaposan szigetelő tulajdonsága miatt így hosszabban tárolható), klasszikus diókrém van benne. Na, de most nem a tortáról akartam írni, hanem a pénteki desszertről. Ami a dió klasszikus párja, a mák lett, kedvezzek már Oldalbordának is, alapon.
Tehát csütörtök reggel tortához piskótasütés volt beütemezve. Ami nem volt, szerda éjjel a fiam lerobbanása, éspedig én már majd tüdőgyuszis diagnózist adtam neki. Végül ugye csütörtökön még doki (ennyit a tervekről, mit mikor milyen tempóban készítek), ahol kiderült Kiffiú újabb adag hörgőgyulát jegyzett a kollekciójához, de Kicsilány mandulái is hatalmasak. Az már tiszta volt előttem, hogy csütörtök délután nem tudok kimenni a vendégeket fogadni, no de, hogy éjjel 1-kor fekszem s reggel 6 előtt már tortát díszítek, sütihez tejszínhabot verek, az végképp nem volt a számításaimban. Hiába no, egy rettenet anyás Kiffiú ha még beteg is, aki minden pillanatban beteget jelent, megfejelve azzal, hogy "én nem is dódulok meg, melt beted vadok, anya", akkor a konyhai tevékenységek eléggé felejtősek. No, de összehoztam, elismeréseket besöpörtem, uhhó megérte a dolog.


Hozzávalók:
a tésztalaphoz:
  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
a mákos töltelékhez
  • 30 dkg mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 8-10 evőkanál szilvalekvár
a habos réteghez
  • 7 dl tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 10 dkg mák
  • porcukor ízlés szerint
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a hideg margarinnal (késes aprítóban is végezhetjük ezt a műveletet), majd hozzáadjuk a tojássárgát, cukrot és a tejfölből annyit teszünk bele, hogy összeálljon a tésztánk. Letakarva a hűtőben 1 órát pihentetjük.
A töltelékhez a mákot ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, fahájjal és reszelt citromhéjjal. Ráöntünk 2,5 dl forró vizet s félretesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával megszúrkáljuk, sütőben 4 percig elősütjük. Kivéve megkenjük a szilvalekvárral, majd elterítjük a mákos masszát. 20 percre visszatesszük a sütőbe. Mikor megsült, kivesszük, s hagyjuk teljesen kihűlni.
A tetejéhez a tejszínt a habfixálóval s ízlés szerinti porcukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a darált mákot. Rákenjük a kihűlt süteményre.

Nos, nálam ugye a tejszínhabozás reggelre maradt. Tepsiből keveset levágtam az aprónépnek, de szerintem kisebb tepsinyivel közelebbről ismétlés lesz, hisz nekik kevésnek bizonyult a kóstoló, a célszemélyek pedig nyomtalanul eltűntették (igaz a házigazda beosztotta, jutott nekik vacsira is, mert nem voltak sokan).
Aki szereti a mákot, az a habhoz akár többet is tehet az előírtnál.

13 megjegyzés:

M@rti írta...

Még nem láttam ilyen finomságot, de remélem még kóstolni is fogom! Recept mentve!

Jutka írta...

Nagyon szeretem a mákos sütiket, ez nagyon guszta!

trollanyu írta...

Mennyei:) Én is mentem, imádom a mákos sütiket:)

Gerdi írta...

Ez a süti annyira jól néz ki, hogy a családnak meg is merném sütni, bár nem szeretik a mákot. Kiffiúnak gyógyulást!!!

Panna írta...

Le a kalappal, hogy ilyen körülmények között sikerült össezhozni :)

Bianka írta...

Hű ez nagyon jó és finom

Névtelen írta...

naaagyon szeretem a máos sütit. sajnos mostanában kivétel nélkül avas mákot vettem. Viszont most Apussal egyheti kikapcsolódáson vagyunk és ma a vacsoránál felfedeztem a Tiédhez erőssen hasonlatos sütikét. Nem volt avas a mák és ennek én nagyon örültem. Viszont a te sütikéd biztos, hogy sokkal finomabb! Kiffiúnak gyógyulást kívánok!!!! Andicsek (sajnos nem tudok ide saját fiókkal belépni:( )

Roza írta...

Ez a süti valami nagyon jól néz ki!:)

kikocs írta...

Gyógyuljatok!
És ez a süti gyönyörű!

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta, látványos süti! Először azt hittem, hogy tojáshab van a tetején, utána olvasom, hogy tejszín. A Karácsonyi asztalon jó lenne...:o))

Csilla írta...

Óóó, mákos süti, nagyon fincsi!!! :)))

szappho írta...

Valaki lenyúlta a képedet a pinterest-be és sülthabos recept van a képhez írva :-(

4Gyerek írta...

Szappho...köszönöm.
Sajnos ami forrásra hivatkoznak a pinteresten, az egy már nem élő forrást ad meg.
És sem a hivatkozásnál nem találok elérhetőséget, sem a pinterestnek nem tudtam jelenteni.
Ez van. Láttam amúgy, hogy almát, sárgabarack lekvárt ad meg az a recept. Nos, aki a fotó(m) alapján el is hiszi, hogy a receptből majd azt készítik el....hát ez van.