Oldalak

2011. 10. 13.

Diós csigák

Tegnapelőtt míg tanfolyamon voltam, gyerkők pucoltak diót. Egy része ment a pocóba, többi pedig meggyűjtve. Utána persze jött a rendelkezés: "anya, süssél valami diós finomat". Végül nem lett pontosítva miben is végezze az a dió. Tegnap reggel Kiffiú ismét anyázni kezdett az oviban (értsd alatta: rámcsimpaszkodott, s kérlelt, hogy ne menjek, de itt az ovikban nem lehet maradni). Akkor kaptam a lehetőségen, s ajánlgatni kezdtem neki a lehetőségeket, milyen sütit készítsek míg oviban lesznek. Kiflit, krémes sütit, csigát. Na, egyből lecsapott a csigára. Dió meg előző napról adva volt, tehát semmi kétség: diós csigának kell sülnie. Hazajöttem, még én is pucoltam némi diót, s délben mehettem is a csiguszokkal.



Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 tk sütőpor
  • 7 dkg vaj
A vaj kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe teszünk, dagasztó programot indítunk. Ennek felénél az olvasztott vajat is apránként a tészttába dolgoztatjuk, majd duplájára kelesztjük.
Időközben elkészítjük a diós keveréket:
  • 25 dkg dió (késes aprítóban alaposan összezúzva)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszlet héja
A hozzávalókat alaposan elkeverjük.

Szükségünk lesz még 5 dkg olvasztott vajra, ezzel alaposan lekenjük a megkelt, kinyújtott tésztát, mielőtt a diós keveréket rászórnánk. A megszórt, téglalap alakú tészta hosszabbik oldalától fogva feltekerjük ezt, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a 2-3 centi vastagra vágott szeleteket. 
2 tojásfehérjét használunk a kenéshez. Minden csiga oldalát megkenjük vele, majd a diós-csigás tetejét is jó bőven, szuper roppanós falatokhoz jutunk így. 15 percig pihentetjük
180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Utána csak bírjuk fegyelmezni a családot, hogy megvárni míg kihűl, mert ha nem, hasfájás lesz.
Következő diós csiguszokhoz a diót Oldalborda pucolja, annyira bejött neki a tegnapi demo verzió.

11 megjegyzés:

Okki írta...

Kérhetek én is??? :P
Kelt tészta is, diós is.....nagyon finom!!! :)

Gerdi írta...

Guszta csiguszok! Kiffiú biztos elégedett volt:-)

Bianka írta...

Nyammi imádom a csigákat

CsillaHúgod írta...

A malakológusok most irigykednek, hogy te írtad le ezt a csodás csigafajt! :-)

4Gyerek írta...

malakicsodák?
csigákkal foglalkozó szakember?
mert akkor muhahahaha

Ditta írta...

Hú de finomak lehetnek,na ki is fogom próbálni,már gyűlik nálunk is a dió,elkezdett potyogni.

Ottis írta...

Nagyon guszták lettek!

Csilla írta...

Nagyon jól néznek ki! :)

Tücsök Bogár írta...

Én sem tudnék (sőt nem is tudok) ellenállni az ilyen csigáknak, azonnal kell belőle ennem, ahogy kisült. :)))

Viki írta...

Tessék mondani maradt még ? - vagy menjek diót pucolni ? :))

4Gyerek írta...

szerintem gondolhatod....
másnapra nem maradt tízóraira se..