Oldalak

2011. 12. 14.

Egy kis disznóvágás - véres hurka

Bizonyára sok háztartásban, főleg falvakon kerül sor az ünnepek előtt disznóvágásra. Régen november 30-án kezdődött eme időszak, ezért is adták neki a disznóölő Szent András nevet. Szüleim is vágtak egy állatot, szép mennyiség került belőle hozzánk is. Itt is köszönöm szépen nekik. 
Tavalyi szezonból megosztottam már itt a blogon a véres hurkából készült levest, ITT található. Ráadásul most figyelem, hogy már akkor beígértem a véres hurka recipét. Hát nagysokára annak is eljött az ideje. Ím:

Hozzávalók: a disznó szíve, tüdeje, 1-2 kg véres hús, 1-2 kg véres szalonna (nyaki tájékról), 4-6 hagyma, 50 dkg rizs, a disznó összes felfogott vére, 1 evőkanál pirospaprika, 1 csapott evőkanál csombor, só, bors

A hagymát megdinszteljük, a szívet, tüdőt, húst, szalonnát sótlan, hideg vízbe főni tesszük, majd miután kihűltek, ledaráljuk az alvadt vérrel együtt. A rizset is megfőzzük, majd hozzákavarjuk a véres masszához. Ízlés szerint fűszerezzük, majd vékonybélbe töltjük. A hurkákat nem kobogó, de fottó vízben abáljuk körülbelül 45 percig. A végén tűvel megszúrjuk a hurkát, s ha nem véres hanem zsíros lé buggyan ki, akkor a hurkák elkészültek. Vízből kiszedve leöblítjük, ferdére állított vágódeszkán vagy konyhai törlőkendőkön megszárítjuk.
Pár hurkánk ki is repedhet a belek miatt, a főzőlébe kerülvén a hurka tartalma. Ebből készíthetjük az ízletes levesünket. Ha mégsem repedne ki egy sem, akkor a főzőlébe mi tegyünk egy hurkát, s így készítjük a levest.

Tipp a hurkák tartósításához: ha nem abáljuk meg, hanem zacskóba téve befagyasztjuk, akkor 1-2 hónap múlva is készíthetünk percek alatt friss véres hurkát. Ehhez a hurkákat szinte teljesen kiolvasztjuk, s ugyanúgy megabáljuk mintha nem is fagyasztottuk volna.
A hurkák főzőlevét is befagyaszthatjuk, később ugyanúgy felhasználhatjuk.

10 megjegyzés:

Gerdi írta...

Jó kis hazai hurka:-) Mifelénk is valahogy így készítették. A csomborra világosan emlékszem. Itt másképp készítik, kaptunk is kóstolót, de nem ettem belőle...

4Gyerek írta...

Gerdi, ugye Szilágysági vagy (jól emlékszem?)
Ha igen, akkor naná hasonlíthat, hisz ezt a recipét Keresztanyám Édesanyjától vette át az én Anyukám (legalábbis Apum így mondta), ő pedig Tihóról származott.

Most írok valamit....max majd szégyenlhetem magam ezért valamikor.
Szóval volt egyszer egy Mo-i pasim. Nos exék egyszer adtak kóstolót a disznóvágásból. Hát az a véres hurka.....szerintem köszönő viszonyban sem volt ezzel.
oké, tudom. ki melyiket szokja meg gyerekkorából. de én gyerekkoromban nem szerettem a vérest. olyan 4-5 éve rajongok érte.

Gerdi írta...

Jól emlékszel:-) Akkor azért kívántam meg a véres hurkádat:-) De tényleg.
No és azért nem eszem meg az ittenit. Biztos úgy van, ki milyennek ismerte meg, olyannak szereti.

Csilla írta...

Mennyi disznóvágáson voltam, gyerekkoromban!, anyai nagymamámék gyakran vágtak. Akkor szerettem a véres hurkát(sőt! a sült vért is), ma már nem eszem meg csak a a májas hurkát. Hiába no, változik az ember. :)))

Blogkonyha írta...

Sosem voltam még kocabulin, csak a végtermékből ettem. Mióta Érden találtam egy jó hentest, aki maga csinálja a disznóságokat, és meg kell mondjam, nagyon finoman, azóta bátran kiélem a hurka utáni vágyamat. A finom hurkáról nekem is van fogalmam, mert amikor anyukám még élt, apuval minden télen kisüzemi húsgyárrá avanzsálták a pincét és ott úsztak mindketten az abalében...:o))) Olyan finom májas hurkát még nem ettem azóta sem, talán ez az Érdi böllér lépdel a nyomában, kissé lemaradva... Szóval guszta a hurkátok!!!

Roza írta...

Nagyon finom a hurkátok, egészen bizonyos. Én nagyon szeretem a véres hurkát. Felénk (Tolna m.) majorannával ízesítik és nálunk a tüdő nem került bele, mert azt eltettük szalontüdőnek, meg a savanyú pörköltbe.

Barbi konyhája írta...

Véreshurka rajongó vagyok, de csak Mo-it ettem, ezek után muszáj küldened kóstolót, hogy teszteljem, tényleg finomabb-e az ottani! :)))) Különben az itthonit sem tudom, hogyan készül, mert csak ettem, de az összeállítást nem láttam. :)

Seafalcon írta...

Hát ha Róza tolnai, akkor miért nem írta meg, hogy a hurka tartósítása legegyszerűbb füstöléssel! És természetesen a legfinomabb! Én gyermekkoromban Nagyszékelyben találkoztam ezzel a módszerrel, és így még késő tavasszal is ettünk a karácsony előtti vágásból való véres és májashurkákból! Jó, ez sváb szokás... de meg kell szívelni, és ahol van rá mód, tessék füstölni!
Azt sajnos nem tudom, hogy megfőzik-e és utána füstölik, vagy anélkül, de utána fogok járni!

4Gyerek írta...

Seafalcon, nem kell utánajárnod, ha beéred majd az én verziómmal. Holnap este érkezik Édesanyám, s hoz hideg vérest, hideg májast. Ami fel van füstölve. Akkor pedig jön az újabb bejegyzés azok recijeivel is.

Seafalcon írta...

4Gyerek, beérem, persze, és várom...
Érdekes az, hogy én határozottan emlékszem arra, hogy tavasszal, jó időben is ettük, de ahol olvastam róla, azt mondják, hogy 10 nap az eltarthatóság. Bár ez a Bácskai hurka, és az egészen más!