Oldalak

2014. 11. 15.

Fehércsokoládés ordatorta

Tavalyi születésnapi tortám. Fel sem vágtam és máris elfogyott. Idén max. utószülinapi tortám ha lesz. Bár tortát ha minden igaz, ma is eszem. Ja, mint vendég, nem mint ünnepelt. Kedves barátainknak van ma az esküvőjük, itt is kívánok nekik nagyon sok boldogságot. Sikerült is meglepjenek, hisz a házasságkötésnél a sorukra várakozva én kaptam elsőként virágot. Egy csodaszép kis cserép piros begóniát.
No, de akkor térjünk a tavalyi tortámra:



Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához: 
  • 40 dkg vajas keksz, 
  • 10 dkg vaj, 
  • 45 dkg orda, 
  • 4 dl tejszín, 
  • 15 dkg fehércsokoládé, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 2 tojás, 
  • 1 evőkanál olaj; 

A tetejére:
  •  1 gránátalma magjai,
  •  5 dkg reszelt fehércsokoládé

A kekszet egy zacskóba tesszük, a cazskó száját bekötjük és sodrófával párszor vigigörgetönk rajta. A morzsás kekszet összekeverjük a felolvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába, melynek olajjal megkentük az oldalát. A fehércsokoládét feldaraboljuk, beletesszük egy edénybe, hozzáöntünk 1 dl tejszínt és takaréklángon addig kavargatjuk, míg a csokoládé elolvad. Az ordát egy villával morzsásra törjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot és a habbá vert tejszínt. Ekkor beleforgatjuk a csokoládés masszát, majd végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezt az elegyet ráöntjük a vajas kekszmorzsára, majd 170 fokos sütőben megsütjük. Föltétlen végezzünk tűpróbát. Amikor megsült, óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és hagyjuk kihűlni. Átemeljük a tortás tálra, tetejét megszórjuk a reszelt csokoládéval és a gránátalma magjaival díszítjük.

Megjegyzés: a felhasznált vaj mennyisége függ a felhasznált keksztől. Megtörténik, hogy több vajat igényel a kekszünk.
Használhatunk állítható átmérőjű tortakarikát is, melynek nincs alja. Abban az esetben egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a 20 cm-re állított, olajjal megkent formát és úgy nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal meglocsolt kekszmorzsát. 

Nincsenek megjegyzések: