Oldalak

2014. 11. 14.

Fokhagymakrémleves

Ha már volt hagymaleves, akkor miért ne jönne a párja? A fokhagymakrémleves relatív gyakran szerepel nálunk. Érdekes, hogy számomra ennek a történetnek a kezdete is Magyarországra nyúlik vissza. Hajdúszoboszlón ettem legelőször, s talán a legfinomabbat szintén a határ túloldalán, Szegeden fogyasztottam.



Hozzávalók: 
  • 4 fej fokhagyma, 
  • 2 hagyma, 
  • 3-4 evőkanál olaj, 
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményító, 
  • 2 dl tej, 
  • 1 kis doboz tejföl (15 dkg), 

A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, felvágjuk és a felforrósított olajon fedő alatt megpároljuk. Mielőtt a hagyma pirulni kezdene, felöntjük 6-7 dl vízzel, megsózzuk és puhára főzzük a hagymákat. Az étkezési keményítőt símára kavarjuk a tejföllel, fellazítjuk a tejjel. Ha a hagymák megpuhultak, levesszük a fazakat a tűzről és botmixerrel pürésítjük. A forró hagymás léből hőkiegyenlítés céljából 1-2 merőkanálnyit a tejfölös elegyhez adunk, símára kavarjuk és visszaöntjük a fazékba. Újból felforraljuk, olykor belekavarva. Sajttal pirított bagettszeletekkel kínáljuk. Persze hogy ha alaplénk van készleten, ne fukarkodjunk beletenni. Csak javítani tud rajta.

Nincsenek megjegyzések: