Volt már példa arra, hogy említést tettem egyik kedvenc szakácskönyvemről, mely a Rézi néni nevet viseli. Azon kívül, hogy a koránál fogva egy kincs (száz éves is elmúlt), a másik és talán nagyobb a szentimentális értéke: drága Nagymamimé volt. Időnként elkap a nosztalgiázhatnék, akkor előkapom, lapozgatom, s valami csak készül belőle. Ezen a recepten kikerekedtek a szemeim, mondom próbáljuk ki. Roppant érdekes ízvilág volt, legnagyobb meglepetésemre a gyerekeim nem utasították el csípőből. Hiába no, a gyerekfej olykor megfejthetetlen.
Hozzávalók 4
személyre:
- 70 dkg rák,
- 1 liter húsleves alaplé,
- 1 evőkanál köménymag,
- 1 csokor petrezselyem,
- 5 dkg vaj,
- 1 evőkanál liszt;
- pirított zsemlekockák a tálaláshoz.
A
rákot megmossuk, a köménymaggal és a petrezselyemzölddel fazékba tesszük,
felöntjük az alaplével és addig főzzük míg a rák megfő. Ekkor a rákokból
kivesszük a húst. A páncélt ha szükséges összetörjük és a vajban megpároljuk.
Megszórjuk liszttel és felöntjük a főzőlével. Amikor felforrt, elzárjuk a
tüzet, majd a levet fátyolszitán átszűrjük.Pirított zsemlekockákkal és a
rákhússal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése