Oldalak

2012. 02. 20.

Játék - emlékeztető - határidő ráadás

Igen, a játék. Amire szép számmal jelentkeztetek itt nálam. Szintén szép számban már érkeztek a linkek, persze közel sem az összes. Na jó, épp több mint fele, hisz végül 33 játékosunk lett (ketten utólag csatlakoztak...de még rögtön a sorsolás után), s eddig 17 blogbejegyzésről értesültem.
Most szépen vettem a táblázatom, s lepontoztam kitől is vannak meg a linkek.
A többiektől pedig várom. A játék elviekben ma járna le. No, de legyen ráadás. Férfi játokosok számára legyen Kiffiam névnapja (febr. 25), a nőknek egy nap ráadással kedvezek. Legyen nekik Elsőszülött neve napja (febr.26). Tudom, hogy elviekben a böjt kezdetére gondoltam, hogy zárul a játék, de akkor nem figyeltem fel, hogy ez nem is nevezhető haladéknak. Hisz hamvazószerda idén febr 22-én lesz. Akkor pedig az összegzést is símán hozom a hó végéig.
Ja, a későknek elárulom, hogy semmi sincs veszve. Startból tudtam mit készítek majd Alíztól, hát naná a mai ebéd része lesz. Szóval én sem kapkodtam el. Kemény vagyok a hegy alatti abrakolásból. De ez vagyok én. Vállalom.

Tehát akiktől még várom a kreálmányokat:
IsaBella
Alíz
Beastie
Seafalcon
Mézeskalács
Lilla
GasztroReni
Mindennapi Manna
Inga
Sedith
Panna
Illéskrisz
Ditta
Zsuzsa
Bianka
valamint ugye jómagam.

2012. 02. 19.

Nagyoncsokis süti farsangi bulira

Oké, minden relatív. Jelen esetben a nagyon csokis is az. Ez a süti azért volt most nagyon csokis, mert Középső csajom farsangi bulijára készült, s a csajszim pocija épp előtte másfél nappal jött helyre, egy tíz napig tartó rendetlenkedés után. No, de hálisten azóta sem fáj a poci, így csak mértékkel volt csokis.
Ja, és ez is az utolsó pillanatban készült, már-már gondolkodtam, hogy farsangi hangulatot teremtendő, inkább éjjeli kelesztéssel fánkot kéne sütni. Végül elhessegettem ezen gondolatot, mint kiderült, jól tettem. Egy kisfiú épp szalagos fánkot vitt. Ilyen csokis meg nem volt semmi.
Nos este fél 11 magasságában már csak valami szupergyors édességben bírtam gondolkodni. Ez lett belőle.


Hozzávalók: 
  • 20 dkg vaj,
  • 40 dkg cukor
  • 60 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 25 dkg étcsokoládé
A vajat a cukorral a mixer táljába tettem, gép habosra kavarta. Ezután jöttek egyesével a tojások, majd apránként a tej. Végül szép lassan a liszt is.
A csokit a késes aprítóba tettem, ott daraboltam. Az egészet belekavartam a tésztába.
Szilikon kapszlikba janalaztam, 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt sültek meg.

Reggel vitte a csaj a suliba. Délben hozta....na mit is? Hát az üres tálat. Meg a pozitív visszajelzést. Köszönöm gyerkők, nektek (is) érdemes sütkérezni.

2012. 02. 18.

Gesztenyés piskótatekercs

Most szép beismeréssel kell kezdenem ezt a bejegyzést. Szóval én még soha, de soha nem mertem nekifogni a piskótatekercsnek. Piskótát símán, kirázom a kisujjamból. Csak régen, mikor nem igazán volt kapható sütőpapír, akkor megállapítottam, hogy mit vacakolni konyharuhával a tekergetésnél, annyit nem ér az egész. Aztán itt a témát zároltam is. Meg sem fordult bennem azóta, hogy konyharuha félre, helyette jöhet a sütőpapír. Hisz ha le volt írva....
No, de tegnapelőtt elővettem a fagyasztóból egy dobozka valamit. Valahogy kiabált a kiolvasztásért. Igaz, akkor gőzöm sem volt mi van benne, azt hittem befagyasztott kenőmájas. Aztán láttam, hogy bizony gesztenyepüre, ami jó ideje a hűvösön várja a jobb sorsát. Nem tudom mikor készítettem, de a kertben termett, az bíztos (na jó, nem készen püre formában...pedig úgy volna az igazi).
Oldalborda pedig nógatott, hogy nehogy megsavanyodjon a cucc. Hát jó. Valahogy úgy voltam a dologgal, hogy ha baj van vele, akkor kerülni kell. Szóval (hú, hol is, kinél is volt a napokban a népmese a legyen is meg nem is, hozzon is meg nem is.....témával) valamit alkotnom kellett, de energiabedobásra nem voltam kapható. Nézelődtem itt-ott-amott, hogy mi is legyen a kb. 70 dkg gesztenyepürám sorsa, de sehol nem találtam egérutat a kelepcémből. Míg kalandozásaim során eljutottam Chef Viki-hez. Oké, tudom, a link az sós piskótáról szól, de itt csapott meg az a bizonyos szikra. És végezte a gesztenyém gyönyörűen feltekerve.



Hozzávalók
a piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 5 ek liszt
a krémhez: 70 dkg gesztenyepüre (nálam ez édesítve, készen vajjal kikavarva volt)
 étcsoki a díszítéshez

A tojásokat beleütjük a habverő táljába, hozzáadjuk a cukrot, s jó habosra kikavarjuk (ha állványos a mixerünk, nyugiban végezhetünk az alatt a bő 5 perc alatt bármit, az elektronika meg hadd gurizzon). Utána a lisztet kanalanként hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe szétkenjük, s 200 fokos sütőben 9-10 perc alatt megsütjük (nekem össze-vissza púpos-hólyagosodott a piskóta, ami azonnal szépen lenyugodott mihelyst kivettem a sütőből). Miután kivesszük, 2-3 perc múlva (hogy már ne égesse le az ujjlenyomatot a mancsunkról) sütőpapírostól feltekerjük, s úgy hagyjuk kihűlni.
Miután kihűlt, lecsavarjuk, a belső felére kenjük a gesztenyemasszát, s újból felcsavarjuk, de most már csavaráz közben a sütőpapírt eltávolítjuk.
Rövid időre (nálam mondjuk ez épp éjféltől reggelig történt) hűtőbe tesszük, hogy a rolád formára álljon. Az étcsokit megolvasztjuk, s tetszés szerint díszítjük vele a tekercsünket. Ha úgy tetszik, el is hagyhatjuk, vagy akár teljes csokiburkot is vonhatunk rá (na, a szeletelést majd megnézném).

2012. 02. 15.

Töltött szalagos fánk

Sütőtök mellett a birsalma/körte is hunyó Elsőszülöttnél. A poén, hogy ahogy telnek az évek, egyre inkább faksznisabb. Szerintem azt hiszi, hogy ez így trendi. Nem is zavarna, hisz majd szép lassan rájön, hogy max magával tol ki, de látja az aprónép, s amilyen kis majmok....
Szóval ismét úgy döntöttem, hogy csak megetetem ám azt a fránya birsaéma sajtot a gyerekemmel.
Apropó birsalma. Múltkoriban dilemmáztam a birsalma meg a birskörte között. Ugyanis szerintem a kertünkben birskörtefa van. Oldalborda meg ugye másoddiplomázik, dendrológiát (asszem) tanulva pedig most világosított fel. Birsalma meg birskörte lényegében egy és ugyanaz, csak a megjelenési formájában más csak. Állítólag szárazabb években körte formájú, míg nedvesebbekben alma. Hát nálunk mindig körte (már amikor hajlandó teremni), szó sincs csapadékfüggőségről.
De térjek vissza a birskörtémből készült sajtra (oké, dög voltam az erről szóló - mármint birskörte sajt - bejegyzést megírni). Tehát gondoltam egy merészet és szalagos fánkba bújtattam. Moha rengeteg dícséretet kapott a szalagos fánkjára (ami egyébként tavalyi szezonban a Kifőztükben is megjelent), így kaptam magam, s teszteltem a receptjét. Jelentem, tökéletes, olyannyira, hogy utána síma szalagos formában, tripla adagból készítettem családi haveros (sok felnőtt, sok gyerek) szánkózós vasárnapi összejövetelre, s 1-2 darab maradt csak a "nyakamon". Ja, a recept enyhe módosítást volt kénytelen elszenvedni, vaníliám az alkoholban áztatott van, rum nem, csak konyak volt a házban. Narancshéj pedig kifelejtődött. 


Hozzávalók: 
  • 70 dkg liszt
  • 5 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárga
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 dl konyak
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 tojásfehérje a kenéshez
Az egyszerűség kedvéért mindent a kenyérsütő üstjébe tettem, lágy tésztát dagasztott a gép. Utána gépet kikapcsoltam, hagytam duplájára kelni. Majd lisztezett munkalapra borítottam, szűk ujjnyi vastagra nyújtottam, kockákra vágtam, mindenik kocka szélét vékonyan megkentem tojásfehérjével. A kockák egyik oldalára került egy darab birskörte sajt, másik felét ráhajtottam, lenyomkodtam, majd letakarva keltek még kb. fél órát.
Közepesen meleg olajban kisütöttem, a szalagos fánk sütési eljárást betartva; azaz az olajba az a fele került, amelyik nem a munkalappal érintkezett.
Elsőszülött mikor hazajött, szépen beosont a konyhába, s minden előzetes engedély nélkül betolt 2 db fánkot. Vártam a kommentjét, de semmi. Evett levest, majd jöhetett a 3-ik fánk. Ezt is megette, mire a legnagyobb húga nem bírta tovább, s rákérdezett: na milyen a fánk, ízlik? Itt lezörgött neki, egyből észrevette, hogy a konyhapulton leledző birskörte sajt szemmel láthatóan kevesebb. Persze helyben kezdett veszekedni, hogy adjak neki a csokisból, mert az finomabb. Néztem ki a fejemből, mire a drágám megvilágosított: hát amit leves előtt evett, az biza csokis volt. És nem hitte el, mai napig is állítja, hogy az a 2 db. csokis volt. Kérdés, hogy a nagy tálból hogyan bírta kiválasztani azt a kettő darab csokisat? 
Ja, sajna keresztmetszeti fotó nincs, becsszóra kell elhiggyétek nekem, hogy tényleg nem csokival voltak töltve.



2012. 02. 06.

Sütőben sült disznócomb

Pénteken időjárás jobbra vagy balra, nekem utaznom kellett. Igaz nem sokat, olyan 170 km-t, de sík ideg voltam előre. Közben egy adag aszalt paradicsomos zsemlém kuka lett (máig nem értem miért, két adagot gyúrt be a gép, azonos receptem alapján), aztán valami sütit is alkottam, kenyereket is akartam sütni az itthon maradóknak, mire jött Oldalbordám, egy jókora darab disznócombot kivett a fagyasztóból, s úgy fagyosan betette egy jénai tálba, kis sózás.borsozás, mellédobott pár apró hagymát, fokhagymagerezdeket, aláöntött valami savanykásabb házibort, lefóliázta, s kért süssem meg. Áááá, kicsit sem zsummogtam, hisz az én sütnivalóim (remélem nincs piszkos fantáziátok!!) mellé még az is....kissé sok(k) volt. Végül összehoztam. De újfenn megállapítottam, hogy útálok kenyeret meg húst sütni egyszerre. Szegény husi hol 250 fokon, hol épp 180 fokon nyomta. Azt meg kell hagyni, hogy nem vált hátrányára. Aztán míg csomagoltam, addig a krumplit is meghámozták, kis disznózsírral a hasábokat elkeverték, sózták, majd be az akkorra szabaddá vált sütőbe. 

Nekem csak be kellett tolnom annyit, hogy ne épp éhgyomorra induljak. Mert ugye mekkora havakat jósoltak. Ami szerencsére Erdélyben nem is lett akkora. Ha mondhatom, Brassóba jutott ezidáig a napokban a legvékonyabb friss hótakaró.

2012. 02. 02.

Mini berbécsburger

Már a bejegyzés pillanatában megtetszettek Maimoni herketyűburgerei. Hát kérem szépen, mostanában sok blogger elkészítette - Beastie, Dalla Cucina....azaz tudom, hogy elkészítette, csak nem találom nála. Ezért aztán nálam is elérkezett a pillanat, szombaton. Ugyanis Oldalborda péntek este kivett egy csomag berbécshusit a fagyasztóból. Volt vele elképzelése, valami zöldborsós dolgot, de azt mondta ha jobb ötlettel állok elő, akkor teret kapok. Végül gyorsban szétcincáltam a darab húst, a csontot némi kockákkal főni tettem, a maradékot (sajna súlyban nem mondhatok semmit) ledaráltam. Majd nekiálltam hamburger zsemléket készíteni. Lévén aprónépre is tekintettel kellett lennem, így készültek a kis minikék, amik tuti sikert arattak.

Oldalborda emígy véleményezte: "ezek veszélyes darabok". Aztán fordított: veszélyes, mert egyszerűen abbahagyhatatlan, mert épp még egyet kapsz be (igen, neki ment egybe is).

Hozzávalók a zsemlékhez:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 5 dkg grahamliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2,2 dl tej
  • 2 tk cukor
  • 1 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 14 dkg tejföl
  • 1 tojás a zsemlék tetejének lekenéséhez
  • magok a szóráshoz
A fenti hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe tesszük, közepesen puha tésztát dagasztunk belőle. Fedett tálba téve hagyjuk duplájára kelni. Ezután szűk ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle (nálam olyan szűk 3,5 cm-esek lettek, szám szerint 60 db.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 15 perc pihenő után tetejüket egy felvert tojással lekenjük, különböző magokkal meghintjük (amiket én használtam: fehér és fekete szezámmag, napraforgómag, lenmag, mák). 180 fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt sültek meg nekem.
Közben elkészítettem a húspogácsák masszáját, amit Oldalborda készségesen megsütött a grill serpenyőben. Itt csak az ízesítést tudom megmondani, mert gőzöm sincs mennyi hús lett végül ledarálva. Tehát húst sóztam, őrölt köményt és szecsuáni borsot szórtam bele. Kis zsemlécskék méretének megfelelő lapótyákat formáztam, amit ugye a férfiember kisütött. 
Zsemléket kettévágtam, pici salátalevél került az alsó felére, rá vöröshagyma (amit Mo-on lila hagymaként ismernek) karikák, ketchup, húspogácsa, majonéz (ez is természetesen házi....boltit évek óta nem vettünk, ezentúl soha nem is fogunk), paradicsomkarikák. Család először leszavazta a kis burgerkék fogvájóval rögzítését, de egyszerűen muszáj volt. mindenkinek kiosztottam párat, majd a maradékokkal elvonultam fotózni.
A képek megmagyarázhatatlanul pocsékak lettek (a fehéregyensúly auto módban volt), teljesen értetlenül állok még 5 nap után is a jelenség előtt. Ez van. De azt senki nem tudja elvitatni, hogy nagyon finom volt, ekkora sikerre senki nem számított.

2012. 01. 30.

Szolgálati közlemény

Most látom, hogy február 6-án, azaz mához egy hétre, konyhai kütyük lesznek a Lidl üzlethálózatban. Nem, nem kapok semmilyen kedvezményt az üzletlánctól, csak gondoltam, hátha mást is érdekel a dolog rajtam kívül.
Tehát lesz 12 db-os szilikon briós forma
és 4 fajta sütőforma

Konyhán kívül....vagy mégse? Elkészültek, használjuk a szappanokat

Egy számomra kedves ismerőstől kaptam ma egy linket, ami egy szappankészítő tanfolyamra bíztosított nyerési lehetőséget. Hát az egész nem aktuális, hisz a játék ott már lejárt, nekem amúgy is messze van, hogy olyannal kacérkodjam, de meg karácsony előtt belevágtam, s elkészítettem életem első szappankáit. Számomra teljes siker. Igaz, semmi extra nincs bennük külalakra, semmi színkeverés. De ami a lényeg: szívem-lelkem belekavartam, amennyit utánaolvastam azon infók birtokában a pikkelysömörhöz leginkább javallott hozzávalókat kevertem bele. Azaz elsősorban ugye a sheavaj, majd kecsketej. De volt benne földimogyoró olaj, szezám olaj, avokádó olaj, s levendula illóolaj (ez a listámon a második volt, első sajna nem volt készleten).
Olvasgattam, hogy a kecsketejjel vigyázni kell, mert a lúg a túlhevüléskor rombolja a kecsketej áldásos tulajdonságait. Hát kapásból jégkockára fagyott tejjel dolgoztam, mondhatni a végén már gőzfürdő fölé kellett tegyem, mert egyáltalán nem volt szándékában a tej- jégkockáknak felolvadni. Izgultam is, hogy majd milyen lesz az első szappanom, mert ugye idő míg használható, meg csomó pénz ami benne fekszik (még akkor is ha ebay-ről rendeltem a shea vajat). 
Aztán azon izgultam, hogy vajon nem jobb lett volna, ha első szappanozásom tömbbe öntésként csinálnám, de a kockát elvetettem, szilikonos formákba pakoltam. Most hadd ne meséljek el egy kis incidenst ezzel kapcsolatban.
A lényeg, hogy most már értem a szappanosokat: ezt egész álló nap lehetne csinálni, csak hát elég drága mulatság. Mindegy, egyenlőre azt tudom, hogy a decemberi akcióm első volt, de nem utolsó.

Sajnos Oldalbordát nem bírom rávenni, hogy mossa legalább a "mancsait" sűrűbben, mindig az a válasz, hogy de hát nem koszos. Pedig tudhatná amit én anno VI-ik osztályban (egy szavamba került a maximális osztályzat beírása a naplóba), hogy márpedig a kéz csak ránézésre tiszta. A bacik nem látszanak rajta, uhhó moshatná sűrűbben. 
Ja, a gyerkőkre rászólt, hogy az az "apa gyógyszere", szegényeket alig bírtam rávenni, hogy nyugodtan nyúljanak hozzá, bátran használják, mert az nem olyan mint a szteroidos kence, hogy bántaná őket. Azóta már reklamálnak, ha épp nincs a kagyló szélén.
Szóval ha valakinek kedve szottyanna szappanozni, azt bíztatni tudom: csak addig nehéz, míg elszántan belenyúl a zsebébe, s megveszi a hozzávalókat. Onnan még kis ugrás, hogy jajj....merjek-e belevágni, mi lesz ha.....de az már mégsem olyan hosszú lefolyású. Nekem áprilistől decemberig kellett elteljenek a hónapok míg megvettem az alapanyagokat. Mikor minden megvolt, már csak 3 napomba telt, lefektettem a gyerkőket, s pikk-pakk a kinyomtatott receptemmel bezárkóztam a konyhába.
Az olvasmányaimból az derült még ki, hogy álltalában 4 hét az érési idő, de az intervallum 3-6 hét között van. Jelentem 3 hét után már használtuk.
Arról nem is beszélve, hogy sokat elajándékoztam. Szerencsére voltak apróbb darabok, így több embernek adhattam kis "ízelítőt".

Minden esetre, alig várom, hogy vegyek egy újabb adag kókuszolajat. Mert abból nincs elegendő a következő projektemhez. Meg más illattal is szándékszom dolgozni.

2012. 01. 28.

Katalán húsgombócok

Ezt is jó ideje ettük, ideje lenne ismételni. Egyedüli akadály, hogy folyamatosan felejtem el feltölteni az űrt amit a fenyőmag kifogyása okozott. Rettenetesen élvezték a magokat a gyerkők.



Hozzávalók: 
  • 50 dkg darált sertéshús, 
  • 2 tojás, 
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa, 
  • 4 gerezd fokhagyma, 
  • 3 evőkanál fenyőmag, 
  • kis csokor petrezselyemzöld, 
  • kávéskanál őrölt fahéj, 
  • kevés reszelt szerecsendió, 
  • só, bors, 
  • olaj a sütéshez.

A sertéshúst tálba tesszük, összekeverjük a tojásokkal, zsemlemorzsával, zúzott fokhagymával, fenyőmaggal, apróra vágott petrezselyemzölddel. A fűszerekkel ízesítjük. Gombócokat formálunk a masszából, amelyeket bő, forró olajban kisütünk.
Rizi-bizivel tálaljuk.

2012. 01. 26.

Szakácskönyv - Makacska blogszülinapi játéka

Szinte-szinte elfelejtem, de végül homlokra csapás, majd gyors billentyú ragadás, és ím itt volna a kedvenc szakácskönyves bejegyzésem. Amit Makacska kiírására mások már rég bemutattak.
Nincs is nekem olyan sok (folyóírás annál inkább), legelsőt még egyetemista koromban vette nekem Édesanyám, hisz akkoriban igencsak közel jártam a konyhai analfabéta státushoz. Amit tudtam, az nagyvonalakban a süti kategóriában ki is merült, s az is "szamárvezetővel". Csak hát ugye az ember lánya saját bőrén keresztül tapasztalja meg, hogy milyen az, ha 2 hónap után úgy dönt, hogy márpedig a menza kaja teljesen íztelen, egyoldalú, unalmas, ráadásul köze sincs a saját ízvilágához, ezáltal kénytelen maga kutyulni dolgokat. Mai napig nem tudom, hogy első két évben miket is ettem. Azután a sors úgy hozta, hogy egy csíkkarcfalvi lánnyal kerültünk közös konyhára. Az pedig mégsem volt megoldás, hogy mindig én mosogassak, a másik pedig főzzön.
Tehát adva volt első példányomnak a Katóka szakácskönyve. Nem mondom, abszolút nem nagy durranás. De megtette, ha mást nem, jó volt ihletet meríteni.

Azon kívül nálam volt még Édesanyám egy szakácskönyve, amit aztán visszaadtam neki. Múltkoriban aranyos volt, mert felajánlotta, hogy amit szeretnék, azt hozzam el. Áhh, azért mégsem. Az övé, hadd maradjon az ő konyhájában. Persze kölcsönbe olykor elkérem, de vissza is viszem. 
Aztán az aktuális nagy ihletmerítő szakácskönyvem, amiből egyenesen két példány is nálam van (mindkét nagyszülőktől hozzám kerültek......de húgom, a szeredaira ha igényt tartasz, eljuttatom Bp-re), az a Szegedi Szakácskönyv, írta Rézi néni, kiadták 1905-ben.

Gyerekkoromból úgy emlékszem, hogy Nagyanyám mindig azzal jött, hogy jajj, azért nem igazán követhetők belőle a receptek, hisz azt írja: végy egy csésze tojássárgát. Legnagyobb meglepetésemre ilyennel nem találkoztam. De persze írósvajat emleget ezerrel, megegy darabig értetlenül álltam azon alapanyag fölött., hogy szarvaska. Aztán kiderült: kifliről van szó. Tehát kicsit próbára teszi az embert, de szeretem. Nagyon szeretem. Főleg mert tudom, hogy anyai nagyanyám is szerette (én pedig őt). Teljesen közönséges alapanyag volt a liba, a parmezán, stb. Leírja többek közt a rétestészta készítését. Hát erre azt hiszem én örökre passzolni fogok. Ez az, amiből marad a bolti.

Azért azt még hadd árulom el, hogy Oldalborda egyik kedvenc könyve A grillezés bibliája. Ezek után gondolom érthető, hogy nála a kertben a legjobb vetemény a disznó, a legjobb hüvelyes a kolbász.

Elsőszülöttnek is van saját tulajdonú szakácskönyve. Büszke is rá, nagyon.
A többiről most hadd ne ejtsek szót, hisz nem az volt a felhívás, hogy mutassuk be a könyvespolcot.

2012. 01. 21.

Ad hoc borsóleves

Tegnapelőtt este Oldalborda elkészítette tegnap délre a zúzapaprikást. Adott volt, hogy tészta lesz mellé. Nekem meg levest kellett összedobnom. Ami nem is lett volna gond, hacsak nem az egész délelőttöm nem megy el arra, hogy a laptopom próbálom kivenni a rokkantnyugdíjazott csigatempóból. Ugyanis reggel belőttem a gépet, hogy márpedig Alexa Christi kovászával is bepróbálkozzam. Aztán a drága gépem kb. 3-4 perc alatt lereagált egy síma mezei entert. Hát csoda, hogy majd agybajt kaptam? Aztán arra eszméltem, hogy Középső csajszi bejött az ajtón (hazajött a suliból). Nosza neki rohanás. Elő egy üveg zöldborsó konzervet. Hogy majd az örök klasszikus leves legyen belőle. Aztán azon nyomban összeállt a fejemben egy újítás. Mert előző nap Mennyei Mannával tárgyaltuk mennyire talál a krumpli meg a juhtúró. Itt megragadtam a túró ötletet. S mert a borsó meg a túró önmagában még nem elég, hát jött a rizs, zöldfűszerként pedig a lestyán. Majd a lelkes kanalazgatás és fület simogató szavak: ez felvéve az állandó listára.

Hozzávalók:
  • 1 üveg zöldborsó konzerv ( 8 dl-es)
  • másfél marék rizs (bocs, de kb ennyi volt)
  • 7-8 dkg juhtúró
  • fél csokor lestyán (vagy annak megfelelő fagyasztott - jelen esetben nekem is)
A rizset kissé megpirítottam a fazékban (olaj nélkül), majd ráöntöttem a borsókonzervet (lével együtt). Hozzáadtam még kb. 1 szűk liter vizet, kissé sóztam, hagytam felfőni. Ekkor beleszórtam a felvágott lestyánt. Lefödve kis tűzön főtt míg a rizs elkészült. Ekkor félrehúztam, beletettem az apró darabokra vágott túrót, belekavartam, s visszafödtem. 5 perc pihenés után a túró kellően szétolvad, lehet tálalni. Mielőtt tálaltam, még kevés sót tettem bele, mert nem volt elég (pedig nem szoktam sósan készíteni a kajákat)

2012. 01. 18.

Körözött

Idén már kétszer volt körözött. Először szilveszterre, akkor belevaló juhtúróval. Másodszor már bolti volt a juhtúró, hát....hogy is mondjam? 15 dkg vajhoz volt 25 dkg túró. És még elbírt volna túrót. Szóval a recept csak irányadó, a túró sokban határoz.
Amúgy a fotó még rózsa "szezonban" készült. És megjelent a szeptemberi Erdélyi Konyhában.





Hozzávalók:

  • 20 dkg juhtúró, 
  • 20 dkg vaj, 
  • 1 fej hagyma, 
  • pirospaprika, 
  • őrölt köménymag, 


A vajat kikavarjuk, majd hozzáadjuk az összetört juhtúrót. A hagymát ízlésünk szerint belereszeljük vagy apróra vágjuk. Pirospaprikaport, őrölt köményt adunk hozzá. Aki szereti, a kömény egy részét mag formában is teheti, akkor azonban több köményre lesz szükségünk, mert úgy nehezebben adja át az ízét. Sózással vigyázzunk, hisz a juhtúró alapból sós.
Tipp: ha kevésbé karakteres ízeket kedveljük, akkor a juhtúró egy részét tehéntúróra cserélhetjük.

2012. 01. 16.

Játék - folytatás következik

Kicsit megcsúsztam a játék folytatásának megosztásával. Mentségemre szolgáljon, hogy ma döbbentem rá, volt pár hozzászólás újévi jókívánságokkal, s szerettem volna leegyeztetni, hogy azok a személyek játszanának-e vagy se. Jutkától még most sem sikerült választ kapnom, maradjunk annyiban, ha játszana, ő lesz a kivételezett. Szabad a pálya, bármelyik többi blogról választhat.
Sehr gut?
Ígértem, hogy egyenként elmegyek mindenkihez, s bejegyzés keretén belül tudatom kinek a blogját juttatta neki a random.org. Nos ezt el is kezdtem, de elnézést kérek azoktól akik nem kapták meg, holnap folytatom.
S mert teljes átláthatóságot ígértem, ím a táblázat amit a sorsolás után készítettem (bejegyzéseket érkezés szerint sorszámoztam, magam hagyva utolsónak. így lett 31 játékos. a program rangsorolta 1-31 közötti számokat, s ez van feltéve itt kép formátumban).
Remélem kivehető. Feltéve ha a táblázatra kattintva kinagyítjátok. Kipróbáltam. Látható.
A sárgával jelöltek kaptak már értesítést.

A játék határideje febr. 20. Aztán tuti elfogadok csúszást. De nem sokat. Mondjuk a böjt első napján jönne az összegzés. Jó lesz?

2012. 01. 13.

Szalonna-krém

Itt-ott szólt a szám, hogy bizony-bizony sajnálom, bár Oldalborda rendelkezik némi szász származással, de igazi szász kaják nagyjából ismeretlenek számomra. Sokáig zengte nekem, hogy így a Nagymamája meg úgy. De persze okosabb nem lettem, főleg mert szegény Nagymamát nem is ismerhettem. De minap előállt a drágám, hogy márpedig azt a nemtudjamilyen speck (németül nem tudóknak: szalonna) nevű kencét megpróbálja leutánozni. 

S lőn. Nekem csak a megkent terméket mutatta, majd kérésemre előállt a recepttel is. Hát meg kell hagyni, érdemes a pasit ténykedni hagyni a konyhában.

Hozzávalók: 
  • 1 kg füstölt szalonna
  • 6 keményre főzött tojás
  • 3 hagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • fél póréhagyma
  • bors, pirospaprika, curry

Szalonnát, hagymát, fokhagymát, tojást húsdarálón ledaráljuk. A késes aprítóval megvágjuk a póréhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük. Kencézni lehet reggelire, tízóraira, uzsonnára. Erősebb idegzetűeknek vacsorára is.
(legújabban nagyon rákattant a curryre, múltkorában a sókérges csirkecombokra is akart tenni, alig bírtam leállítani).
Ez pedig az első szelet kóstolóm volt. Igaz, én szükségét éreztem kis savanykásnak még. Mustárt nem engedélyezett a drágám, de citromot készségesen hozott, hogy azt csepegtessek. Na, azzal már döfi volt.
Az elsőú három fotó ánizsos cipócskákkal készült. Annak a receptje is hamarosan következik.

2012. 01. 11.

Csülök-csülök...csücsülök

Ismét csülköztünk. Igaz, ezt még decemberben. Tiszta szerencse, hogy ez nem az én feladatom volt, hanem Oldalbordáé. Mert eme ominózus nap már reggel balul indult. Ekkor mentünk Kiffiúval az orvoshoz. Dokinéni meg rota vírusra tippelt. Végül azért ő megúszta olyan 2 nap alatt. De utána aztán a kórság (tuti nem rota, de vírus) végigment az egész családon. Elkaptuk szülőkül, de tesók, nagyszülők, unokatesók, nagynénik, nagybácsi sem maradtak ki az "egészségügyi üzemzavar"-ból, ahogy sógorom mondá. 
Szóval míg mi dokinál voltunk Kicsilánnyal meg Kiffiúval, Oldalborda készült az ebéddel, lévén időközben megérkeztek a rokonok. Bíztos a nagylányokat is bevezényelte a konyhába, ha mást nem, akkor krumplit hámozni-vágni, asztalt teríteni. Mikor hazaértünk, már a csülkök a sütőben szaunáztak, krumpli főtt.
Még szerencse előző nap elkészítettem a Tiroli árpagyöngy leves-t, ami ugyanolyan finom volt mint amikor még készítettem (és fel is tettem a blogba). Nagyon eltalált leves volt, anyós-após nem igazán vannak odáig (sem vissza) az extra, modern kajákért (megeszik, de....), ellenben ha dícsérik, akkor ott nem kell gondolkodnom, hogy most vajon. Ezt pedig dícsérték.
Csak azt sajnálom, szegény Kiffiam nem ehetett ezekből a finomságokból. Apája egy darabig erőltetni akarta a dolgot, hogy márpedig üljön oda az ünnepi asztalhoz, de Vuk végül a folyósón megoldott mindent.

Szóval ilyen volt mikor ki lett véve a sütőből:
No, de mit is követett el a csülkökkel Oldalborda? Lényegében semmi extrát. Vettünk 4 db hátsó sertéscsülköt, alaposan megsózta, borsozta, zúzott fokhagymával megkente. Tepsibe tette, csülkök alá almabort töltött, alufóliával lezárta a tepsit, be a sütőbe. Fólia alatt ücsörögtek vagy 3 órát (140 fokon), majd fólia le, hőfok felteker 210-re, s még vagy 30-40 percet pirultak a szaunázás után.
 Közben elkészült a krumplipüré, pincéből a hordós savanyúságból is került az asztalra, s lehetett tálalni. 

Hát igen, nem egy diétás kaja volt, de nem készültünk betegeknek lenni.