Tegnapelőtt míg tanfolyamon voltam, gyerkők pucoltak diót. Egy része ment a pocóba, többi pedig meggyűjtve. Utána persze jött a rendelkezés: "anya, süssél valami diós finomat". Végül nem lett pontosítva miben is végezze az a dió. Tegnap reggel Kiffiú ismét anyázni kezdett az oviban (értsd alatta: rámcsimpaszkodott, s kérlelt, hogy ne menjek, de itt az ovikban nem lehet maradni). Akkor kaptam a lehetőségen, s ajánlgatni kezdtem neki a lehetőségeket, milyen sütit készítsek míg oviban lesznek. Kiflit, krémes sütit, csigát. Na, egyből lecsapott a csigára. Dió meg előző napról adva volt, tehát semmi kétség: diós csigának kell sülnie. Hazajöttem, még én is pucoltam némi diót, s délben mehettem is a csiguszokkal.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1/2 tk sütőpor
- 7 dkg vaj
A vaj kivételével mindent a kenyérsütő üstjébe teszünk, dagasztó programot indítunk. Ennek felénél az olvasztott vajat is apránként a tészttába dolgoztatjuk, majd duplájára kelesztjük.
Időközben elkészítjük a diós keveréket:- 25 dkg dió (késes aprítóban alaposan összezúzva)
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszlet héja
Szükségünk lesz még 5 dkg olvasztott vajra, ezzel alaposan lekenjük a megkelt, kinyújtott tésztát, mielőtt a diós keveréket rászórnánk. A megszórt, téglalap alakú tészta hosszabbik oldalától fogva feltekerjük ezt, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a 2-3 centi vastagra vágott szeleteket.
2 tojásfehérjét használunk a kenéshez. Minden csiga oldalát megkenjük vele, majd a diós-csigás tetejét is jó bőven, szuper roppanós falatokhoz jutunk így. 15 percig pihentetjük
180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Utána csak bírjuk fegyelmezni a családot, hogy megvárni míg kihűl, mert ha nem, hasfájás lesz.
Következő diós csiguszokhoz a diót Oldalborda pucolja, annyira bejött neki a tegnapi demo verzió.
11 megjegyzés:
Kérhetek én is??? :P
Kelt tészta is, diós is.....nagyon finom!!! :)
Guszta csiguszok! Kiffiú biztos elégedett volt:-)
Nyammi imádom a csigákat
A malakológusok most irigykednek, hogy te írtad le ezt a csodás csigafajt! :-)
malakicsodák?
csigákkal foglalkozó szakember?
mert akkor muhahahaha
Hú de finomak lehetnek,na ki is fogom próbálni,már gyűlik nálunk is a dió,elkezdett potyogni.
Nagyon guszták lettek!
Nagyon jól néznek ki! :)
Én sem tudnék (sőt nem is tudok) ellenállni az ilyen csigáknak, azonnal kell belőle ennem, ahogy kisült. :)))
Tessék mondani maradt még ? - vagy menjek diót pucolni ? :))
szerintem gondolhatod....
másnapra nem maradt tízóraira se..
Megjegyzés küldése