Oldalak

2011. 10. 02.

Szülinapi torta, bográcsozás

Október elsején ilyen szépséges időre nem is tudom mikor ébredhettünk utoljára. Sőt, továbbmennék, arra is rácsodálkoztam, hogy Brassóban elmúlt szeptember anélkül, hogy a kazánt fűtésre kellett volna egyetlen egyszer is állítanom. Facebookos megmozdulás szerint ez lájk. Csíki lány létemre már nem szeretem a telet (hogy nyomtam a szánkózást, hógolyózást gyerekként).
Na, de térjünk vissza a tegnapi napra. Pár nappal előtte eldöntetett, hogy kimegyünk a zöldbe, bográcsozzunk címszó alatt. Közben eszembe jutott, hogy haverjeink középső gyerkőce a napokban tölti a 6 évet, így hát gondoltam meglepem egy tortával. Lévén a kissrác a tavalyi tanévben úszásra járt, kézenfekvő volt a témában készíteni neki a tortát. Előző este 8 óra után fogtam neki. Hát piskótát sütni, fondantot gyúrni, krémet kavarni épp elég volt, főleg mert vacsira frissen, bográcsban sült tepertő volt, utána meg szintén bográcsban készült pacalpörkölt miatt elkapott egy alapos hasfájás. Ami sajna még enyhén most is jelen van. No, így járok, ha nem kímélem a belügyest.
Szóval készült egy vizes piskóta 8 tojásból. A krém: 0,5 kg tehéntúró, 2 db kis danone joghurt, 7 db körte, narancs és menta eszencia, 0,5 l tejszín, 20 dkg cukor
Körtét kis darabokra vágtam, kevés vajban megpároltam (diónyi), majd a végén 2 dkg cukrot szórtam rá. A tehéntúrót 18 dkg cukorral kikavartam, belement a 2 doboz joghurt, 2 tasak zselatin (feloldva kb. 1 dl vízbe), majd a fél liter felvert tejszín. Hűtőben míg kicsit dermed, majd a piskótalapok közé. ja, kimaradt, az eszenciák a zselatinos cuccal egyszerre startoltak bele. Mikor a krém picit dermedt, akkor ment bele a körtés trutyi. Ez a krém került két réteg piskótalap közé, majd be a hűtőbe. Másnap hajnalban (ha már a fiam megfújta az ébresztőt) 15 dkg vaj-15 dkg porcukrot kikavartam, azzal bevontam a tortát, s be ismét vagy 3 órára a hűtőbe. A fotóból kiderül a hogyan tovább.

A medence vizét zselatinból készítettem. Sajna későn jutott eszembe, hogy azt is csináljam, este kellett volna. Ebből adódtak a további hibák. Mert a szállítás alatt a nem tökéletesre dermedt tortán a dekor (medence vize) csúszlálni kezdett. Természetesen a pályaválasztó csíkok is elmásztak, sőt mintha nyúltak is volna. 
A kisfiú megjegyezte, hogy náluk a medencében 8 pálya van. Aha, tudtam. Csak épp nem bírtam összehozni.
Na, meg a kis úszó levegőbe emelt karja is csámpás.
De végül mindenki, a bakikat leszámítva, elégedett volt, s úgy vettük, hogy a medencéből kifolyt a víz. Ízre pedig hiba nem találtatott benne. Ez a legjobb pont.

Utána elkészült a bográcsos, csülök, oldalas, krumpli. Eléggé eltalált mennyiség sikerült, kevés maradt meg. 



Jól köszöntöttük októbert.

6 megjegyzés:

Mary írta...

Szép lett a torta szerintem. Bográcsos is finom lehetett. Nálunk is kellemes idő van! :)

Névtelen írta...

Nagyon finom volt minden, mindenbol ettem... Andrea

4Gyerek írta...

Maryenne, köszi.

Andi, örülök, hogy ízlett

Ottis írta...

Nagyon szép lett a torta!

Roza írta...

Nahát, megint egy ötletes torta!:) Nagyon szép lett! A gulyás meg... biztosan isteni volt!:)

Petra írta...

Szuper tortát készítettél! Állati ötletes. :)))