Oldalak

2011. 10. 26.

Zsákbamacska péksüti....avagy a fagyasztóban levő zakuszka első felhasználása

Na, jó hosszúra sikerült. Az az igazság, hogy mikor a zakuszkás projekt folyt, említettem a fagyasztóba került egy bizonyos mennyiség, s majd beszámolok arról miként hasznosítottam. Egyszer már majdnem nekiugrottam, csak mint mindig, mikor valamit jó előre eltervezek, közbeugtott valami. Projekt meg halasztódott. Egész tegnapig, mikor tanulás helyett inkább konyhai tevékenységekbe ástam a fejem, gondolván a sulival majd csak lesz valahogy (és lett, elmaradt a felmérő).
Aztán ma elkészült ez a finomság reggelire. Jó, késői reggelire, Elsőszülött már suliban volt (többiek őszi szüneten, nincsenek itthon).



Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2,8 dl víz
  • 2,5 dkg élszető
  • 1 tojás
  • 1,5 tk só
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj/margarin
  • zakuszka a tölteléknek
  • 1 tojás a tetejére kenéshez
Tegnap este bedobáltam mindent a kenyérsütő üstjébe (még a margarint is, nem olvasztgattam-dagasztás közben adagoltam). Ma reggel a megkelt tészta fogadott. Kivettem az üstből, kicsit összekaptam a kupac tésztát, majd 10 részre osztottam. A kis gombócokat még hagytam 20 percet pihenni. Utána kerekre nyúktottam (aránylag vékonyra, sok, finom zakuszkás tölteléket együnk nesok tésztát), 3 jól megpakolt tk zakuszkát halmoztam a körökre, majd félbehajtottam,tészta széleket jól lenyomkodtam. Szilikonlappal bélelt sütőbe tettem (ez is a múlt heti akció része), igaz csak 8 db fért rá. Hagytam 20 percet, lekentem egy felvert tojással, majd 185 fokos sütőbe toltam, ahol 25-30 perc alatt szépen megsültek.
Oldalborda nem tudta mi sül, s mert a kutyuknak hulladék zöldség is főtt, ez a péksüti a sütőben, így vegyes illatok terjengtek. Tippje húsleves volt. Annál jobban meglepődött mikor megkapta a porcióját.
Elsőszülött pedig kíváncsiskodott mi van benne, s azt találtam mondani meglepetés. Kérdezte: 
- szeretem?
- kiderül!
- sütőtök?
- miért, így megennéd?
- NEEEEEEM!
Na, kettévágtam egyet (kellett fotózni is), megszaglászta s akkor megnyugodott. Tehát nála abszolválva a téma. Következő sütésnél jöhet az aprónép. Tuti ők is pozitívan bírálják majd el.

6 megjegyzés:

Seafalcon írta...

Jó! A történet is, meg a tipp is. Lehet, hogy megcsinálom, de másban is töröm a fejem, hogy zakuszkát ciabatta töltősőre használok. Már készítettem focacciát zakuszkával...

Adél írta...

Ez kipróbálandó:)

Bianka írta...

Remek ötlet, nagyon finom lehet, főleg, hogy imádom a zakuszkát

Mónika írta...

Jó ötlet, még tízóraira is.

4Gyerek írta...

Focacciaban én is akarok utazni, tervben van.
Ciabatta? Lehet az is sorra kerülhet, fagyasztóban van elég utómunkás felhasználás céljából (főleg ha tényleg lesz disznóvágás, akkor kell a hely). De meg üvegben is van elég.

Holnapra tízórai is lesz belőle. Már folyik az alku hány darab kerüljön az iskolás táskába.

trollanyu írta...

Nagyon klassz, nálunk is nagyon bejönne, csak zakuszkát nem készítettem:) Annyi tervem van ételekkel kapcsolatban, hogy ahhoz már hivatásos szakácsnak kéne lennem.