Oldalak

2012. 01. 08.

Csirkecombok és a só

Igencsak ritkán készítünk ilyen finomságot. Még szilveszterkor tárgyaltuk egy baráti házaspárral, hogy dugjuk össze az orrunkat január első szombatján. A pasik gyorsban meg is állapodtak, hogy ültessenek sóba csirkét. Amit aztán félig megvétóztam. Mert egész csirkét nem lehet igazságosan osztani 4 fele (ez kimondottan nagykorúak esti-késő esti összejövetele volt, kicsik nem voltak jelen). Így azon nyomban bele is egyeztek, legyen csirkecomb. S mert annyira benne voltak a haspókságban, még szárnyakat is a tálba gondoltak. Amit végül még sem most fogyasztottunk. De ami késik, az ugye csak várat magára? 
Szóval Oldalborda vásárolt némi combokat ("vallatásnál" derült ki, hogy már közelítenek a tyúk alkatrészek fele, mintse csirkék legyenek, de itt most abszolút nem volt baj), majd tegnap délelőtt még egy kört tettünk vásárlás terén, ugyanis kiderült, nincs a tervhez elegendő só itthon. Nosza, vettünk. Nem is akármennyit, egy zsákkal. Máskor a zsák só klasszisokkal kevesebb, most ennyit mázsált minden egyes példány, azaz 50 kg-ot. Tehát most lehet a közeljövőben lesz még ilyen hami. Hisz csak az idő ami sok kell az elkészítéshez, meló közel semmi (na ja, utólag a tál takarítás, de azt is az idő, meg a víz meg/fel oldja).

Hozzávalók a páchoz
  • szecsuáni bors, jó bőven
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • piros porpaprika (és itt megvétóztam a curryt, utóbbi időben ha Oldalborda kutyul, akkor megtörténik, hogy currys cucc van curryvel)
A hagymát lereszeljte, hozzáadta az átnyomott fokhagymagerezdeket, paprika, szecsuáni bors, s ezt rákente a csirkecombokra (szám szerint 9 db. alsó-felső kombó). 
A legnagyobb jénai tál aljába bő 1 ujjnyi sóréteget terített, azokra helyezte az alaposan bekencézett combokat, 

majd jól betakarta sóval, hogy sehol ne látszódjon ki mi van a közepén.
Sütőbe tette (sajna erről elmaradt a fotó, pedig jó lett volna mutizni a kúposan pakolt cuccost), 1 órát 130 fokon, majd 1 órát 150 fokon, ekkor került fölé (innen légkeverésre téve) egy tepsi krumpli (felvágva, kevés olajjal nyakonöntve és sózva), a hő felcsavarva 200 fokra, 30 percig. Ezután 10-15 percre még turbógrillt is kapott a krumpli a szebb szín elérése érdekében.

Uborkasalátával tálaltuk. Hát 2 comb szégyent vallott. Ennek ellenére azt hiszem jól sikeredett a vacsora. Haverok is tanultak újat, ők eddig nem bújtatták el teljesen a húst a sóba, csak sórétegre ültették.
Az igaz, hogy a sókristályok kissé figyelnek a fotón, de símán lekaparható, de akár a bőrös rész a tányéron is hagyható (kár érte). És nem, nem lesz túlságosan sós.
Aztán tarolt a desszertem, de ez hadd legyen egy következő bejegyzés témája.

2 megjegyzés:

DuplaHá írta...

Fu de jól hangzik ez a comb, de elképedtem a sómennyiségen, tutira nem lesz túl sós?
És semmi zsiradékot nem raktál hozzá?
Nyammm, de éhes lettem... :D

Blogkonyha írta...

Sütöttem már csirkét sóágyon, én csak ráfektettem szétterítve a baromfit. Nagyon finom volt. Sülés közben átjárja a só párája a husit. Kíváncsi vagyok a desszertre is, amivel taroltál! :o)