Oldalak

2012. 05. 30.

Sörös babsaláta - OVCS 2_döntő

Megvagyok, nem vesztem el. Csak épp veszettül zajlik az élet. Tavaly tíz év kihagyás után bepróbálkoztunk a veteményessel. Ama következtetést vontuk le, hogy reméljük újabb tíz év után nem akarunk újból próbálkozni. Így adva volt egy jó nagy, bekerített terület. Ahol hatalmas csalánrengeteg lett mostanra. Oldalborda pedig sajnálván a tavalyi befektetett munkát, addig gondolkodott, míg a tettek mezejére lépett, s hasznosította a területet. Szárnyastartásra adtuk a fejünket. Először alulról gondolkodtunk fölfele növekedni, azaz első körben vettünk 22 db. napos csibét meg 35 db. 2-3 hetes csirkét. Ezek először szépen bekerültek a műhelybe, két nyuszi mellé. Elektromos fűtőtest bíztosította a kotló szerepét. De sajnos túlságosan apadt az állomány. Megtudtuk, hogy valószínű a keltetés volt hibás, amiről nekünk ugye fogalmunk sem volt. Mert ki gondolta volna, hogy mára már a 35 csirkéből csak 10 van, míg a 22 csibéből még azt hiszem 12 (vagy 11?). Aztán kapott egy fülest, hogy Barcarozsnyón árulnak több hetes csirkét is, meg már tojókat is. Kimentünk, aztán 25 db tyúkocskával tértünk haza. 50 hetesek. Hazafele úton még egy friss tojással is megleptek. Másnap meg egyenesen 22 tojáskával. Szóval most velük szórakozunk, no meg a 4 kis fiatal nyuszikával, amit egy szomszéd bácsi adott a gyerkőknek. Szépen szét is választottuk az apróságokat a nemük szerint, 2+2, de amelyik nyuszkó Kicsilányé, az folyamatosan megy a fiúkhoz. Tegnap Középső csajom le is fülelte, hogy akkorát ugrik, hogy a 60 cm magas elválasztófal egyáltalán nem akadály neki. Ő helyből 80 cm-re ugrik. Ma pedig az állatállományunk 20 récével bővült. Azaz jelen pillanatban 25 van, 5 belőle egy szomszédunké (akiktől a nyuszifiókák vannak). A nőstény nyuszi pedig 1-2 nap múlva kell fialjon. 
Tehát eléggé próbálom magam tisztázni, hogy miért merültem így alá, remélem eléggé elfogadható a magyarázatom.

Nos, eme bevezető után azért térjek már vissza aktívan a blogvilágba, most pedig egyenesen az OVCS2 döntőjéhez hozom a kajákat. Vendégeim az első 4 hét győztesei, éspedig:
Köszönöm szépen mindenkinek akik szavaztak az 5-ik héten. Azért majd ismét nézzetek be egy szavazat erejéig Autumnhoz, éspedig ITT található majd mindenik menüsor, döntsétek el ki mérkőzik majd Nellivel.

Először egy nem mindennapi salátát kínálok, ebből Mónika is nyugodtan fogyaszthat, hisz se tej, se tojás.



Hozzávalók:
  • 30 dkg vörösbab (főve vagy konzervből), 
  • 4 rúd szárzeller, 
  • 4 paradicsom, 
  • 3 zöldhagyma, 
  • fél papaya, 
  • 1 dl sör, 
  • 3 evőkanál dióolaj, 
  • 2 evőkanál chiliszósz, 
  • 4 evőkanál szójaszósz, 
  • 2 evőkanál rizsecet, 
  • 1 teáskanál méz, 
  • 1 csapott kávéskanál szárított gombapor, 
  • 1 cikk zúzott fokhagyma, 
  • 1 kávéskanál mustármag, 
  • só, rózsabors.
 
A zellert, hagymát karikázzuk, a papayát, paradicsomot kockákra vágjuk. A szószokat, olajat, sört, ecetet, mézet a fűszerekkel összekeverjük. A hagymakarikákat besózzuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd ráöntjük az öntetet. Frissen őrölt rózsaborssal szórjuk meg a tetejét.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Engem levettél a lábamról:)
És ügyesek vagytok, hogy próbálkoztok az állattartással, belejösztök meglásd. Azt mondják, ha állat van, baj is van, de semmi sem finomabb, mint a házi tojás, csirkehús.
Szüleim is gazdálkodók, mi abba nőttünk bele, én nem is tudnám elképzelni állatok nélkül az udvart, bár most tömbházban lakom, de minden álmom egy udvaros/kertes ház.
Szüleimnél is van tehén, ló, sertés, juh,nyúl, tyúkok, vagy 70 darab csirke, a testvérem állománya ahogy anyum mondja nem is tudom hány galamb, ja és ne feledkezzek meg Mukiról meg Lüsziről, a két arany....ó kutyusról:)

4Gyerek írta...

Köszi Kati!
Hát igen, elég sok cart eszik meg az ember, a férjem is azt mondta próbáljuk meg a tőlünk telhetőt. Hát rajta.
De ma estére azok a fránya récék kikészítettek. Semmi kincsért be nem mentek volna a szállásukra. De holnap, ha minden jól megy, lesz nekik más (ma a tyúkok mellett alszanak, igaz a tyúkok a tojófészekben, ők meg máshol).

Kutyákok is vannak, 1 jámbor (bár nagy szájú), 1 elég rosszféle meg 1 rettenet okos.

Galambok....hajajj, azt hiszem a tegnap volt a Mvásárhely-i rádióban galambászokkal riport. Hát....
Egyenlőre maradunk a 2 lábúaknál, nekem még a fürjtartás piszkálja a fantáziám. No, de szép lassan, majd kiderül mi(k)re vagyunk képesek.

martinelli írta...

Akkor ezek szerint nekünk szerencsénk volt. A 20 csibéből 20 felnőtt szépen, rendesen. Nem naposak voltak, mert úgy gondoltunk, hogy azzal sok a gond, pontosabban több veszély fenyegeti őket, így pár heteseket vettünk. Egy sem hullott el.