Oldalak

2012. 08. 02.

Concursul cu clatite continua - A palacsintás játék folytatódik: Paradicsomos spenóttal öntött palacsinta


Concursul organizat de echipa Găteşte sănătos a ajuns la etapa a doua. Acum, cei care am primit câte o tigaie la etapa anterioară, putem participa la concursul cu like-uri (î-mi displace ideea, dar îi înţeleg pe organizatori, conform căreia acum doresc numai mediatizare, dar asta e. Nu am pregătit caviar, dar am mâncat ceva bun, sănătos, aşa că tot am avut de câştigat). Pentru a participa la acest concurs, trebuie să pregătim ceva cu clătite. Bine-nţeles clătite făcute în tigaia Fissler, şi documentat foto.
Să nu mai lungesc vorba, priviţi ce am pregătit de această dată:

Ingrediente pentru clătite:
  • 250 ml apă minerală
  • 50 ml ulei
  • 120 g făină
  • 1 linguriţă zahăr, 
  • un vârf de cuţit de sare
Umplutura de brânzică
  • 600 g brânză de vaci
  • 2 gălbenuşuri de ouă
  • 2 linguri smântână
  • sare
Sosul de spanac
  • 200 g spanac
  • 300 ml suc de roşii concentrat
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingură rasă de făină
  • sare
  • 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu
Toate ingredientele pentru clătite le punem în paharul de la mixerul vertical şi în câteva secunde obţinem aluatul omogen. Punem tigaia pe foc, ungem cu puţin ulei înainte de a coace prima clătită, turnăm aluat cu un polonic, întindem pe toată suprafaţa tigăii şi aşteptăm să se coacă. Nu ne mai prind emoţiile, clătitele ies perfecte, nu se prind de tigaia de calitate. Dacă suntem îndrăzneţe, atunci apelăm la varianta aruncării în sus pentru întoarcerea clătitei în tigaie. Dacă nu, rămânem la varianta obişnuită. Personal am îndrăznit la aruncarea în sus, care mi-a ieşit prima dată la testarea acestei tigăi din luna iulie. Merge, însă am nevoie de exersare.
După ce am copt toate clătitele, le umplem cu crema de brânză. Pentru aceasta frecăm brânzica pentru a obţine o consistenţă cremoasă, adăugăm gălbenuşirile, smântâna şi adăugăm sare după gust.
La final, peste clătitele rulate turnăm un sos de spanac. Pentru aceasta  punem la foc un vas cu apă, în care punem bicarbonatul de sodiu. Când apa clocoteşte, punem spanacul curăţat, fierbem puţin, apoi îl strecurăm şi-l tocăm. Din ulei şi făină pregătim un rântaş, turnăm sucul de roşii diluat cu puţină apă, iar apoi şi spanacul tocat. Potrivim gustul cu sare li servim cu clătitele rulate. Opţional putem să răzuim deasupra puţin parmezan.
Încerc, dacă funcţionează, veţi vedea un mini filmuleţ cum am făcut clătitele:

A Főzz egészségesen csapat folytatja a meghírdetett játékát. A második fordulóban azok vehetnek részt, akik megkapták a Fissler márkájú palacsintasütőt, s most egy Facebookos, tetszikelős játékban megmérettetnek egy 3,5 literes kuktafazék nyereményért. Mondjuk nem szeretem a tetszikelős játékokat, de a szervezők most igazából népszerűsítik magukat, így megértem az álláspontjukat. Nem kaviárral versenyzek, tehát ha nem nyerek is ettünk egy finom zöldséges kaját. Ismételten nem édesre adtam a voksom, a gyerekek csak ma este érkeznek haza, Oldalborda pedig a napi fagyijával le is tudta az édességszükségletét.
Hozzávalók a palacsintához: 
  • 11 dkgl liszt, 
  • 1 tojás, 
  • ½ dl olaj,
  • 2,5 dl ásványvíz, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • csipet só; 
A töltelékhez: 
  • 60 dkg tehéntúró, 
  • 2 tojássárga, 
  • 2 evőkanál tejföl
  • só;
A szószhoz: 
  • 20 dkg spenót, 
  • 2 evőkanál olaj, 
  • 1 csapott evőkanál liszt, 
  • 3 dl paradicsomlé, 
A palacsinta hozzávalóit a botmixer poharába tesszük, s néhány másodpercen belül kész az enynemű masszánk. A serpenyőt kihevítjük, az első palacsinta előtt megkenjük olajjal, majd merőkanállal a serpenyőbe teszünk a palacsintatésztából. Mikor az egyik oldal megsült, bepróbálkozhatunk a dobálós módszerrel, jelentem ismét (ne legyek nagyképű, mert eddig egyetlen egyszer csináltam, még júliusban) sikerült. Mikor a palacsinták elkészültek, megtöltjük a tehéntúrós töltelékkel. Ehhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tejfölet és a tojássárgát, majd ízlés szerint sózzuk. A szószhoz a spenótot kevés szódabikárbónás sós vízben megfőzzük, szitán átpaszírozzuk. A lisztből az olajjal világos rántást készítünk, kevés vízzel hígított paradicsomlével feleresztjük. Hozzáadjuk az átpaszírozott spenótot, felfőzzük, megsózzuk. Ezzel öntjük le a megtöltött palacsintákat. Tetejére opcionálisan parmezán reszelhető.
Nem egy húsos kaja, szóval a "kannibálok" számára bíztos nem nyerő, de bátran állítom, hogy érdemes kipróbálni. 

2 megjegyzés:

Kati írta...

Én megkóstólnám ezt a palacsintád. Jó játékot akkor Nektek, én nem veszek részt, amúgy sincs Fb--m, nem tudom feltölteni, meg like-olni sem jönne senki:)

valentina ionita írta...

Delicioase si prezentate super clatitele tale ,iar tigaia este intr-adevar minunata...Te-am votat cu drag in concursul gatestesanatos... Daca mai ai vreun vot si pentru mine... Budinca de clatite cu branza la cuptor Valentina Ionita
Pupici si multa bafta