Oldalak

2011. 04. 20.

Paradicsomos halkonzerv, nem plékonzervből

Sok kimondott néphagyományt nem tartunk, gyerekkoromban sem tartottunk, már ami a kajálást illeti.
De azért Nagypénteken hal dukál. Ha netán ebédre más volna tervezve, vacsorára símán elkészíthető.

Hozzávalók: 

  • 4 fagyasztott makréla
  • 3 db babérlevél
  •   4 cikk fokhagyma
  •  1 ek házi készítésű vegeta (sótlan)
  •   bors
  •  1 csapott tk só
  •   0,7 dl olaj
  •  0,3 dl ecet
  •  5 dl házi készítésű paradicsomlé (jó sűrű legyen)
  •  1-2 szál zellerzöld
  •   2 ek cukor
A halakat kiolvasztjuk, megtakarítjuk, kb 2 ujjnyi vastagságúra felszeleteljük. Ha van benne haltej és/vagy ikra, félretehetjük, s az is belefőzhető a konzervünkbe.


Egy kukta aljába szorosan egymás mellé tesszük.


 
Ekkor tesszük rá a fűszereket:  rusztikus darabokra vágott fokhagymacikkeket, babérlevelet, sót, borsot, vegetát. Beleöntjük a paradicsomlevet, olajat, ecetet. Ez utóbbi (meg a paradicsom savassága) fogja a főzés során ehető puhaságúra segíteni a hal szálkákat, gerincet. Lehet sűrített paradicsomból is készíteni, akkor azt vízzel kell kissé hígítani.




 
Ezek után a kukta tetejét le kell zárni, feltenni főni. Mikor felfőtt, a lángot visszavenni takarékra, gáztűzhelynél lángelosztót is lehet használni a bíztonság kedvéért. Egy óra elteltével tűzről félre kell venni, majd a nyomás csökkentével megnézni nehogy mégis túl nagy legyen a hő, a nedvesség csökkenjen, s a hal odasüljön a kukta aljához. Ennek függvényében még visszatesszük tovább puhuljanak főleg a halcsontok. A képen látható halkonzerv szűk 6 óra alatt készült el, a láng épp csak pislákoló volt alatta, olykor fennebb is kellett húzni, mert teljesen leesett a kuktában a nyomás.
Mikor elkészült, a babérleveleket s a zellerszárakat kidobjuk, rászórunk 2 ek cukrot, ízlés szerint még sózható. Ha kihűlt, akkor gyönyörű épségben tálalhatóak a haldarabok. Nagyobb adag készítése esetén ami nem fogy el, az lefagyasztható vagy csavaros üvegekbe téve dunsztolással tartósítható.


8 megjegyzés:

sedith írta...

Nyami-nyamm. Mióta egyszer halfasírtot készítettem az apróhalból, a férjem inkább azt kér "szardínia" helyett, de nekem már nagyon hiányzik, úgyhogy azt hiszem, hamarosan beütemezem. Nagypénteken biztos nem, mert mifelénk azon a napon nem szokás semmiféle húst vagy állati eredetűt enni, de valamikor az ünnep után biztos sort kerítek rá.:)
Igaz, makrélából még sosem készítettem ilyet, tehát nem tudom, mennyi idő alatt puhul meg teljesen a csontja, de az én halacskáimnak 2 óránál több nem szokott kelleni. A fasírtnak valót 1 kerek órát főzöm és már akkor is mennek szét a csontok.
Jó étvágyat hozzá! Jaj, péntekre biztos marad még belőle, ha már most elkészítetted? Vagy ez egy régebbi adag? :)

4Gyerek írta...

Edith, a kégebbi kiszerelésből valók, s azok tényleg makrélák. Most frissen készítettünk tőkehalból. Hát jobb megmaradni a makrélánál. Szerintem. A tőkehal egy száraz típusú, a makréla valamivel zsírosabb. De ez magánvélemény, Oldalbordának rettenet ízlik. Miután kész lett, 2 db 8 dl-es üveggel lett, hát az egyiknek 2/3-át megette. Azt mondta legutoljára boltból olyan szart vett, hogy itthon bármilyen halból készítem, csakis klasszisokkal lehet jobb.
Halfasírtot ellenben jó lenne nekem is kipróbálni.

judit60 írta...

Hát ezt biztosan elkészítem.A halat inkább csak konzerv formájában szeretem,és így legalább tudom mi van benne.Csodás volt a múltkori olajos halkonzerved is, azt is ki kell próbáljam.

sedith írta...

Éva, Kauflandban lehet kapni nagyon finom konzerveket, amúgy. Németországi, ovális, lapos dobozok, makrélafilével, és néha 3 lej körül vesztegetik. Nagyon sokféle ízesítésű van, nálunk a paradicsomos a legmenőbb, de jó a tejszínes-gombás, tojásos-mustáros, de még a bormártásos is. Mi szoktunk venni, márcsak azért is, mert pasinak 1 doboz kb. egy adag, és amikor reggelizhetnékje van, csak előveszi és nekem semmi dolgom vele.:) Illetve lehet kapni még egyfajta konzervet, az félkilós és 5 lej: sült makréladarabok ecetes-hagymás pácban. Eszméletlenül finom. Amiket vedrecskékben árulnak és itthoniak, István meg nem eszi, de ez annyira finom, hogy alig tudom leállítani.
Na, csakhogy azért ne blamáljunk már le mindent, ami üzleti. :) Hál'istennek, azért lehet kapni még minőségi dolgokat is.
Tényleg nagyon ajánlom.
Puszi

Ami írta...

Ez aztán nagyon guszta! :)

Bianka írta...

De jó, nagyon szeretném

Unknown írta...

Keszegbő vagy karászból is lehet készíteni?

4Gyerek írta...

Bocsi, hogy csak most....
szóval egy próbát megérhet, kérdés az mekkorák és mennyire tud a csontjuk (gerinc, szálkák) megpuhulni.