Oldalak

2011. 04. 16.

Zöld-, rakott palacsinta

Bűnös vagyok, tudom. Eltűntem. Nem alkotói válság, á....dehogy (még ha divatos is lenne azt mondanom). Egyszerűen dög vagyok. Vagyis fogalmazzak szebben? Ez az időjárás kiborít, egész héten tervben volt, hogy kimegyek a domboldalba ibolyát szedni (neeeem, nem Anyósomat, őt csak szedje Apósom), de ha nem az eső esett, akkor havazott. Miért nem bír a tél elszakadni, s teret engedni a tavasznak? Vagy egyszerűen csak Kicsilány kérésének igyekszik eleget tenni, miszerint ő még akar olyan lapótyával csúszkálni? Minden esetre most már ez is kipipálva, szóval tényleg kérem szépen végérvényesen a tavaszt. Sőt, most már követelem. Ma is kint voltunk egy személygépkocsit "menteni", kissé eltévedt a pasi, olyan helyre ment ahol semmi keresnivalója, becsúszott a dagonyába, onnan tovább már segítségért kiáltott.
Kiffiam is a maximumot hozza magából, ne persze nem a maximum jót, á...dehogy. Végülis gyermekből van, csak épp az extrémebbikből.
Aztán a héten a hab a tortán egy este 11 óra után volt, mikor a kazánházunk felől gyanús hangok jöttek. Ha tetőablaka lenne a helynek, akkor azt mondtam volna az ablakon koppanó eső hallatszik. De mert nincs....egyből bajt sejtettem. Beigazolódott. A melegvizes rendszernél a tágulási tartály (ismét) kilyukadt, s már úszott minden. Hú, azért nem kellett volna ez az izgalom lefekvés előtt. Bár elgondoltuk, mi lett volna ha már mindenki alszik a házban? Avagy ha nappal épp senki nincs itthon. Ajajjj....

Na, azért persze a család nem éhezett, itt-ott kommentjeimből ki is derülhetett, hogy az élet nincs megállva. Csak sűrűn megtörtént, hogy a fotózás elmaradt. S már milyen egy kajás bejegyzés kép nélkül? 
Volt medvehagymás zsemle, medvehagyma krémleves, sült kacsa (na jó, erről valami kép lakozik a gépben), sőt volt egy hatalmas csoportnak készítve krumplisaláta meg panírozott husi.
Most inkább valamit az archívumból hozok nektek, ez egy régi darab. Legalább a konyhában legyen némi zöld alapon. Pl. spenót. Avagy paraj. Ki hogy nevezi.



Hozzávalók:
  • 14 db palacsinta, recept ITT   
  •  0,5 kg friss spenót (szükség esetén lehet fagyasztottal is helyettesíteni) 
  • 10 dkg krémes, kenhető juhtúró
  • 10 dkg sajtkrém (ízlés szerint apríthatunk bele metélő- vagy medvehagymát)
  •  1 közepes doboz tejföl 
  •   
  •  bors 
  • őrölt szerecsendió (frissen őrölt vagy reszelt az ideális) 
  • olívaolaj
A spenótleveleket megtakarítjuk, megmossuk, darabokra tépkedjük. Kevés olivaolajon megfonnyasztjuk.
A juhtúrót villával összetörjük, tejföl felével krémesítjük, s beletesszük a megfonnyasztott spenótot. Fűszerezzük: só, bors, szerecsendió.
A tejföl másik felét összekeverjük a sajtkrémmel. Ízlés szerint még sózzuk-borsozzuk
A palacsintákat rétegezzük: 1 palacsinta, zöld krémet kenünk rá, következő palacsinta, erre jön a fehér krém, s így tovább míg van alapanyagunk.
Kicsit hagyjuk pihenni, míg összekötnek az emeletek, majd szeleteljük akár egy tortát és tálaljuk. Jelen esetben krumplipüre és labdapecsenye (azaz fasírozott) mellé volt felszolgálva.



6 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Ohó, spenót + juhtúró együtt bejövős nagyon! Lennék nálatok kosztos, jó dolgokat főztél mostanság!

sedith írta...

Hát, izgalmakban nem volt hiány, az biztos! És most már megnyugodtam, hogy kajában sem!:D:D:D
Irigyellek a medvehagyma miatt. Én még sosem találtam errefelé.:( Biztos nem jó helyen kerestem.:P
Ez a palacsintatorta fantasztikus. Ki kell próbálnom!!!

4Gyerek írta...

Edidt, nem bíztos, hogy a kereséssel volt a gond. Tuti, hogy pl. Csíkszereda környékén nincs. Brassó mellett sem tudom még hol található, egyenlőre a piac az egyetlen lelőhely. De persze mint említettem, Csíkban így sincs (Anyukám direkt megfigyelte).

Ottis írta...

Finom biztos, tetszik :)

Ditta tortái írta...

Szegény akkor volt nálatok jó is rossz is,itt nálunk azért már egész jó kis tavaszias az idő,na ,de itt is volt szél, eső minden a héten,na de most már csak jön az igazi tavasz:-)A palacsinta nagyon fincsi lehet,jöhetne is belőle egy pici:-)

Mézeskalács írta...

Ez a kaja teljesen az én kedvemre való! Engedelmeddel vittem a receptet.:)