Oldalborda nem szereti. Szolgálhatják neki mint puliszka, polenta, nem érdekli. Egyszer, tíz éve, már majdnem megette. Építkeztünk, munkásoknak reggeli-ebéd-vacsora mind általunk volt bíztosítva. Lévén székely emberek voltak, akik szeretik a jól, sütőben kipirított túrós puliszkát, hát azt készítettem. Oldalborda bejön a konyhába, beleszagol a levegőbe, s így szól: ennek olyan csodás illata van, hogy azt hiszem én is kérek belőle. Aztán mire konkrétumra került a sor, meggondolta magát. Így ritkán készítek bármit is kukoricalisztből, málélisztből, puliszkalisztből avagy ki milyen néven ismeri a gyönyörű sárga darátumot. Nagyvonalakban akkor, ha Oldalborda aznap nem itthon ebédel.
Erdélyi Konyhában debütáltam az augusztusi lapszámmal, a Takarékos konyha rovat jutott nekem. Hát ha valami takarékos, akkor a polenta/puliszka oda sorolható. Így történt, hogy ezen recept is bekerült, amit pl. Aleda a Hajnalka lapszemléjénél meg is jegyzett.
Hozzávalók:
- kukoricaliszt,
- só,
- feltétnek szalámi, kolbász, főtt tojás, sajt, füstölt szalonakockák, ecetes uborka, szardinia
Vizet teszünk forrni, megsózzuk. Mikor a víz forr, hozzáadjuk a kukoricalisztet és félkemény puliszkát főzünk belőle. Megnedvesített vágódeszkára öntjük, fél centi-centi vastagra elsimítjuk. A szalonakockákat zsírjára pirítjuk, a zsírral megkenjük a fantáziánknak megfelelően szaggatott polenta pogácsákat, majd lehetőség szerint parázson, kontaktgrillen vagy grillserpenyőben szép csíkosra grillezzük. Mindkét felét pirítjuk, fordítás után a már elkészült oldalára ráhelyezzük a feltéteket. Melegen, hidegen egyaránt finom fogás.
4 megjegyzés:
Nagyon guszta. Készítettem már, csak nem grilleztem. Ki fogom így is próbálni. :)))
Imádnám, nagy puliszka rajongó vagyok
guszta! én igencsak szeretem a puliszkát. érdekes, hogy a Mo-on kapható dara nem olyan, mint az otthoni, így sosem lesz teljesen olyan a puliszkám mint otthon...mindig hozok 1-2 kiló darát otthonról :)
Hát ez nagyon étvágygerjesztő látvány!
Megjegyzés küldése