Oldalak

2011. 08. 21.

Grillezett polentafalatkák

Oldalborda nem szereti. Szolgálhatják neki mint puliszka, polenta, nem érdekli. Egyszer, tíz éve, már majdnem megette. Építkeztünk, munkásoknak reggeli-ebéd-vacsora mind általunk volt bíztosítva. Lévén székely emberek voltak, akik szeretik a jól, sütőben kipirított túrós puliszkát, hát azt készítettem. Oldalborda bejön a konyhába, beleszagol a levegőbe, s így szól: ennek olyan csodás illata van, hogy azt hiszem én is kérek belőle. Aztán mire konkrétumra került a sor, meggondolta magát. Így ritkán készítek bármit is kukoricalisztből, málélisztből, puliszkalisztből avagy ki milyen néven ismeri a gyönyörű sárga darátumot. Nagyvonalakban akkor, ha Oldalborda aznap nem itthon ebédel.

Erdélyi Konyhában debütáltam az augusztusi lapszámmal, a Takarékos konyha rovat jutott nekem. Hát ha valami takarékos, akkor a polenta/puliszka oda sorolható. Így történt, hogy ezen recept is bekerült, amit pl. Aleda a Hajnalka lapszemléjénél meg is jegyzett. 
Hozzávalók:
  • kukoricaliszt,
  • só,
  • feltétnek szalámi, kolbász, főtt tojás, sajt, füstölt szalonakockák, ecetes uborka, szardinia


Vizet teszünk forrni, megsózzuk. Mikor a víz forr, hozzáadjuk a kukoricalisztet és félkemény puliszkát főzünk belőle. Megnedvesített vágódeszkára öntjük, fél centi-centi vastagra elsimítjuk. A szalonakockákat zsírjára pirítjuk, a zsírral megkenjük a fantáziánknak megfelelően szaggatott polenta pogácsákat, majd lehetőség szerint parázson, kontaktgrillen vagy grillserpenyőben szép csíkosra grillezzük.  Mindkét felét pirítjuk, fordítás után a már elkészült oldalára ráhelyezzük a feltéteket. Melegen, hidegen egyaránt finom fogás.

4 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon guszta. Készítettem már, csak nem grilleztem. Ki fogom így is próbálni. :)))

Bianka írta...

Imádnám, nagy puliszka rajongó vagyok

Túry Amália írta...

guszta! én igencsak szeretem a puliszkát. érdekes, hogy a Mo-on kapható dara nem olyan, mint az otthoni, így sosem lesz teljesen olyan a puliszkám mint otthon...mindig hozok 1-2 kiló darát otthonról :)

Vicuska írta...

Hát ez nagyon étvágygerjesztő látvány!