Oldalak

2011. 08. 24.

Virslis copfok

Hogy is van az? Te is fiam, Brutus. Igaz, én nem fiú lennék, meg nem Brutus, de a hullám engem is megérintett. Sok helyen végigsöpört már a múltban is, a közelmúltban talán még több helyen. Miért maradtam volna ki ebből a szórásból?
Gyerkők jó része is itthon van, Oldalborda ma utazott, így tegnap volt az ideális nap, hogy nálam is elkészüljön.

Hozzávalók:
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 10 dlg rozsliszt
  • 3,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor (bíztos jó bele a kristály is, de van valami porcukrom, amit fondantnak vettem, annak meg nem jó)
  • 1 tk só
  • 1,5 tk oregano
  • 6 dkg vaj/margarin
  • tojás a kenéshez
  • szezámmag a szóráshoz
  • virsli
A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe tettem, 20 perc dagasztás után a gépet megállítottam, majd miután duplájára kelt (ez most rekord idő volt, nagy meleg van a konyhában), kiborítottam a kenyérsütésnél használt nagy vágódeszkámra, 9 fele osztottam (így jött ki, meg épp 9 szál virsli volt itthon), kicsit gombócoltam mindenik darabot, még 10 percig pihentek, majd egyenként kb. téglalap alakúra nyújtottam őket. Rátettem a téglalapokra a virslit, tésztát félbehajtottam rajtuk, a tekercsek alján vastagabb tésztaréteget alakítva ki. A kis hengereket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, bő fél centis közökkel bevagdostam, de úgy, hogy a virslik legyenek átvágva, az alsó tésztaréteg pedig nem. Ezután a kis hernyót alakítottam, egy virslikarikát jobbra, egyet balra, s így tovább. Keltek még vagy 10 percet, lekentem a tetejüket tojással, megszórtam szezámmaggal. 190 fokon, alsó felső fűtéssel, 18 perc alatt sültek meg.

Hatalmas ovációt kaptak fogadtatásul a családtól. Mustár, ketchup igényeltetett hozzá.


7 megjegyzés:

Csilla írta...

Mustár, ketchup, úgy látszik, ez egyik gyereknél sem maradhat le róla, nagyon édes, ahogy majszolja! :D
Én se vagyok Brutus, de lassan én is beállok vele majd a sorba. :)))

trollanyu írta...

Annyi blogon láttam már, mostmár nekem is ki kell próbálnom. Nagyon guszta és nagyon édes a kislányod, ahogy tömi magába:)

Bianka írta...

Ugye-ugye :) Nagyon szépek lettek. Én majonézt ettem hozzá

Raindrop írta...

Csatlakozom, a kislányod nagyon meghozta a kedvem. :) Ráadásul gyönyörű lett.

4Gyerek írta...

Akkor a megfelelő reklámfogást kapta ez a kis harapnivaló ;)

Amúgy valami tejföles kencét is el bírnék képzelni mellé (tormásat, fokhagymás-uborkásat stb), csak nagyon szorított az idő, Oldalborda utazott sóginőmhöz, hajnalban onnan ment a röptérre. A busz meg ugye elméletileg nem vár (gyakorlatilag a Prahova völgyén eszközölt útjavítások miatt 45 perc késésük volt a járműveknek). No, de legközelebb majd. Ami a közeljövőben lesz, ma a gyerkők felháborodottan állapították meg, hogy apa csomagban megkapta az egész készletet. Igaz, nekik maradt zsömle, azt is teszem ezután.

Katalin írta...

Csodaszép lett, mint egy kerámia :-)

Panna írta...

Én is akarok ilyet sütni :))