Oldalak

2011. 10. 06.

Habcsók



Hozzávalók:
  • 5 tojásfehérje
  • 35 dkg apró szemű kristálycukor (nem porcukor)
  • 1 evőkanál ecet

A tojásfehérjéket egy tálban verni kezdjük, egész addig míg kemény hab lesz belőle. Ekkor beleszórjuk a cukrot, 1 percig tovább verjük. Ezután gőzfürdő fölött folytatjuk a habverést, körülbelül 3-4 percig, a lényeg, hogy a masszánk egy picit langyos legyen, induljon be a cukor kedvezőbb olvadása. Ekkor levesszük a gőzfürdőről, s addig verjük, míg vissza nem hűl szobahőre (6-8 perc). Ezután beletesszük az ecetet, azzal együtt még 1 percig verjük. Ekkorra a habunk annyira kemény kell legyen, hogy ha a tálat teljesen felfordítjuk, akkor sem folyik ki belőle.
Csillagcsöves nyomócsőbe téve, sütőpapíros tepsire karikákat, csókokat (korong) nyomunk.Sütőnk ajtaját résnyire nyitva hagyva, inkább szárítjuk mint sütjük a kis csókokat. Ahhoz, hogy gyönyörű színükbe ne keverjen bele semennyit a sütés hőjéből eredhető sárgulás, javaslom a 70, max 80 fokot. Több, akár 8 órán át.
Természetesen színezhetjük is a habcsókjainkat, legjobb ha por formájú színező, ezt a cukorral együtt tegyük a tojáshabhoz. Akinek nincs por formájú színezője, az használjon gél formájút. A folyadék kevésbé jó, hisz az eceten kívül nem kerül semmiféle folyadék, nincs amit kihelyettesítenünk az olyan színezővel.

Tipp: ha karika, csillag, csizma, szív, házikó stb. formájúakat készítünk, cérnára fűzve nagyszerű díszítőelemei lehetnek a karácsonyfánknak.

9 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Karácsonykor ezt szoktam két pofára enni! A fára már nem kerül belőle! :D

trollanyu írta...

Nagyon jó, hogy eszembe juttattad, mert felgyülemlett a tojásfehérje a fagyasztóban:)

Viki írta...

Hogy egyem a csókodat :)))) Jaj de imádnám, csak ne cukorból lenne :)))

Roza írta...

Cukor ide, cukor oda, az unokáknak elkészítem:) Én meg majd összeszedem a morzsákat:(

Panna írta...

Nagyon szépek :))

Mézeskalács írta...

Most lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni, de nem kell sütni?

kikocs írta...

Nem akarok kötekedni, de az utolsó két bejegyzésnél mi ez a lényegre törő stílus? Minden rendben?

4Gyerek írta...

update: a sütés-szárítás kimaradt, pótoltam

Mézeskalács írta...

:))) Pedig már örültem, mert az én sütőm nem képes ilyen alacsony hőfokra, ezért nem is tudok habcsókot gyártani, pedig imádjuk mindannyian. Nagyon díjaztam volna egy sütés nélküli receptet:) De nem baj, majd bekéredzkedem anyósom nemrég kapott szupermodern sütőjébe:)