Idén már kétszer volt körözött. Először szilveszterre, akkor belevaló juhtúróval. Másodszor már bolti volt a juhtúró, hát....hogy is mondjam? 15 dkg vajhoz volt 25 dkg túró. És még elbírt volna túrót. Szóval a recept csak irányadó, a túró sokban határoz.
Amúgy a fotó még rózsa "szezonban" készült. És megjelent a szeptemberi Erdélyi Konyhában.
Hozzávalók:
- 20 dkg juhtúró,
- 20 dkg vaj,
- 1 fej hagyma,
- pirospaprika,
- őrölt köménymag,
- só
A vajat kikavarjuk, majd hozzáadjuk az összetört juhtúrót. A hagymát ízlésünk szerint belereszeljük vagy apróra vágjuk. Pirospaprikaport, őrölt köményt adunk hozzá. Aki szereti, a kömény egy részét mag formában is teheti, akkor azonban több köményre lesz szükségünk, mert úgy nehezebben adja át az ízét. Sózással vigyázzunk, hisz a juhtúró alapból sós.
Tipp: ha kevésbé karakteres ízeket kedveljük, akkor a juhtúró egy részét tehéntúróra cserélhetjük.
11 megjegyzés:
Én még sosem ettem ilyen kőrözöttet, de a neve mindig olyan szórakoztató:)
Én eddig még tehéntúróból készítettem csak, kevesebb vajat szoktam beletenni és tejfölt, 1 gerezd fokhagymát is teszek bele.:)
Gyönyörű a fotó is!:)))
Nagyon szépek a rózsák! Persze a körözött is ínycsiklandozó! Enni ettem már, de még nem készítettem, egyszer sem! Muszáj lesz kipróbálni!:)
Nagyon szeretjük, de vaj nélkül, tejföllel és tehéntúróval készítem, van hogy petrezselymet is teszek bele. Anyukámtól tanultam, és a nagyim is így csinálta. Szép fotó!! :)
Mi is nagyon szeretjük!
hát a nevén én is elgondolkodtam párszor.
ha olyan igazi, havasi legelőn készített, esetleg hónapokig érlelt juhtúróból készül, akkor símán felveszi az 1:1-es arányt.
tehéntúró nálunk mindig másban végzi
mondjuk ha Mo-on jár, a férjem is elcsábul az üzleti felhozataltól, s olykor mindenik ízesítésből vesz 2-2 dobozzal.
itt hálisten nem kapható, így magunk készítjük.
Én is ilyent szoktam csinálni csak vaj nélkül, de majd ha legközelebb csinálok kipróbálom vajjal, biztos finom lesz. :)
Nagyon szép a fotó és recept is tetszik :-) Sajnos ritkán jutok juhtúróhoz, mindig nyaggatom a rokonaimat, hogy mennek Erdélybe, hozzanak :-) Tehéntúróval nem az igazi...
Annyira, de annyira szeretem! :D Szoktam húst is ezzel tölteni. Csirkemellet "lapjában" vékonyra szeletelem, megkenem körözöttel, összegöngyölöm és bepanírozva kisütöm, azt hiszem hétvégén sort is kerítek rá! :) És kérlek, nézz be hozzám, meglepi vár! :D
Megjegyzés küldése