Oldalak

2012. 03. 26.

Kalács, sósan

Hétvégére Édesanyámat le kellett hívnunk gyerekfelügyelőnek. Oldalborda a március havi óráin volt az egyetemen, nekem pedig turistákat kellett szállítani. Édesapám pedig leküldte a sonkát. Avagy inkább A sonkát. Érkezett a frissen füstölt szalonna társaságában. Egyből rávetettük magunkat a szalonnára, megállapítván, hogy Kicsilánynak végre újból itt van a kedvence. Tényleg finom. Aztán érkezett Oldalborda, hozott egy zsák (szó szerint értendő) halat. Egyik egyetemi csoporttársa Tulcea városából jár, vele üzletelt, s így kaptunk (pénzért, de rém baráti áron, boltinak feléért, s naaaagyon frisset) 4 db. pontyot, 1 db. amurt és 5 db. süllőt. Királyság. Egy halacskát már el is temettünk szombaton vacsorára. Ja, megtakarítva 21 kg volt. Szóval most a fagyasztó egy része ezzel van tele. Másik részébe pedig bekerült a feldarabolt sonka. Naná már jócskán fogyasztottunk is belőle. Istenien pácolta, s még remélem nagyon sokáig fog ilyent készíteni az Édesapám. Itt is köszönjük, Tata!
Szóval a sonkáról jutott eszembe, hogy megmutassam a sós kalácsot, ami kitűnő lehet a húsvéti sonka mellé. A fotón bolti sonka van a vajas kalácsra téve, de húsvétkor már a fagyasztóból vesszük elő. Nyamm!


Hozzávalók: 

  • 2 dl tej, 
  • 1 dl tejszín, 
  • 3 dkg élesztő, 
  • 60 dkg liszt, 
  • 1,5 dkg cukor, 
  • 2 teáskanál só, 
  • 2 tojás, 
  • 5+5 dkg olvasztott vaj

A langyos tejbe beletesszük az élesztőt, a cukrot és hagyjuk felfutni. Az olvasztott vaj kivételével a többi hozzávalókból a felfuttatott élesztővel ruganyos tésztát formázunk. Alaposan megdagasztjuk, miközben az olvasztott vaj felét is beledagasztjuk. Hagyjuk duplájára kelni, majd fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Kb. 9x7 cm-es darabokat vágunk a kinyújtott tésztából. Egy dobozformát kibélelünk sütőpapírral. A tésztadarabok egyik oldalát megkenjük a második adag olvasztott vajjal, és élire állítva egymás mellé helyezzük a formában, míg megtelik a dobozunk. Letakarva ismét kelesztjük 45 percet, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva 30-35 percig sütjük. Ha a teteje túlsülne, sütőpapírt borítunk félidőben rá.

17 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Irigykedem a halak miatt, mi is nagyon szeretjük. A sonkát én is ma vettem meg / nekem nincs aki küldene...sajnos /, finom füstölt lapocka. A kalács csuda finom lehet! Ja és a házi szalonnáért is oda vagyunk, csak ritkán van igazán finom és nem rágós...Szóval finom Húsvétotok lesz!

Juci írta...

Sonka, hal, kalács. Yammy!
Mennyi finomság egyszerre!
Nem kicsit irigyellek!!!!

trollanyu írta...

Ne is folytasd tovább, házi sonka, szalonna, mit nem adnék érte:) A kalácsod is nagyon szuper, ezt a formázást már csináltam, de édesen. Kár, hogy nem laksz közelebb, rengeteg hal van még a fagyasztóban, eyedül nem győzöm enni.Horgászokkal tele van a család, de enni nem akarják.

4Gyerek írta...

Trollanyu: ismerős. Kifogni azt igen. Enni kevésbé. Akárcsak apósom. Bár soha nem hoznak csak úgy, akkor kapunk, ha előre szólunk, hogy ugyan már...mi szeretjük.

Nagytatám is anno szeretett horgászni, én meg neki köszönhetően szerettem meg a pisztrangot, csukát. Ez a két hal egyből őt juttatja eszembe.

Éva írta...

Egy kis házi "disznóságokat" szívesen elfogadnék most én is húsvét előtt! Biztosan nagyon finom ! A kalácsod nagyon guszta! Így a sonkával vagy csak magában is nagyon finom lehet!

Petra írta...

Húsvétkor én is mindig sós kalácsot sütök, mert kenyérrel a sonkát, tormát és a tojást el sem tudnám képzelni. Klassz ez a formázás, kés sem kell, csak leválasztani egy szeletet. Vagy kettőt. :)))

NYAMMM írta...

Micsoda kalács lehet ez:)mmmmm...na meg a házi sonka is:)

Csongi írta...

Holnap kipróbálom.

Adél írta...

Nagyon guszta ez a kalács.

Katucikonyha, írta...

Soha nem ettem még sós kalácsot, felénk nem volt szokás, mindig édes kalácsot ettünk. Idén Húsvétkor viszont jön Férj családja, szóval kipróbálom, meg majd jól utánanézek ennek a formázásnak.

Zsiri írta...

Nagyon guszta kis kalács, felveszem a húsvéti menülistára :)

HajniZoli írta...

Ezt el tudom kepzelni a husveti asztalon :)
Nezz be hozzank kedves 4 gyerek, at szeretnenk adni egy dijat neked! :)

Panna írta...

Nagyon kívánatos így a képed alapján :) Már mi is az új szalonnát falatozzuk, de sajnos a sonkát még érlelnünk kell :( Pedig már szívesen megkóstolnám :)

Kati írta...

Sós kalácsot még nem ettem, de biztos finom:)

Mézeskalács írta...

Soha nem ettem még sós kalácsot, de nagyon kíváncsi vagyok rá. A tiéd annyira jól néz ki, hogy ki fogom próbálni. Köszi a receptet!:)

Zsofi Molnar írta...

Juj, nagyon szép! És teljesen odavagyok a mini répákért és csibékért...nagyon-nagyon cukik!!!!!!

Ditta tortái írta...

Juj ez nagyon szép kalács,nagyon tetszik,finom lehet,el is viszem a receptet,köszi:,ja és lehet,hogy bolti a sonka,de nagyon házinak néz ki,jól meg van füstölve:)