Oldalak

2012. 05. 30.

Borjúnyelv gombamártással - OVCS2_döntő

Akkor talán el is érkeztünk a főételig. Igaz ugyan, hogy Mónika ezt sem élvezheti teljesen, de talán a mártás nélkül azért ő is megkóstolja. Ez egy régi, szász recept, de bíztos máshol is készítenek hasonlót, maximum az ízesítés tér el régiónként, ízlésenként.



Hozzávalók:
  • 1 nagyobbacska borjúnyelv,
  • 1 kisebb hagyma,
  • 2 szegfűszeg,
  • 1 babérlevél,
  • 1/2 teáskanál fehérbors (ha nincs, akkor fekete),
a gombamártáshoz
  • 1 kg gomba,
  • 1 evőkanál vaj, 
  • 1 hagyma,
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 dl száraz fehérbor,
  • só, őrölt fehérbors
A nyelvet a hagymával, fűszerekkel annyi vízzel amennyi épp ellepi, főni tesszük. Mikor a nyelv megfőtt, hideg vízbe tesszük, majd megtakarítjuk (lehúzzuk a vastag bőrt róla). A főzőlevet leszűrjük, majd tovább főzzük, jól besűrítve.
A gombát megtaarítjuk, darabokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, a  kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta, majd beletesszük a gombát is. A gomba levet fog engedni, ezért nem kell folyadékot tenni, hogy legyen amiben megfőjjön. Mikor a gomba megfőtt, nagyjából a leve is elpárolog, beletesszük a besűrített főzőlevet, a fehérbort, ismét felfőzzük. Ekkor sózzuk, borsozzuk majd hozzáadjuk a tejszínt is.
A nyelvet szeleteljük, a mártással tálaljuk. Kínálhatunk mellé krumplipürét, főtt tésztát.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Na ilyet még nem ettem, de nagyon ínycsiklandó nálad:)

martinelli írta...

Na ezzel is nyertél, mert imádom a nyelvet, szerintem a legfinomabb husi. Nagyon kiadós, kevés esik le belőle és nem is annyiira drága. Én ezt rendelek!