Oldalak

2012. 05. 30.

Citromtorta - OVCS2_döntő

Hát úgy néz ki, hogy most szépen leteszek a Mónika és más tej- és tojásallergiában szenvedők voksairól. Ez a desszert sem nekik való. De aki nem allergiás, szereti a citromot.....na annak szerintem bejön. Aki pedig hozzám hasonlóan nem rajong a citromért, azaz teába gondolja csak a helyét, hát azok inkább nyúljanak narancshoz, mandarinhoz. Bár én személy szerint erősen csípném grépfrúttal is. No, de legyen most a citromos. Várjuk vele a napsütést, mert a savanykás ízvilág azzal passzol igazán. Nem a csorgó esővel. Mikor még a gyermekek is krémest rendelnek. Mint ma is. De maradjunk a citromtortánál.



Hozzávalók
az alaphoz:
  • 20 dkg keksz
  • 8 dkg vaj
a krémhez:
  • 1 adag lemon curd (recept itt lennebb)
  • 2,5 kg joghurt kicsöpögtetve (de aki akarja választhatja a drágább verziót: 1 kg mascarpone)
  • 2 csomag (egyenként 10 gramos) zselatinpor
A lemon curd-höz:
  • 4 citrom leve és héja
  • 5 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
Kezdem a lemon curd készítéssel, mert azt főzni kell, majd ugye hűlnie. A citromok héját lereszeljük, majd kinyerjük a levet. A tojásokat a cukorral jó habosra kavarjuk (igen, a tojások sárgája és fehérje egyaránt), majd hozzáadjuk a citromlevet meg a citromok reszelt héját. Ezután gőz fölé tesszük, s addig kavargatjuk míg alaposan be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, s hagyjuk langy-melegre hűlni. Ekkor belekavarjuk a vajat.
Amikor a lemon curdünk teljesen kihűlt, hozzáadjuk a kicsöpögött joghurtot (nálam ezek olyan 12 órát csöpögtek), s az 1 dl vízbe beáztatott majd felolvasztott zselatint.
A kekszet egy nylonzacskóba tesszük, zacskó száját lazán bekötjük és a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a kekszmorzsával, s egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljába egyenletesen szétoszlatjuk. Erre jön a citromos krém, majd alaposan behűtjük.
Díszítéshez pár szelet lime karikát és néhány levél citromfüvet használunk.

S ím a bizonyíték, hogy ők nem finnyásak, jöhet a citromtorta.


7 megjegyzés:

Kati írta...

Jajj, ne kínozz:) Csodaszép, és biztos finom, szeretem a savanykás ízvilágot.

martinelli írta...

Én imádom a citromos sütiket, tortákat. Nekem jöhet ipari mennyiségben. Nálam nyertél ezzel.

Csilla írta...

Én se vagyok finnyás! Kaphatok?? :)))

NYAMMM írta...

Gyönyörű, hát még az íze milyen csodás lehet:)

Nelli írta...

Nálunk is jöhet mindenkinek!Jó kis hűsítő édesség!Szép lett nagyon ez a torta!:-)

Barbi konyhája írta...

De aranyosak ahogy tolják a tortát!! :)) Azt mondják, bizonyos időközönként megújulnak és kicserélődnek a sejtjeink, ezért megváltozhat az ízlésünk, vonzódásunk, viselkedésünk. Erre mondják sokan, hogy az a bizonyos 7 év, ami szerintem hülyeség, mert pont ez a megújulás a lényeg és az nem a 7. házassági évfordulónk lesz. :DDD Tehát én magamon is tapasztaltam, hogy a nem kedvelt citromos sütik most igencsak első helyen vannak, sok más nem kedvelt étellel! Úgyhogy nekem jöhet minden mennyiségben! Ráadásul még gyönyörű is! :))

Éva írta...

Tündérek a gyerkőcök ahogy eszik a tortát! Nagyon guszta!Szívesen beszállnék a gyerekek mellé kóstolgatni. A menű többi részét is láttam nagyon finomakat és különlegeset készítettél!