Oldalak

2012. 08. 30.

Tepertős kiflicskék

Nyújtsa fel a kezét az, aki a cím olvastán édes süteményre asszociál. Tényleg, van olyan akinél a tepertőt feldolgozva nem a sós pogácsa ugrik be elsőnek? Mert nekem a tepertős pogácsa, a sós változat....hát az egy külön kategória. Persze ha jól van elkészítve. Utoljára ráadásul bolti olyant ettem. Mikor az   A l m a  együttes Sepsiszentgyötgyön járt a városnapok keretén belül. Ott kénytelen voltam vásárolni a két aprómnak valami péksütit, hisz nem érték be azzal ami a hátizsákban volt. Akkor láttam meg az óriási tepertős pogácsát, s naná lementem gyerekbe. Nekem is kellett, de azonnal. Szerencsémre nem csalódtam, ha nem szégyenlem, visszatérek még legalább kettő darabért. No, de koncertre mentünk elvileg, nem kalóriabevitelre.
Itthon pedig ha tepertő van(csak akkor ha mi olvasztjuk), az elfogy mielőtt új életet kezdhetne.


De most rábukkantam egy édes változatú tepertős receptre. Szeben és Ágota közt egy kis faluból érkezett hozzám a recept. Hát először csak néztem, s nem bírtam eldönteni, hogy kipróbáljam, ne próbáljam. Ha próbálom, akkor egész adagból vagy fél adagból. Végül úgy döntöttem, hogy veszek egy kevéske szalonát, kiolvasztom, s amennyi tepertő lesz, annyiból készül. Aztán ugye egyedül voltam itthon (gyerekek a szünidő utolsó gondmentes napjait házon kívül élvezik), gondoltam fél adag legyen. A tepertőm épp annyi is lett. Tehát belevágtam. Ide már természetesen a rendes adagot írom, bár ez sem valami hatalmas.

Hozzávalók:
  • 20 dkg darált tepertő, 
  • 40 dkg liszt, 
  • 13 dkg cukor, 
  • 1 tojás, 
  • 1 tasak vaníliás cukor, 
  • 1 citrom reszelt héja, 
  • 2 evőkanál tejföl.


A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 1 órára hűtőszekrénybe tesszük majd ½ cm vastagságú kör alakban kinyújtjuk, körcikkekre vágjuk, kifli alakra feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, forró sütőben megsütjük.
A tepertő édes süteményben nem elterjedt, érdemes kipróbálni. Nem kell hajtogatni, ráadásul ha a tepertőt nem daráljuk, hanem késes aprítóval zúzzuk össze, enyhén dióra emlékeztető ízű darabkák köszönhetnek vissza a kisült kiflikből.

Ja, mielőtt valaki ott akadna fel, hogy miképp osztottam el én a tojást kettőbe, hát elárulom: mostanság került a házhoz még pár tyúk, melyek akkoriban kezdtek tojni. Egyesek igencsak miniket. Hát egy ilyen mini tojás lett a süti áldozata.

3 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nekem rögtön sós ugrott be, de látom tévedtem... nagyon különleges íze lehet, megkóstolnám!

Top Cuisine avec Lavi írta...

Multumesc pentru comentariul lasat pe blogul meu. Foile de orez le-am luat de pe galerie de la Auschan - Bucuresti. Este un magazin chinezesc exact la intrare (la cel din zona Militari).Costa 6 lei pachetul.
Cornuletele arata delicios!

Gerdi írta...

Én is sósra számítottam. Persze így is megkóstolnám, hajt a kíváncsiság. Kolléganőm szilvalekvárral eszi a tepertős pogácsát, szerinte úgy finom.