Szóval akkor Pandára fel!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2,3 dl tej,
- 1 tojás,
- 5 dkg élesztő,
- 6 dkg cukor,
- egy csipet só,
- 5 dkg margarin
- a barna rész kialakításához 1 teáskanál kakaó;
- a szájhoz 8-10 kandírozott cseresznye (vagy málna, eper),
- a szemeknek 6-7 aszalt szilva (vagy sötét szemű mazsola),
- 1 tojássárga a tészta tetejének lekenéséhez
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, sót, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős elegyet hozzáadjuk a liszthez, majd belekavarjuk a tojást. A margarint megolvasztjuk, majd lassacskán beledagasztjuk a tésztába. A bedagasztott tésztát két részre osztjuk: egyharmad és kétharmad arányban. A kisebbik részbe beledagasztjuk a kakaót is. A két színt még tovább osztjuk: a kakaósból kimérünk egy 15 g-os, két 50 g-os darabot, majd a maradékot kettéosztjuk. A fehér tésztából kimérünk egy 35 g-os, egy 80 g-os darabot.
A legnagyobb fehér tésztát kinyújtjuk, nagyjából 22x30 cm-es formára. A hosszú oldal közepét kirakjuk a félbevágott kandírozott cseresznyével.
A 35 g-os fehér tésztát kinyújtjuk egy vékony, de 22 cm hosszú sávban, mellyel befedjük a cseresznyedarabokat.
A legkisebb kakaós tésztából 22 cm hosszúságú darabot sodrunk, ezt rátesszük a betakart cseresznyékre.
A középső méretű fehér tésztát is kinyújtjuk 22 cm hosszú darabra, s befedjük vele az előző csokis rudat.
A két közepes méretű barna tésztát szintén 22 centis sávban kinyújtjuk, mindkettő közepére a kettévágott aszaltszilva darabkákat helyezünk, majd hengeresre formázzuk.
Ezeket a hengereket a fehér tésztahalom két oldalára fektetjük.
Ezután a halmok két oldaláról a fehér tésztát ráhajtjuk a közepére.
Egy kalácsformába tesszük a tésztát kelni, a tetejére rátesszük a maradék két barna tésztából sodort 22 cm-es rudakat, majd lekenjük tojássárgával a tetejét.
15-20 perc kelés után kivesszük a formából, tepsire tesszük, 190 fokon 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha túl piros lenne a teteje, akkor félidőben sütőpapírt boríthatunk rá.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, akkor csak bírjuk olyan gyorsan szeletelni ahogy a gyerek kezek kinyújtódnak felénk.
16 megjegyzés:
Nahát ez nem semmi! Emelem kalpom előtted.Ennyi türelmed van, az nagyon jó:) Gratula, én is elkapkodnám az biztos:)
Kelt tésztákhoz van türelmem. Meghálálják.
Macaronokhoz is lenne, csak azokhoz még nem nőttem fel. Inkább előkapom az élesztőt, úgy is fél kilós kiszerelésben vásárolom.
Ja, még van pár szelet, küldöm a futárral. Jó?
De klassz!Nagyon tetszik!A gyerekek biztos díjazták4:-)
Hát ez csúcs! Nagyon édes, tényleg maci kinézete van! Láttam már a neten ezt, de nem mertem belevágni. Most hogy képről-képre látom a fázisokat, elgondolkodtató...Szóval kalap megemelve, ügyes vagy! :o)
Ez nagyon ötletes és jópofa! Lehet hogy valamelyik nagyobb ünnepre kipróbálom, nagy sikere lenne:)
Nagyon jópofa :D
Hát ez nagyon aranyos!!! Ügyesen megcsináltad, hogy minden a helyére kerüljön :)
Hát ez a panda supercool!
Juj,hát ez naggggyon cuki!! :)
Tényleg türelemjáték, de nagyon megérte a képek alapján!!!!
Ez nagyon ott van! Gyönyörű és ötletes! Imádom!
Hát ez egészen jól sikerült! Bravó!
Millefiori kalács.. CSÚCS!!! :))))
Na ne:-) Ki talál ki ilyeneket? Le a kalappal előtte! Annyira aranyos! Muszáj megsütnöm. Lehet, ez is fél évet várakozni fog:-)
Én már nagyon sok kalácsot sütöttem életemben, de enni talán egyetlen egyszer. Egyszerűen nem csúszik le a torkomon. Meg akarok tőle fulladni :((( Na de ennek a Pandának lerágnám a két fülét.
Kalapemelés, mély meghajlás és elismerésből is a legnagyobb. Ügyi vagy :)) !!
köszi-köszi.
azt azért nem állítottam egy percig sem, hogy az ötlet az enyém.
több helyen is láttam már, talán a culinar.ro fórumja adta meg az utolsó lökést.
Megjegyzés küldése