Oldalak

2011. 04. 02.

Gyömbérsör házilag



Imádom a gyömbért. Igaz nem olyan rég fedeztem fel magamnak mint gumók, de azóta rendszeresen van itthon. Régebben mikor Mo-on jártunk, folyadékbevitelem hatalmas hányadát a Canada Dry nevű itóka tette ki. Van vagy másfél éve, hogy egyik hypernek a galériájában található kis üzletecske nyomatta a gyömbérsör reklámját. Csak épp abban az előrehaladott órában már zárva volt. Érdekes mód addig még nem hallottam a gyömbérsörről, így naná arról sem volt fogalmam, hogy az lényegében csak ital, mert egyáltalán nincs alkoholtartalma. Azóta már tudom, hogy a gyömbérsör eredetét Angliára vezetik vissza, hogy eredetileg 11% volt az alkoholtartalma (ugye a "rendes" átlag sörök 4-5% körüli alkoholtartalommal rendelkeznek), majd egy alkoholokra vonatkozó jövedéki törvény alapján ez 1855-ben 2% alá lett zsugorítva.
Londonban sikerült nem elkerülnöm némi gyömbérsör beszerzését, így most határozottan vettem kezelésbe az itthoni 5 db, tökéletesen záró sörösüveg készletet házi gyömbérsör készítés céljából. Kísérlet jelentem sikerült.

Hozzávalók:
  • 2 ek gyömbér frissen reszelve
  • 1/4 ek sörélesztő (mielőtt ilyent mentem volna az üzletben vásárolni, kipróbáltam "rendes" élesztővel, működik)
  • cukor, méz ízlés szerint
  • 1 citrom leve
  • 1 két literes pillepalack
  • víz
A gyömbért a citrom levével jól összekeverjük. A palackba tesszük a cukrot és/vagy mézet, az élesztőt, majd a citromleves gyömbért. A palackot feltöltjük vízzel, jó 3 ujjnyit szabadon hagyva. Lezárjuk, s meleg helyen érni hagyjuk. 36 óra után már érezhető a buborék képződés, 48 óra elteltével már szuszogtatva tudjuk nyitni az üvegünket, másképp tuti a fürdés (Középső csajom persze megfürdette a konyhapultom s környékét).



Nálunk az eredmény gyors gyömbér utánpótlásért kiabált. Másodszorra már én is bevetettem a pillepalackos módszert, hisz akkor startból dupláztam az adagot. Hát mit is mondjak. Kicsilány issza a legkevesebbet, én a legtöbbet. De így is az 5 liter nem sokáig elég. Még úgy is, hogy mást is ittunk.

11 megjegyzés:

Pixie Pie írta...

Hű de klassz! Azonnal viszem a recidet! Köszi! :)

Mókus írta...

nálam is van gyömbérsör recept, sőt erősebben alkoholos verziója is! http://kolisgurman.blogspot.com/2011/01/gyomber-tribute-post-es-gyombersor.html
örülök hogy más is hódol a gyömbérmániának:D

Ami írta...

Ez nekem is nagyon tetszik :)

kikocs írta...

Hú, nekem évek óta megvan a recept, csak a sörélesztőn elbukott mindig. De akkor kipróbálom rendessel. Nem is mertem reménykedni, hogy az is jó....

Gabojsza írta...

Na, most lerántom a leplet a nagy titokról: a "rendes" élesztő és a sörélesztő egy és ugyanaz! A Saccharomyces cerevisiae nevü gomba produktuma. Ezt a gyömbérsör receptet pedig azonnal ki is próbálom, mert igencsak kedvemre való!:-)

Chef Viki írta...

Azta már, ez mekkora!

Gesztenye receptjei írta...

Nagggyon jó:-)))Még sosem ittam:-)

Praliné Zsuzsi írta...

Ez nagy fless, szuper! Én is imádom a gyömbért!

Ditta tortái írta...

Én sem ittam még soha,de nagyon nagy recept!Köszönjük:-)

Mókus írta...

élesztőből is többféle van, még ha a gomba ugyanaz is, máson nevelték őket, más-más alfaj, és más tulajdonságaik vannak. pl. a sütőélesztő csak 2-3 alkohol%-ot tud előállítani, a borélesztő képes 13-15-re is. És persze ott van az is, hogy felül vagy alul aktív az élesztő, ez sörfőzésben fontos. de itt vannak a wiki cikkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yeast#Alcoholic_beverages
ezért írtam, hogy nem mindegy:) pláne, ha az étrendkiegészítő élesztőről van szó, az malátán van nelvelve, és egészen más íze és hatása van (nutritional yeast)

Panna írta...

Addig furdalta az oldalam a kíváncsiság, hogy milyen lehet, amíg el nem készítettem :) Ízlik ;)