Oldalak

2011. 01. 09.

Csőben sült palacsinta maradék pörkölttel



Hmmm....azt hittem ezt a kajánkat már megosztottam a hét elején. Aztán mégsem.
Szóval adva volt némi pörkölt maradéka, ami az előszilveszteri bulinkból maradt (már ami nem végezte dobozolva a fagyasztóban). Nem tudom más hogy van vele, de ha nálunk egy kaja egy héten már volt kétszer, akkor harmadszorra inkább már senki sem éhes. Így olyankor be kell valami átdolgozósat vetni, ha nem akarom, hogy kutyusoknak jusson. Most úgy gondoltam, palacsintákat sütök, s a pörkölt abban végzi töltelékként. Az egészet majd nyakon öntöm valami kencés cuccal, jelen esetben sajtmártásal.
Tehát először is palacsintákat sütök.
Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 4 ek liszt
  • 1 tk cukor
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 0,5 dl olaj
  • ásvány- vagy szódavíz, hogy híg, kb tejszín sűrűségú tésztát kapjunk
A tojást a cukorral, sóval elhabarjuk, hozzáadjuk a lisztet és a tejet, símára eldolgozzuk, majd apránként hozzákeverjük az ásványvizet, hogy megfelelő sűrűságű tésztát lapjunk. Ekkor beleöntjük az olajat, majd kb. 15 percet pihentetjük a tésztát. Palacsintasütőbe kevés olajat forrósítunk (csak az első palacsintához szükséges plusz olaj), gyorsan beleöntünk egy merőkanálnyit (na, ez függ a serpenyő méretétől) a tésztából, s indul a sütési program. Ebből a mennyiségből kb. 12 palacsinta lesz.
Miután a palacsintáink elkészültek,mindenikre egy kevés pörköltet teszünk, majd feltekerjük, s egy vajjal enyhén kikent tűzálló tálba helyezzük. A többi töltött palacsintát szorosan az első mellé fektetjük a tálba.
Mikor a tál megtelt, sajtmártással leöntöm, s irány a sütő, ahol szépen összesül, megpirul. Ehhez az én sütőmön megtalálható turbógrillt használom.
Sajtmártás hozzávalói:
  • 2 kanál vaj
  • 2 csapott kanál liszt
  • 15 dkg sajt megreszelve
  • 2 dl tej
  • só, bors, őrölt szerecsendió
A vajat felforrósítom, megszórom a liszttel, elkeverem s felöntöm a tejjel. Csomómentesre keverem, felforralom. Ha netán túl sűrűnek ítélem meg, akkor kevés tejszínnel lazítom. Sózom, borsozom, s kevés szerecsendiót reszelek rá (nekem egész szerecsendióim vannak, szeretem frissen reszelni az ételbe). Tüzet lezárom az edény alatt, majd beleteszem a reszlet sajtot. Ezt a kencét teszem a palacsinták tetejére.

2 megjegyzés:

Ottis írta...

Húsos palacsintát még soha nem készítettem!Guszta lett!

Erinacea írta...

Velem tényleg megoszthatnád, nagyon jól néz ki!