Oldalak

2011. 07. 15.

Ha sok a barack, mi legyen? Hát sárgabarack kompót

Még nem hevertem ki a hegyi kirándulást. Mosok ezerrel, közben kiderült, hogy Kiffiút fölvették szeptembertől az oviba. Csak addig le kellene ám szokni a pelusról. Ami megy is meg nem is. Kaka kizárólag a fűbe. Amin minden nap összeveszünk. Tegnap 2x, ma még csak 1x.
Aztán ugye szombaton buli, amihez jó lenne kigan kitakarítani a házat. Ehhez hozzájárulván, mármint, hogy legyen amit takarítani, kedves Oldalborda tegnapelőtt hazaállított 24 kg sárgabarackkal (akit a cím megtévesztett, annak elárulom, hogy sajna nálunk nem terem). Azt sem tudtam sírjak vagy nevessek. Aztán kiválogattam, gondolván ami kompóthoz túlságosan érett, lesz belőle lekvár. Csak hát én nem állok neki 4-5 üveg kedvéért "pancsolni". Így az érettek botmixer áldozatai lettek, majd irány a fagyasztó. Télen finom leveske lesz belőlük (3 nagy adag lett). Meg addig ettük, míg szinte az ujjunkkal nem bírtuk utolérni. 
A többiből meg kompót lett. Összesen 31 üveggel, egyenként 8 dl-esek. Tegnap már becsüccsentek a jó hűs pincébe.




S akkor a recipé:

  • megmosott, félbevágott, kimagozott, akár kissé zöldes barackok
  • 8 dl-es méretű üvegenként  számítva 7 ek cukor
A sárgabarackokat szorosan egymáshoz passzítva az üvegekbe tesszük. A cukrot kevés vízben felkeverjük (fazékba tűzön melegítjük, nem kell forralni). Egyenlően elosztva az üvegekbe töltjük. Maradék üres helyet tiszta vízzel feltöltjük.
Gőzös dunsztban (fazék aljába kuktarácsot, annak híjján már nem használható befőttes üveg tetőket teszünk, ezekre tesszük a tartósítandó üvegeket, az üvegek 2/3-áig a fazékba vizet engedünk, fazakat lefödjük – ha az üvegek magasabbak mint a dunszoló edényünk, akkor nylonnal védőréteget húzunk az üvegek fölé, ami a vízbe lóg, s ezzel bíztosítjuk az üvegek tetején is a megfelelő hőfok elérését -, takaréklángra tesszük) ­­a forrástól számított­ 20 percig dunsztoljuk.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem unatkoztál:))) De télen milyen jól jön majd:)

Adél írta...

Ez aztán eltevés,nem semmi adagot készítettél.Milyen jó lesz télen,a finom kompot.

4Gyerek írta...

az bíztos, hogy soha nem aprózzuk el a dolgokat.
Oldalborda már csak ilyen, ő egységes csomagolásra vásárol. zsák paprikát, doboz barackot. jövő hétre kilátásba helyezett egy zsák babot, én fantáziám meg minimum egy doboz paradicsom foglalkoztatja. tavaly is annyi volt, de duplája is elfogyott volna.

kikocs írta...

Én elektromos sütőben szoktam dunsztolni, 100 fokon, a tepsibe vizet töltve, abba állítgatom az üvegeket. Nincs óriáslábosom :)
Viszont én képes vagyok egy üveg lekvárt is befőzni. Főleg sárgabarackból. Nagy kincs az mifelénk :D

4Gyerek írta...

öööö...kimaradt. tavalyról maradt még sárgabarack leki. meg némi málna, szilva is.
sütőben mennyi ideig dunsztolod? az sem rossz ötlet

Bianka írta...

Juj de jó, micsoda mennyiség

Emoke írta...

jesszus :) mintha otthon lennék anyukáméknál. Egyszercsak beállít apám egy halom paradicsommal - legyen belőle paradicsomlé. Rá pár napra ismét paradicsom és paprika...legyen belőle lecsó....és ez így megy. Anyukám meg mint a robot. :D De azért jól jön egy-két üveg. :)

kikocs írta...

HIdeg sütőbe teszem, 100 fok, forrólégkeverés, és 90 percet hagyom benne, majd a sütőben hűlnek ki, vagy ha sok van, akkor átteszem száraz dunsztba, és megy be a következő adag. Még a lé és cukor nélkül, cukorbeteg apukámnak eltett szilvák sem romlottak meg tavaly. Szóval bevált a módszer :)

4Gyerek írta...

aha. ez így tényleg logikusan hangzik. szóval másfél óra. lehet kipróbálom, jobban nem fűtheti a konyhát mint a főzős dunszt.

Andrea írta...

Muszáj ezekből a szegény gyümikből mindig csak ennivalót gyártani? Pálinkát nem lehetett volna főzni? :-)))

Csodálom a türelmed én soha nem állnék neki az ilyen munkáknak, egyrészt lövésem sincs róla, másrészt amig a boltban kapható a kedvenc Darbo lekvárom addig a sajátomon ugyis csak fintorognék.

Mézeskalács írta...

Anyám! 25 kg sárgabarack???? Én aztán imádom a sárgabarackot, de ez félelmetes mennyiség, minden elismerésem!:)

4Gyerek írta...

köszi-köszi.
hát idén kompótra sikeredett gyúrni, tavaly volt ugye a lekvár.