Oldalak

2011. 07. 29.

Kürtőskalács

Imádom. Gyerekkoromban sokszor ettem, hisz Székelyföldön sok helyen kapható volt ez már régen is. Otthon sajna csak az egészségtelenebb verzió jöhetett számításba, az is ritkán. Annál a kis apró kürtöcskéket olajban kellett forgatni. No, majd egyszer elkérem Édesanyámtól azt a kütyüt, készítek olyant is, közszemlére teszem, bíztos vannak akik nem ismerik azt a változatot.
Itt-ott olvasgattam mostanság, hogy a konyhai papírtörlő kartongurigáját használják kürtőnek. Hát amilyen papírt mi használunk, az hatalmas kiszerelés, ritkán jutok úgy gurigához. Tehát más ötlet után kellett néznem. Még a tavaly ősszel jutottam arra, hogy sörösdobozokat is lehet ilyen célból használni. Az alkoholos itókák közül nálunk a sör a favorit, így üres doboz pikk-pakk került. Dobozkákat bevontam alufóliával, s mivel sütőben készültek a kalácskáim, így nem is bajlódtam azzal, hogy esetleg mogyoróbokor ágból készítsek rúdat amivel parázs fölött sütögethetem. Amilyen gyorsan és egyszerűen elkészült a sütőben turbógrillen, ezután sem hiszem, hogy a parázson akarnék majd sütögetni. Bár kétségtelen, ízben a parázson sültek azért messze-messze finomabbak. De ez a valamit-valamiért.



Hozzávalók:

  • 2,8 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 tk só
  • 3 ek cukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
A hozzávalókat a fenti sorrendben, a vaj kivételével a kenyérsütő üstjébe tesszük. Pár perc dagasztás után hozzáadjuk az időközben megolvasztott vajat is. Összesen 20 perc dagasztás, majd magára hagyjuk (gép nélkül) kelni szűk órát. Utána szűk fél centisre nyújtjuk, hosszú csíkot vágunk. Feltekerjük a, még egy kis olvasztott vajjal megkent, kürtőre. Picit megnyomkodva gurigázzuk, hogy egyenletes legyen a tészta. Még kis olvasztott vajjal kívülről lekenjük, kristálycukorba forgatjuk, sütőpapíros tepsire fektetjük s úgy sütjük. 2-3 percenként kicsit fordítunk rajtuk, hogy teljesen körbe grilleződjenek meg.

11 megjegyzés:

Panna írta...

Erdélyben a legfinomabb a kürtös kalács :)) Sajnos Magyarországon még csak a közelében sem járnak, h olyan finomat süssenek!!

Petra írta...

Ó, de szép! A receptedet elmentem, mert valóban nálatok a legfinomabb! :)

M@rti írta...

Nagyon szép lett! Én nem tudom ilyen szép pirosra sütni (lehet, hogy azért, mert nem grillen, hanem alsó-felsőn sütöm?)Legközelebb a Te módszereddel próbálom!

Ottis írta...

Nagyon finom lehet!

Praliné Zsuzsi írta...

Gyönyörű lett!!!!! Én is sörösdobozom sütöm, mindig kapok segítséget a dobozok kiürítéséhez :)

4Gyerek írta...

ideje volna repetázni, ez sem mostanság készült.

valószínűnek tartom, hogy a grill pirította szép színűre. turbó más csak a türelmetlenségünk miatt volt bevetve.

Eronacea, az a helyzet, hogy felnőttekül tandemben gyártjuk az kürtőskalács sütéshez a "gurigákat"

Gesztenye receptjei írta...

Szuper jó lett. Mit nem adnék most egy kis kóstolóért:-)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! :)

Bianka írta...

Gyönyörű lett, nagy kedvencem

Vicuska írta...

étvágygerjesztő a látványa!!!

tücsi írta...

Isteni ötlet a sörös doboz, v. akár a kólás, nekem mindegy, csak végre megsütném már.Tavaly óta készülődök, de valahogy nem akaródzott elkészülni. A hetekben össze gyűjtöttem a papírgurigákat, csak kell egy kis löket... most megkaptam.:-)) Szinte érzem az illatot:) Receptedet mentettem, köszi!