Oldalak

2011. 07. 24.

Sült töltött tojás

Ezt a recept hozzám a húgomtól érkezett, ő pedig az anyósától tanulta. Nem mondanám, hogy dobogós lett nálunk, de ez is egy kaja.



Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • vaj
  • só, bors, frissen reszelt szerecsendió
  • tejföl
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • petrezselyemzöld
  • reszelt sajt
A tojásokat keményre főzzük, megtakarítjuk, kettévágjuk s mindnek kivesszük a sárgáját. A fehérjét vajjal kikent tűzálló tálba tesszük. A sárgájához sót, borsot, aprított petrezselyemzöldet , őrölt szerecsendiót és zsemlemorzsát adunk. Villával összetörjük, tejföllel lazítjuk. Ezt a keveréket visszatöltjük a fehérjékbe. A maradék masszát tovább hígítjuk tejföllel (de akár tejjel is), majd ráöntjük a tojásokra. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, esetleg pár vékonyka szelet vajat is tehetünk még rá. Fél óra alatt szép pirosra sütjük
Zöldhagyma igencsak feldobja, ajánlom azt rágcsálni mellé. 
Lehet vacsorára, de pl. spagettivel, salátával főétkezésnek is megteszi.
Mi ugyan egy januári vasárnapi reggeli részévé tettük, paradicsomos halkonzerv volt még a tányéron (gondolom az első képről átjön, hogy az is itthin készült).

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki, ilyet még sosem láttam:) Biztos finom, köretnek ki fogom próbálni.

Csilla írta...

A húgodtól még annyi hozzáfűzés, hogy legutóbb mikróban sütöttem meg egy kisebb fajta jénaiban (két részletben, de mivel csak ketten ettük, ez két egymást követő napot jelentett). Az elképesztő melegben ez meglehetősen barátságos (és nem mellesleg időtakarékosabb) döntésnek bizonyult, az eredmény pedig ugyanolyan lett, mint máskor. Pár percig melegítettem, aztán a jénai tetejét levettem, és grill üzemmódban is pár percig hagytam, hogy piruljon rajta a sajt. Nálunk spagettivel (és savanyú uborkával, illetve savanyú gyöngyhagymával) a menő.

Bianka írta...

még sosem ettem, de finom lehet

4Gyerek írta...

Drága Húgom!
Az a baromi nagy bibi, hogy bár bő másfél éve van grillfunkciós mikróm, nem tudom használni. Azaz értek én hozzá, de ide az utcának a zsákjába a 220 az igencsak volt, valószínű mikor a hálózatot tervezte és kivitelezte a villanymű. Azóta n-szer többen vannak mint a max kapacitása, ezért árambácsi hozzánk igencsak fáradtan és korlátozva érkezik. Ezt pedig az új mikró nem komázza, forog mint a veszett tyúk, de még csak nem is melegít. Grill szóba sem jöhet. Régi síma mezei mikró meg ugye semmi extrát nem tud. És az ugye a konyhában magasan van az egykori bútortervező komám "enyhe" elmérése miatt. Így nagyjából a reggeli/esti tej melegítésére korlátozódik az alkalmazása.

Adél írta...

Nagyon ínyemre van ez a recept.