Oldalak

2011. 07. 31.

Virsli pongyolában

Ismeritek a Bálint Ágnes könyvét, melynek címe "Frakk és a foci"? Na abban volt egy rész, mikor be kellene bizonyítani, hogy Frakk igenis nem zabál fel mindent. Ekkor a macskák lépnek akcióba, készítenek is valamit, amihez egérszagú lisztet (azt hiszem) használnak. Frakk meg csak megszagolja, s kijelenti, ő abból nem eszik. Mert amit a macsekok tálaltak, az egér pongyolában. Hát nekem azóta (igencsak sok éve már annak) tetszik ez a pongyolás kifejezés. No, de nálunk nem egér volt, hanem virslik kerültek pongyolába.

Hozzávalók:
  • virsli
  • vajas, leveles tészta
  • 1 tojássárga
  • 2-3 ek tej
  • magok a szóráshoz (fehér + fekete szezám, len, napraforgó, tök, stb)
Bolti leveles tésztát használva, az már készen ki van nyújtva, max még picit rásegíthetünk. Ezután felcsíkozzuk, s körbetekerjük vele a virsliket.  Tojássárgát a tejjel elkeverjük, a tekercsek tetejét megkenjük vele, majd különböző magokat szórunk rá. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük.

Sajna amint a sütőből kivettem, azon nyomban szublimált, esélytelen volt a fényképezés.
Ellenben van egy ide találó kérdésem azokhoz akik már készítettek ilyent: nálatok is megtörténik, hogy a virslik bizony kihasadnak a bundában?

10 megjegyzés:

Adél írta...

Ezt is rég készülök csinálni,de megmondom őszintén,azt tartott vissza,hogy félten,nem tud felnőni a vajastészta a virsli súlyától.

Petra írta...

Nagyon jó ötlet. A gyerekeknek biztos bejött :)

4Gyerek írta...

a tésztával nem volt gond. az egyes kirepedt virslikkel nem bírtam kiegyezni.

Lizann írta...

Csináltam már én is ilyet, csak elkövettem azt a hibát, hogy a tésztát lekentem pizzaszósszal, na úgy eláztatta, hogy a tésztából egy nyeletet nem ettünk, maradt a snassz virsli-kenyér vacsora. Lehet hülye kérdés, de megfőzted a virslit előtte?

4Gyerek írta...

én nem főztem meg, gondolván majd úgy is kap elég hőfokot a sütőben.
meg kellett volna?
(mondjuk ezen azóta is gondolkodom)

Névtelen írta...

Ezt én is nagyon szeretem. :))

Jutka írta...

Nagyon guszta!

latinka írta...

Én meg szoktam főzni előtte a virslit. A széthasadás a virsli fajtájától függ. Éppen legutóbb jártam úgy,hogy két különböző fajta virsliből készült,az egyik széthasadt,a másik nem.
Ez az én tapasztalatom.

Száva írta...

Szerintem ez a "túlsüléstől" lehet, de csak tipp. Egyszer(többször:$) főztem már szét virslit, amikor olvastam a gáztűzhely mellett... (vagy húsz darabot...hogy édesanyám milyen hálás volt érte..)

Csilla írta...

A "mai" virslik meg vannak főzve, csak melegíteni kell. Nálunk a melóhelyen a rendszergizda rendszeresen mikróban melegített virslit ebédelt. Én is próbáltam. Fölösleges főzni, tényleg elég melegíteni. Ha túlmelegíted, széthasad. De hogy lehetne azt elérni, hogy a sütőben ne hasadjon szét? No, ezt nem tudnám megmondani... De mi lenne, ha eleve bevagdosnád (vagy megszurkálnád) a virsliket, és úgy tekernéd be? Hmm...