Oldalak

2012. 01. 04.

Vegyes tojás mint partyfalat - szilveszterre, húsvétra

Remélem mindenkinek jól indul ez az esztendő. Nálunk a gyerkők vakáción a nagyszülőknél, így most a szülők "dőzsölnek" feltöltik az aksikat egész húsvétig. Akkor lesz a következő vakáció. 
Gondolom mindenki sokat főzött-sütött a karácsonyi és év végi hajrában. Hát nálunk ugye eleinte a kajákról nem igazán készült semmi a történelem számára, elvette a kedvem a régi masinám. Aztán, bár kaptam újat, jött a gyerkők lerobbanása, ami szó szerint végigment az egész családon. Kit jobban, kit kevésbé viselt meg. Kiffiú betegsége volt a legcudarabb, szinte átaludt egy egész napot. Végül vacsorára mustáros kenyeret kért, leheletvékonyan megkenve kapott is. Na onnan mint kit kicseréltek, már szinte meg is gyógyult. Középsőm szegény, már alapból kért olyant, hátha neki is bejön. De nem :( . Mára már ő is meggyógyultnak nyílváníttatott. Vendégségben levő unokatesó is részese volt a "jónak". Sőt, szüleim is jelentették, hogy ők is, ők is.
Így kimondott megtiszteltetésnek vettem utólag, hogy semmi extra feladatot nem vállaltam be, s nem is kaptam ami a szilveszteri (és utáni) kajákat illeti. Azaz....lett még egy óratorta. Azt most nem volt hangulatom egy darabból sütni, 5 tojásból pedig hogy süssek 3 lapot? Lett 6 tojás, azaz 3x2, s mindenik adagból egy kevés egy kuglófsütőbe tétetett, majd abból is lett egy kisebb kuglóftorta. A mi tortánk díszítése kb ugyanolyan volt mint a már megmutatotté. Gyerkőkét nem zsúfoltam agyon számokkal, oda szépen csak 4 kis "gomb" került, 2012-es felirattal. Az odáig oké, hogy a 2 kicsi nem jött rá mit is jelent a felirat. De sem a 2 nagy, sem Oldalborda, sem Anyukám. Már-már kezdtem fantáziátlannak gondolni magam, hogy képtelen vagyok kifejezni amit szeretnék, mikor Édesapám megmentett: hát ezt a jövő évben lehet csak felvágni, azt "írja' rajta.
Fotóilag megörökítve már csak akkor sikeredett, mikor a 2 kisebbem közös megegyezés alapján megnyírbálták a díszletet.
Aztán készítettem 4 féle sóst. Amiből 3 tuti ismétlésre szorul, ugyanis időhiány miatt nem volt fotózva. A helyszínen pedig nem engedték kipakolni a kosárkámat, ugyanis az szépen ment körbe, mindenki degeszre ette magát majd továbbadta. Igaz, a tetején tepertős pogácsa volt, hát ismételten hála Limarának. Ezúttal Anyukám készítette a burgonyás-tepertős pogácsáját. Sors fintora, hogy annyira alap Limara még Édesanyámnak is, hogy egyből nála kezdte, fittyet hányva, hogy ugyanaz nálam is megvan. Éspedig itt. Igaz, utólag kitárgyaltuk, hogy mitől is függ a felhasznált tepertő mennyisége.
Szóval a sós rágcsákat sem mutathatom meg.
Készültem még pár esztétikus tojással. Na, azok receptjét megosztom, igaz a fotók még régiek. Most a szállítás miatt a csomagolást a tojásokról ott vettük le, persze gasztrofotózás kizárva.



Hozzávalók: 
  • tojáshéj, 
  • pár dkg zöldborsó, 
  • kukorica, 
  • paprika (de akár céklával is szuper)
  • sonka, 
  • dekornak zöldkapor vagy petrezselyemzöld
  • aszpik,



A tojások alját picit megvágjuk, s kicsorgatjuk a fehérjét és a sárgáját. A lyuk akkora legyen, hogy azon kell betöltsük a hozzávalókat. A paprikát, sonkát apró kockákra vágjuk. A tojáshéjakat rétegekben megtöltjük az apró hozzávalókkal. A zöldet dekorként a tojás falához bújtatjuk. Mikor megteltek, aszpikkal feltöltjük a réseket. Hűtőszekrényben pár óra alatt kihűtjük, majd vigyázva eltávolítjuk a tojáshéjat.

Tipp: amennyiben nincs aszpikunk, úgy zselatinból is készíthetünk.. Ehhez másfél tasak (15 gr) zselatint beáztatunk 2 dl vízbe, hozzáadunk 1 teáskanál ecetet, 1 cikk fokhagymát, 2 babérlevelet, egy csipet sót. Ezt gőzfürdő fölé tesszük, hogy a zselatin elolvadjon.


Ja, míg el nem felejtem: bár most szilveszterre lőttem el ezt a poént, húsvétra is bevethető, nem kell 361 napot várjon az, aki ilyensmivel szeretne villantani. Szilveszterre nem akaródzott paprikás üveget bontani, ezért a maradék céklából dolgoztam. Szerintem ugyanúgy működik a dolog, kérdés persze ki mit szeret.

10 megjegyzés:

Gerdi írta...

Vajon hol láttam hasonló tojást...
Nem is "mondtam" még Neked, sikerült megszerezni a kalendáriumotokat, meg az Erdélyi Konyha két utolsó számát. Ügyesek vagytok:-) Nekem különösen tetszik, mert számomra testhezálló recepteket találok bennük.

4Gyerek írta...

De jó. Még egy pozitív visszajelzés. Köszönöm-köszönöm-köszönjük. Ilyent a többiek nevében is írhatok.

Alíz, Erdélyből írta...

Ez a tojásos ötlet zseniális, majd egyszer, amikor sok időm lesz és több türelmem, kipróbálom.

trollanyu írta...

Baromi jó:) Ez nagyon dekoratív, húsvétra mindenképpen villantok vele:)

María írta...

Nagyon mutatósak ezek a tojások!! Azt hiszem nekem nem lenne türelmem a kis lyukon bedugdosni a hozzávalókat.

Roza írta...

Én is, mint Trollanyu, pont arra gondoltam, húsvétra elkészítem:)

Blogkonyha írta...

Nagyon jók a tojások! Én francia salátával csináltam, avval is szuper! Tényleg, Húsvétra milyen jó ötlet! Feldobja majd a nyuszis asztalt...

marisz57 írta...

Nagyon tetszenek a tojások így elkészítve! Igazi ünnepi eledel!

Katalin írta...

Nagyon jól néznek ki a tojások, ötletes, még nem láttam ilyet, lehet hogy egyszer majd megpróbálkozom vele én is, mert nagyon tetszik.

Marika írta...

Nekem is elnyerte a tetszésem!!:) Nem tudom, én megtudnám.e úgy tölteni őket, hogy ne törjem össze a tojás héját, de valószínűnek tartom , hogy , csakazértis ki fogom próbálni!!:)
Sajnálom , hogy pont ünnepekkor kellett átesni a "nyavaján"!:(
Kicsit megkésve, én is kívánok Nektek "nyavajáktól" mentes, egészségben és boldogságban gazdag új esztendőt!!!!!