Elsőéves
egyetemista voltam, saját magam főztem. Volt padlizsánom üvegbe eltéve
otthonról, de hagymám nem. Elmentem a zöldségüzletbe. Lévén román egyetemi
központban voltam, természetesen románul kérdeztem, hogy hagyma van-e. Azt a
választ kaptam, hogy nincs, csak "praz" van. Hát nem vettem, csíki
lányként otthon soha nem találkoztam olyannal. Meg félő volt, hogy a kevés
pénzemre nehogy fölösleges dolgot vásároljak. Szépen hazamentem, vettem a
román-magyar szótáram, s kiderítettem, hogy a praz az a póréhagyma. Akkor sem
lettem okosabb, de gondoltam: ha hagyma, akkor belereszelhető a padlizsánkrémbe.
Szóval számomra az volt az első kontaktus a póréval. Azóta persze sokoldalubb
felhasználást is produkálok, de ez örökemlékű történet számomra. Ami majd minden egyes póré kézbevételekor eszembe is jut.
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma,
- ½ kg sütőtök,
- 2 mandarin leve,
- 1 l húsleves alaplé,
- késhegynyi őrölt szerecsendióvirág,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- só.
A sütőtököt
kockára vágjuk, megpároljuk. A pórét felkarikázzuk, az olajon megfonnyasztjuk
majd felöntjük az alaplével. Ezután hozzáadjuk a párolóvíztől megszűrt
sütőtököt, fűszerezzük. Röviden főzzük, hisz csak a pórénak kell megpuhulnia. A
végén hozzáadjuk a mandarinok levét is. Aki szereti, krémlevessé is
alakíthatja, de rusztikusan mutatósabb.
4 megjegyzés:
Valóban mutatósabb így, pürésítés nélkül, nagyon-nagyon guszta! :) Gyönyörű színe van! :)
Akkor számodra prazdnyik volt, amikor megtudtad, mi a praz... :-)
A leves jó, biztosan megcsinálom!
Nagyon guszta, én is kb. ugyanúgy jártam volna hasonló helyzetben :)
Jutka, megnyugtattál ;-)
Megjegyzés küldése