Édesanyám kérdezte, hogy kecskesajt érdekel? Aztán hozott két darabot. Fele elment csak úgy magában. Aztán a másik felének egy részét Oldalborda 1-2 kanál mangalicazsírban megsütötte. Innen továbbgondoltam a maradék kecskesajtot, bele egyenesen egy finom salátába.
- 60 dkg koktélparadicsom,
- 30 dkg zöldborsó,
- 30 dkg bébispenót,
- 25 dkg kecskesajt,
- 2+2 evőkanál olívaolaj,
- só,
- bors,
- morzsolt oregánó,
- 1 teáskanál cukor,
- 4 evőkanál balzsamecet,
- citromfű és mentalevelek.
A koktélparadicsomokat kettévágjuk, vágási
felületükkel felfele egy tepsibe tesszük, megszórjuk 1 teáskanál sóval, 1
teáskanál cukorral, megcsöpögtetjük 2 evőkanál olívaolajjal, megszórjuk
morzsolt oregánóval. 100 fokos, légkeveréses sütőben 6-7 órát aszaljuk, majd
kivesszük és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük,
lecsöpögtetjük és kihűtjük. A spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük, felitatjuk a
vizet róla. Ha van salátacentrifugánk, akkor pillanatok alatt száraz spenótleveleket
kapunk. Ha a spenótlevelek nagyobbak, akkor apróbb darabokra tépkedjük, majd
egy tálba tesszük a zöldborsóval együtt. Hozzáadjuk a balzsamecetet, alaposan
összeforgatjuk, hogy mindenhol érje az ecet, majd tányérokra rendezük.
Közben egy tapadásmentes serpenyőben megforrósítunk egy evőkanál olajat, az
1,5-2 centi vastag kecskesajt szeleteket egyesével, mindkét oldalán megsütjük.
Ha szükséges, felhasználjuk a maradék olajat is.
A megsütött kecskesajtot úgy melegen kockákra vágjuk, az aszalt paradicsomokkal
együtt a saláta tetejére tesszük, megszórjuk citromfű és menta levelekkel,
tálaljuk.
Ha nincs bébispenótunk, akkor fiatalabb leveleket használjunk.
Tudjátok milyen gyorsan kámforrá változott? Oldalborda miután a levese után betolta az adagját (na jó, a fentiek kb. 4 személyre vonatkoznak, én ennél többet készítettem), lazán kijelentette, hogy ez nagyon finom volt, és laktató. Na tessék. Ő, a "kannibál", azaz a hatalmas húsimádó. Akit csak hússal lehet jól lakatni. Ráadásul a levesben sem volt hús. Ráadásul a kecskesajt ezennel elfogyott :(
3 megjegyzés:
Na, most már tudom, hogyan fogom megkóstolni először a kecskesajtot. Én eddig nem ettem, pedig a Párom szülei mindig hoznak nekünk jó kis házit...:)
Hát nem lesz rossz választás, az tény. Olyan roppanós burok és krémes belső az eredmény.
ó, de finom lehet. Nem ettem még sült kecskesajtot... Mesés ízek a tányéron.
Megjegyzés küldése