Oldalak

2011. 01. 01.

Ó és Új Év malacai

Óév utolsó előtti napján hatalmas banzáj volt nálunk, baráti körünk egy része nálunk készült a másnapi bulira. Így adódott, hogy 15 felnőtt mellett 16 gyerek randalírozott. Egy bográcsban irdatlan mennyiségű pörkölt készült, Oldalborda kezében volt a fakanál. Hát kissé vágott szeműen érkezett be dolga végeztével a házba. A -16 fok, a rengeteg tüzelésből adódó füst, az elfogyasztott szilvapálinka és forralt bor megtette a magáét.
Közben pedig a gyereksereg szánkózott a domboldalon. Kicsilány az unokatesójával segítségemre sietett, s gyönyörűt alkottunk. TücsökBogár egy nappal korábban tudtán kívül egy olyan recepttel jött amiben a kicsik kiélhették magukat.


Tehát adva volt 
  • némi bolti vajas levelestészta,
  • friss sonkadarabkák
  • falatka nagyságú darabok a kedvenc sajtunkból
  • tojás a fejek "fényesítéséhez"
  • fekete, gél típusú ételfesték (ennek hiányában egész borsszemek)
A leveles tésztát kicsomagoltuk, még egy keveset nyújtottam rajta mert túl vastagnak találtatott, majd kerek pogácsaszaggatóval kis fejeket vágtam. Ezeket megkapták a lányok, ügyesen sütőpapírral bélelt tepsibe tették, s folyamatszerűen tették a dolgukat: egyik a sajtokat tette a kis kerek tészták közepére, majd a másik a sonkákat. Utána ismét az alappal azonos méretű kerek tésztával befedték a töltelékeket. Ekkor ismét szaggattam nekik, ezúttal a Középső csajom antibogyós üvegének a tetejét csavaroztam le, s a tetővel kisebb köröket vágtam, majd a Nagylány tavaly kapott iskolatej mellé adott szívószálakkal orrlyukakat fúrtam az orrocskáknak. Ezeket a kicsik aztán a fejekre ragasztottak, kis háromszögek lettek a fülecskék, majd szépen lekenték a buksikat felvert tojással, én pingáltam nekik a fekete szemeket. Hát két nagycsomag levelestészta meg sem kottyant a farkaséhségű társaságnak, sőt a kis szorgoskezűek is elégedetlenek voltak a nekik jutott megsült malacfejek mennyiségével.

A többi gyerek anyukái is megjegyezték, hogy ez bizony náluk is el fog készülni, gyerekek lelkesek lennének a készítéskor s befutó partifalatkák bármilyen alkalomra.
Tegnap zárás előtt még vettem a boltban tésztát, s most délutáni nasinak még készült egy adag. Sütőben sült krumplivacsi előzöngéjeként tökéletes volt. Ezek szemei már borsszemből készültek, nehogy az ételfesték vásárlási apropójára ne legyen elegendő.

Elnézést mindenkitől amiért szándékom ellenére nem sikerült óév utolsó napján jönnöm, de akkor most ragadnám meg az alkalmat, s kívánok minden kedves állandó vagy alkalmi olvasómnak egészségben és minden elképzelhető jóban kiemelkedően gazdag 2011-es esztendőt.

4 megjegyzés:

kikocs írta...

Szenzacios!!!!

Ottis írta...

Boldog Új Évet nektek!

Tücsök Bogár írta...

Na mármost :), teljesen tudatos volt a dolog :)! De tényleg :), arra gondoltam, hogy másoknak is lehet, hogy jól jön ez a gyerekekkel elkészíthető falatka! Én is a csajszikkal készítettem :)!
Nagyon szépek lettek, a gyerekek meg naggggyon aranyosak :)!
Még egyszer Boldog Új Évet kívánok!

4Gyerek írta...

Aha...szóval az olvasni még nem tudó gyerkőcöket az anyukák, nagynénik (stb) tudatalattiján keresztül fogod meg. Kitűnő, még egyszer köszönöm.
Tegnapról maradt mára is, de így is párolog.