Román vidéken ez a fajta túrógombóc van ám sült, de főtt verzióban is. Környékünkön a sült, ellenben Kolozsvártól északra, Dés környékén a főttre teszik egyesek a voksot. Beszéltem itt természetesen a románok szokásairól. Hát mi szoktuk főzni is, akkor ugye gombóc. Ha meg sütöm, akkor fánk? Mert én csak a "papanasi" néven ismerem. De nevezzék bárhogy, a lényeg, hogy ez egy nagyon finom édesség.
Hozzávalók:
- 0,5 kg tehéntúró
- 2 tojás
- 1 tasak sütőpor
- házi készítésű vaniliás cukor (ennek híjján vaníliarúdból is lehet tenni a kikapart belsőt, de mehet 1 tasak vaniliás cukor is)
- 25 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek búzadara
- citrom reszelt héja (el is hagyható)
Szóval mikor az olaj elérte a a megfelelő hőt, akkor a kis gombócokat meglapítjuk, közepébe lyukat fúrunk, s megsütjük. Ahány fánkot sütünk, annyi kis mini, a lyuknak megfelelő apró gombócot kell sütnünk.
Mikor megsültek, megszórhatjuk porcukorral, de a románok szokása a kis lyukba valami folyékonyabb lekvárt tenni, nyakonönteni tejföllel s végül ráhelyezni a kis gömböt.
Mi most hasonlóképp jártunk el, lyukakba finom házi készítésű málnalekvár került, de tejszínnel locsoltuk meg. Hát hírmondónak se maradt, szerintem pár év múlva símán a kilós adag kell indulásból nekünk.
Hát mert azért ezen nasi inkább fánk mint gombóc, indítanám Tücsök-Bogár mostani VKF-es fordulóján. Igaz, hogy semmi extra kence nincs mellé, remélem a háziasszony fogadja ezt a nevezést.
8 megjegyzés:
:-) elő bújtak a gyerekkori emlékek(1987-1988 évek :-))) mikor suliba kelet csinálni "Praktika" órán :-)Csuda finom :-) Köszi a receptet :-)ahogy lesz "finom" túrom meg csinálom :-)
gyerekkori emlékek? nekem ilyen praktika órám nem volt. sajnos.
szétnéztem Nálad, látom Nagyvárad. esetleg ismerhetjük is egymást valahonnan?
Nálunk ez a túrófánk. Viszont nem töltüttük... Eddig! De így is kipróbálom! :)
Régóta készülök ezt elkészíteni, de még nem került rá sor...guszta!
Nekem is gyerekkori emlék, az elsők közt volt amit egyedül megtanultam elkészíteni, rém büszke voltam magamra, rengetegszer készült... Szerintem anyuék már unták, de nem szóltak:))
Ja és én csak úgy simán megsütöttem a gombócokat, aztán porcukros tejföllel megcsöpögtettem, nagyon finom...
Jé...épp nemrég olvastam egy újságban! Nagyon finom lehet sütve is!
Nagyon finom lehet, igazán megenném
Megjegyzés küldése